Sydafrika bakom kulisserna genom deckare och thrillers

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

Att besöka vingårdar kan ibland ta längre tid än beräknat. Vanligtvis är det bra. Men den här gången var det en stor frustration. För mig, dock inte för någon annan. Faktum är att vi hade några utmärkta provningar och diskussioner med vinmakarna på de slott vi besökte när jag reste runt i vindistrikten i Bordeaux för några år sedan. Men vi var sena, på väg tillbaka till staden Bordeaux. Inget problem, utom för mig. Jag hade av en slump upptäckt att en av mina favoritförfattare, som råkar vara från Sydafrika, var i Bordeaux för att presentera sin senaste bok på Mollat, den otroligt osannolika bokhandeln i Bordeaux. Presentationen skulle starta klockan 18.00… Nej, jag hann inte dit. Nej, jag träffade honom inte. Ja, jag läste fortfarande hans böcker.

Underhållning – det är det främsta målet för deckare och thrillers. Och det är den viktigaste måttstocken för att bedöma dem också. Men om man dessutom kan lära dig lite mer om något, till exempel om det samhälle där historien äger rum, så är det ett plus. Förutsatt att det inte leder bort uppmärksamheten från historien.

Sydafrika har några mycket begåvade författare i denna genre som kan ge dig lite mer insikt i detta komplexa och plågade land – men som är så fantastiskt och vackert, med så många vänliga människor. Här är några författare som jag rekommenderar.

Sydafrikanska thrillers och deckare
Sydafrikanska thrillers och deckare, copyright BKWine Photography

Deon Meyer

Deon Meyer var den första sydafrikanska thrillerförfattaren som jag upptäckte. Och Meyer var han som jag aldrig träffade i Bordeaux. Han har skrivit en serie böcker om Kapstadsdetektiven Benny Griessel, en ganska komplicerad personlighet, fd alkoholist med ett svårt familjeliv:

 • Devils Peak (2004)
 • Thirteen Hours (2009)
 • Seven Days (2011)
 • Cobra (2014)  – som till och med äger rum bland de sydafrikanska vingårdarna
 • Icarus (2015)

Han har också skrivit flera mer eller mindre fristående deckare / thrillers, av vilka några bygger på samma personer:

 • Dead Before Dying (1996) – min upplaga av denna har i slutet en intressant kort text av Meyer om det sydafrikanska samhället och hur mycket framsteg som har skett sedan slutet av apartheid.
 • Heart of the Hunter (2002)
 • Blood Safari (2007)
 • Trackers (2010)
 • Fever (2016)
 • Feber (2016)

Han har också skrivit några andra böcker, noveller och tv- / filmskript och varit tv-och filmproducent.

Alla hans böcker är mycket läsvärda. Jag har en liten preferens för de som inte är i Benny Grissel-serien. De tenderar att vara mer engagerande och också lite mer om Sydafrika, vissa sträcker sig långt utanför Kapstaden. Det bästa är att läsa dem i kronologisk ordning. Jag rekommendera dem verkligen alla!

Mike Nicol

Mike Nicol är en sydafrikansk journalist och författare som bor i Kapstaden. Han har skrivit flera böcker, varav tre är i en serie om Mace Bishop och Pylon Buso:

Mace och Pylon driver ett litet säkerhetsföretag som ger skydd för mycket rika utlänningar som kommer för att besöka landet. De försöker leva ett lugnt och fridfullt liv tillsammans med sina familjer efter att ha varit inblandade i kampen mot apartheid i den mindre smakliga verksamheten att sälja vapen (även om de gjorde det för den “goda” sidan). Men deras hopp om ett normalt liv i Kapstaden är svårt att uppnå. Jag har läst de två första böckerna i serien. Bra läsning!

Paul Mendelson

Paul Mendelson är faktiskt brittisk men hans tre romaner äger rum i Kapstaden. Böckernas huvudperson är överste Vaughn de Vries, en polis i Cape Town Special Crimes Unit i den sydafrikanska polisen, South African Police Service (SAPS):

Tre utmärkta böcker både för deras spänning och för hur de tar dig in i det sydafrikanska samhället.

Läs recensioner på länkarna ovan eller på Deckare med mera, https://deckaremm.se/.

Kanske har du andra att föreslå och rekommendera?

Och, förstås, om du vill njuta av Sydafrika från ett annat perspektiv, maten, vinerna och landskapet, kom på en vinresa till Sydafrika med oss!

Ett dekorerat hus på Long Street i Kapstaden, Sydafrika
Ett dekorerat hus på Long Street i Kapstaden, Sydafrika, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!