Vin, piskrapp, elefanter och MCC i vindistrikten på Kaphalvön

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

“År 1652 skrev Jan van Riebeeck, grundaren av Kapstaden, i sin loggbok att en viss Jan Blanx, arquebusier på skeppet, dömdes falla från rånocken och sedan få 50 piskrapp för att ha uppsåtligt och uppstudsigt trotsat kaptenen… “Teddy Hall berättar historien om en av de tidiga nybyggarna på Kaphalvön. Vi står med Teddy i ett gathörn i Stellenbosch.

Teddy Hall är en modern “nybyggare” i Stellenbosch. Vi träffade honom nyligen på en vinresa i Kaphalvöns vindistrikt (Cape Winelands). Han bosatte sig i Stellenbosch efter en karriär inom finansbranschen, förhoppningsvis mindre färgglad än på 1700-talet. Teddy är nu en mycket framgångsrik vinmakare som gör några av de bästa cheninblanc-vinerna här. Men Teddy är också en stor entusiast för historia och historieberättare. Så att ta en promenad runt Stellenbosch med honom gör att staden kommer till liv på ett helt annat sätt.

Ett hus i Cape Dutch-stil i Stellenbosch, Sydafrika
Ett hus i Cape Dutch-stil i Stellenbosch, Sydafrika, copyright BKWine Photography

Idag är Stellenbosch, “huvudstaden” i Kaphalvöns vindistrikt, en mycket elegant stad med utmärkta restauranger, bekväma hotell och ett livligt nattliv. Det är en bra utgångspunkt när man vill utforska Kapvingårdar. Men när man lyssnar på Teddys berättelser förstår man att livet var mycket annorlunda förr. Ett pionjärliv. Ett hårt liv.

Teddy pekar på ett hur på andra sidan gatan, på Jan Cats-restaurangen. “Jan Cats, en läkare, hade sin läkarmottagning och operationsrum där. Tvärs över gatan, där bokhandeln är nu var bårhuset. När folk dog när de var i Jan Cats vård bar de ut dem genom fönstret mitt i natten, så att ingen kunde se det. Så att folk inte skulle bli oroade av den goda läkarens misslyckanden.”

Men det egentligen hemska i berättelsen verkar inte så fruktansvärt när vi står på gatan med ett glas av Teddy Halls utmärkta mousserande Brut Methode Cap Classique Chardonnay i handen.

Om du kommer till vindistrikten på Kaphalvön i Sydafrika så finns det gott om saker att se i Stellenbosch. Vi bodde på Oude Werf Hotel. Det påstår sig vara det äldsta hotellet på Kaphalvön, grundat 1802. Långt efter Jan Blanx men ändå fullt av gammal atmosfär. Ett glas rooibos-te väntade på oss när vi kom till hotellet.

Vingårdar och berg i Stellenbosch, Sydafrika
Vingårdar och berg i Stellenbosch, Sydafrika, copyright BKWine Photography

Från Stellenbosch kan man lätt utforska många av vingårdarna. Vi tog oss till exempel till Dalla Cia, där vi också avnjöt en utmärkt hemlagad italiensk lunch på deras restaurang, och till deras granne Stellekaya.

Men vi ville fortsätta att utforska vingårdarna så nästa anhalt var Franschhoek, det franska hörnet. Detta har också en lång historia. År 1688 anlände 176 franska hugenotter som flytt sitt hemland där protestanter var våldsamt förföljda. På den tiden kallades denna vackra dal Olifantshoek, Elefanternas Hörn. Men elefanterna försvann snart och platsen bytte namn till Franschhoek.

Franschhoek är en berömd vinregion, men det är faktiskt en mycket liten stad. Med ett mycket vackert läge. På tre sidor finns höga berg och i mitten ligger vingårdar. Det finns flera mysiga pensionat och vi valde ett av dem, La Fontaine, för vår vistelse. Det känns nästan som att besöka någons hem, att bo där.

Vineyards and mountains
Vingårdar och berg i Franschhoek, Sydafrika, copyright BKWine Photography

Det finns gott om spännande vingårdar att besöka här. Vi började på Rickety Bridge och Boekenhoutskloof. Vi hittade aldrig den rangliga bron vid Rickety Bridge men vi hade en fantastisk stund med deras vinmakare, Wynand Grobler. Han hade ordnat en “blanda ditt eget vin”-seminarium för oss. Med tre olika “rå-viner”, från olika druvsorter, skulle vi göra vår egen blandning, för att prova på den svåra konsten att vara en vinmakare. Det är förvånande hur stor skillnad små förändringar i blandningen kan göra.

Boekenhoutskloof är en helt annan sorts anläggning. Om Rickety Bridge gör viner i elegant europeisk stil så gör “B” viner som är fylliga, ibland massiva, viner som imponerar. Till exempel den berömda Chocolate Block. Vineriet är undangömt i det bortre hörnet av dalen. Fortsätt vidare och du kommer till öknen. Vi fick veta att för en tid sedan hade de hittat leopardspår i vingårdarna… Men när du smakar på deras utbud av viner på terrassen med utsikt över bergen då kan du känna sig helt säker…

En vingård i Cape Dutch-stil i Franschhoek, Sydafrika
En vingård i Cape Dutch-stil i Franschhoek, Sydafrika, copyright BKWine Photography

En av de saker som man inte ska missa i Franschhoek är att ta sig upp på en sluttning för att få en vy över de dalen och se dess skönhet lite från ovan. Det är inte lätt att få en bra utsikt men vi hittade det kanske bästa sättet att göra det: Man tar sig upp för backen till Dieu Donnés vingård vid solnedgången och ta en drink i deras trädgård. Perfekt aperitiftid. Och perfekt vacker utsikt över dalen och solnedgången.

En stor fördel med att resa i vindistrikten på Kaphalvön är att många av vingårdarna har utmärkta restauranger. Till exempel den på Spice Routes vingård. Vi kom dit strax före lunch. Istället för att bara ha en “vanlig” aperitif satt vi oss ner till en vin-och chokladprovning / aperitif. Mycket intressant att se hur det fungerar med choklad kombinerat med torra vita och röda viner. Även om jag nog fortfarande föredrar att ha min choklad på egen hand så var kombinationerna mycket intressanta. Och reser man i vindistrikt och provar vin så handlar det ju om att upptäcka nya erfarenheter, eller hur?

Smaka rosévinet, Rickety Bridge, Franschhoek, Sydafrika
Smaka rosévinet, Rickety Bridge, Franschhoek, Sydafrika, copyright BKWine Photography

På Spice Route Winery har de också, förutom vingård och restaurang, en egen chokladfabrik. De har till och med ett grappadestilleri och en pizzeria om du vill köra italienskt.

Så hur gick det för Jan Blanx, efter de 50 piskrappen? Tja, han bestämde sig för att fly till Moçambique (!). Med sig hade han, berättar Teddy Hall, 4 kex, några fiskar, 4 svärd, två pistoler och en hund. Han kom inte långt med det, så han vände snart tillbaka. Och hamnade i mer trubbel, inklusive en kölhalning. Men vill du veta mer så får du fråga Teddy Hall. Eller smaka ett glas av hans Jan Blanx Super White Cuvée. Vi gjorde både och!Cape Winelands har många sevärdheter. Det viktigaste är naturligtvis vingårdarna, men landskapet är spektakulärt, maten utmärkt och människorna vänliga. Om du vill uppleva vindistrikten på Kaphalvön och dess viner och mat kan du komma med på en vinresa till Sydafrika med BKWine. Nästa vinresa till Sydafrika är i mars.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor.

Den unika vinupplevelsen. 

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!