Det rinner över kanten i Franschhoeks vingårdar

Dela / gilla artikeln:

Att resa i de sydafrikanska vindistrikten kan vara fyllt med överraskningar på vingården Rickety Bridge

Det såg mycket märkligt ut. Molnen rann över kanten på bergstopparna i Franschhoek-dalen. Det såg nästan ut som ett vattenfall som föll ner över oss. Lyckligtvis hade “vattenfallet” avdunstat innan det nådde ner till mitt i dalen där vi stod i vingårdarna.

Molnformationer över bergen i Franschhoek, Sydafrika
Molnformationer över bergen i Franschhoek, Sydafrika, copyright BKWine Photography

Vi var i en vingård planterad med merlot på Rickety Bridge Winery i Franschhoek tillsammans med Wynand Grobler, deras unga vinmakare. Det var ett av våra besök på en sydafrikansk vinresa.

Franschhoek kallades en gång i tiden Olifantshoek, elefanthörnet, innan det blev det franska hörnet. Det fanns förr mycket elefanter här, men inte nu längre. Det är mer än 150 år sedan de försvann. I stället för elefanter med betar som betar är dalen nu fylld med vingårdar och restauranger och med de berömda sydafrikanska pensionaten, guest houses (små hotell). (Det finns dock fortfarande elefanter i Sydafrika. Det kan du se exempel på om du kommer på safari.)

Franschhoek-dalen är en lång och smal dalgång, omgärdad på tre sidor av branta berg. Det var från toppen av dessa berg som de märkliga molnformationerna forsade ner mot oss. Och det var kanske tack vare det skydd på tre sidor som bergen gav dem som elefanterna en gång i tiden tyckte om att komma hit. ( Kanske var det också på grund av dessa berg på tre sidor av dalen som de senare utrotades här när allt fler människor anlände.)

Wynand hade tagit med oss ut till vingårdarna för att visa oss de nästan mogna druvorna. Ytterligare en vecka och sedan skulle det vara dags för skörd av merlot.

Merlot planterat i vingården
Merlot planterat i vingården, copyright BKWine Photography

“Smaka druvorna”, säger Wynand, “du kommer att känna att de inte är riktigt mogna. Tanninerna är fortfarande lite hårda.” Kanske var de det, jo. Men för att vara helt ärlig, för mig de smakade utsökt. Söta och fulla av frukt. Hårda tanniner? Hm. Tja, kanske.

Om någon någonsin har sagt till dig att “druvor som man gör vin på är inte goda att äta” då ska du inte tro på dem. Det är inte sant. Det är helt utsökta druvor. De är mycket sötare än bordsdruvor och de har mycket mer smak. Du borde absolut prova det!

Just nu var det faktiskt en paus i skörden. Några andra markplättar i vingårdarna hade redan skördats och jäste nu tyst i vinanläggningen.

En vingård i Cape Dutch-stil i Franschhoek, Sydafrika
En vingård i Cape Dutch-stil i Franschhoek, Sydafrika, copyright BKWine Photography

Eller inte så tyst faktiskt, som vi insåg när vi gick in i vinanläggningen. Det är inte så att det är en massa oväsen inne i vinanläggningen. Nej, verkligen inte. Men det är faktiskt en del buller ibland. Från pumpar som används för att ”pumpa runt” musten. Från kylanläggningen som håller jästankar vid rätt temperatur. Från verktyg som flyttas runt. Från högtrycksvatten för att rengörning. Etcetera.

Men vinet i sig kan också föra en del ”oväsen”. Det fanns en del fat i källaren med jäsande vin i. När jag lyfte på proppen och satte örat till tapphålet hördes en tyst viskning. Jag kunde faktiskt höra vinet jäsa. Tusentals små bubblor stiger till ytan och brister. Det kändes lite som att ”lyssna till havet” när man sätter örat mot en snäcka. Bara med den skillnaden att ljudet från vinet inte är en illusion. Det låter faktiskt om det jäsande vinet.

Vinfat i källaren i Francshhoek, Sydafrika
Vinfat i källaren i Francshhoek, Sydafrika, copyright BKWine Photography

Den sista etappen – eller faktiskt den näst sista! – vid vårt besök på Rickety Bridge var naturligtvis en vinprovning.

De har ett intressant och ovanlig sortiment av viner. De flesta av dem är gjorda i “europeisk” stil, med en bra struktur, bra tanniner och inte alltför (över)mogna druvor. Även deras sydafrikanska pinotage har massor av friskhet. Vilket inte alltid är fallet i pinotage-viner. Det är gjort på druvor från deras vingårdar i Swartland, en ännu varmare region. Det verkar vara just i Swartland man ska vara i vinbranschen i Sydafrika idag. Det finns massor av spännande viner i denna mycket unga vinregion. (Mer av mina vinprovningsanteckningar om Rickety Bridge viner.)

Smaka rosévinet, Rickety Bridge, Franschhoek, Sydafrika
Smaka rosévinet, Rickety Bridge, Franschhoek, Sydafrika, copyright BKWine Photography

Vi hade också planerat att äta lunch på vingården. Efter vinprovningen hade de lovat att ordna en liten picknick för oss i trädgården. De har en mycket vacker liten herrgård i Cape Dutch-stil framför vilken det finns en vackert grön gräsmatta med ett stort träd.

Perfekt för lite skugga och perfekt att lägga några filtar på marken och njuta av lite pick-nick-plockmat och några flaskor vin.

Eller det var vad vi trodde. Det var inte så det blev.

Pick-nick på Rickety Bridge visade sig vara en ganska annorlunda historia. Rickety Bridge hade inte planerat vad jag skulle säga var en liten pick-nick i trädgården. Jag vet inte vad sydafrikaner tänker på när de tänker på pick-nick, men för mig betyder det vanligen inte ett vackert dukat bord med vit linneduk, bekväma stolar och vänliga människor som kommer och serverar mat medan du sitter bekvämt och njuter.

Men det var det som väntade oss hos Rickety Bridge, i trädgården. Efter en “hektisk” förmiddag med en vingårdspromenad och en vinprovning är det verkligen trevligt att sitta ner och njuta av god mat. Och att fortsätta den provsmakning som vi just hade avslutat med några fler viner. På gräsmattan. I skuggan. Under trädet. På Rickety Bridge. I Franschhoek. I Sydafrika.

Jag hade verkligen ingen orsak att klaga!

Se fler bilder från en vinresa / matresa i Sydafrika och från ett safari-äventyr i Sydafrika.

Läs mer om att resa i vindistrikten i Sydafrika.

Det är en speciell och unik upplevelse att resa i Sydafrikas vindistrikt.

Om du är lockad av detta mat- och vinäventyr så du kan komma med oss på en av våra vinresor till Sydafrika.

Res till världens vinländer med experterna på vin och specialisten på vinresor.

 

Picknick i trädgården på Rickety Bridge i Franschhoek, Sydafrika
Picknick i trädgården på Rickety Bridge i Franschhoek, Sydafrika, copyright BKWine Photography
Vinprovning i trädgården på Rickety Bridge i Franschhoek, Sydafrika
Vinprovning i trädgården på Rickety Bridge i Franschhoek, Sydafrika, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!