”En fullträff, vad mer kan man önska?”, sa de som reste på vinresan till Sydafrika med BKWine

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

Få vinländer har en så dramatisk nutidshistoria som Sydafrika. Och få länder har sett en så raketsnabb uppgång i vinernas kvalitet. Tittar man på statistiken domineras Sydafrika fortfarande av pålitliga volymviner (som säljer bra på box i Sverige!), men tittar man närmare hittar man ett vinland som sjuder av kreativitet, nybyggaranda och mycket skicklig vinmakning.

Tittar man på landet på avstånd så är det också lätt att fastna för den handfull berömda namn, som skapat ett internationellt rykte för Sydafrika som kvalitetsvinproducent. Det är en ganska liten mängd producenter som med talang och skicklig marknadsföring byggt upp ryktet om de goda sydafrikanska vinerna. Du känner säkert igen den handfull namn som det handlar om.

Vingårdar och berg i Stellenbosch, Sydafrika
Vingårdar och berg i Stellenbosch, Sydafrika, copyright BKWine Photography

Men begränsar man sig till dessa internationellt kända producenter, välkända i Sverige och i många andra länder, så missar man nog det bästa och det mest spännande! Det finns många producenter med stor talang som ännu inte kommit hit, kanske de allra mest spännande, som letar efter de bästa jordarna, druvorna och mikroklimaten. Det är sådan som man kan upptäcka på plats, om man får rätt vägledning.

Men Sydafrika är förstås så mycket mer än vin. Man hittar en härligt gastronomi här, med den berömda grillningen, braai, och en blandning av traditionellt afrikanskt och fusion. Har du smakat kudu någon gång till exempel? Kapstaden är en fascinerande metropol som ligger i skuggan av det märkliga Taffelberget. En andlöst vacker kustväg leder ut till Godahoppsudden och Cape Point, mitt i en av världens mest artrika floror. Och så vidare. Här finns mycket att upptäcka.

Ett dekorerat hus på Long Street i Kapstaden, Sydafrika
Ett dekorerat hus på Long Street i Kapstaden, Sydafrika, copyright BKWine Photography

Här är lite kommentarer på vår upptäcktsfärd bland Sydafrikas vindistrikt och landskap, från några som rest med oss tidigare.

Om vinresan till Sydafrika:

Stort tack för en välplanerad resa till Sydafrika. Trevliga vingårdsbesök, goda viner, superba luncher och trevligt ressällskap. Lägg därtill storslagna landskap och strålande väder. Vad kan man mera önska?

— G & B

Om vinresan i Sydafrika:

Tack Britt och Per för en helt fantastisk vinresa, den slog safarin med hästlängder. Alla dessa underbara platser vi besökt, intressanta människor vi träffat och massor av goda viner och god mat. Känner mig fortfarande lite vinmarinerad så ikväll ska jag prova Juhlins alkoholfria bubbel som alldeles nyligen kom ut på bolaget. Allt gott!

— Eva R

(Kanske jag bör lägga till att ”safarin” nämnd ovan inte var BKWines arrangerade safari, som man kan välja som tillägg till vinresan, utan det var en safari arrangerad av någon annan. Vi kan lova att den safariförlängning som vi arrangerar hänger med bra i hästlängderna, både vad gäller djur och natur, och förstås vin och mat. Den är fantastisk.)

Glenwood Vineyards landskap och vingårdar, Franschhoek
Glenwood Vineyards landskap och vingårdar, Franschhoek, copyright BKWine Photography

Om vinresan i Sydafrika:

Stort tack Britt & Per för en intensiv och spännande resa! Vi är imponerade av det ambitiösa programmet och alla härliga personer vi fått träffa tack vare ert program. Sydafrika är absolut ett häftigt resmål. Vi kommer aldrig glömma Saronsberg viner, utsikten från Oldenburg och historien om marken på Solms Delta! Det ska bli spännande att följa kvalitetsutvecklingen av de sydafrikanska vinerna inte minst de lokala druvorna chenin blanc & pinotage! Vi ser redan fram emot vår nästa vinresa med er!

— Ann & Pär

Om vinresan i Sydafrika:

Tack för en mycket givande resa i Sydafrikas vindistrikt under er kunniga ledning. Den bjöd på många fina upplevelser och var välorganiserad in i minsta detalj. Lokalguiden gav på ett trevligt sätt ytterligare information om landet, dess natur och sociala förhållanden m.m. och underhöll med ”small talk”.

Vingårdsbesöken var så många och roliga att det tagit lite tid att sortera intrycken. Det var ju också så att nästan alla producenter hade en helt personlig uppfattning om hur man gör ett bra vin. Urvalet av vingårdsbesök blev därför en fullträff. Vi är glada att vi kunde köpa och prova Nelsons Pinotage, som var så bra att den enligt vinmakaren inte längre produceras. Bakom Teddy Halls underhållande framställning ligger ju ett perfekt arbete med underbara viner. Boekenhoutskloof och Bruwer Raats var verkligen något extra.

Picknick i trädgården på Rickety Bridge i Franschhoek, Sydafrika
Picknick i trädgården på Rickety Bridge i Franschhoek, Sydafrika, copyright BKWine Photography

Mycket mer finns att tänka tillbaka på. Vi har fått känna på att Sydafrika kan producera riktigt fina viner och med stor variation. De spontana avbrotten som MCC på stranden och på terrassen hos Dieu Donné var mycket lyckade. All god mat inte att förglömma! Vi uppskattade verkligen de gemensamt arrangerade luncherna och middagarna. Det gav oss trivsam social samvaro och mycket god mat och vin som vi säkert inte hade kunnat ordna lika bra på egen hand.

— Björn & Agneta

Här kan du läsa ännu mer omdömen om vad våra resedeltagare tycker om våra vinresor.

Är du intresserad av att upptäcka Chile och Argentina i Sydamerika, vindistrikten, de spännande vinerna, den fantastiskt goda maten, kom med på en vinresa till Chile och Argentina med oss på BKWine!

Vingårdar och berg i Franschhoek i Sydafrika
Vingårdar och berg i Franschhoek i Sydafrika, copyright BKWine Photography
Lunch på en restaurang i hamnen med utsikt över havet
Lunch på en restaurang i hamnen med utsikt över havet, copyright BKWine Photography
Längs kusten vid Kaphalvön
Längs kusten vid Kaphalvön, copyright BKWine Photography
Öga mot öga med en leopard
Öga mot öga med en leopard, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!