Världens fem bästa vinresedestinationer, enligt Jancis Robinson

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

Jancis Robinson är en av världens mest kända vinskribenter och troligen en av de mest beresta. Hon har nog besökt de flesta av världens kända vindistrikt. I en artikeln publicerad nyligen på hennes sajt “Five top destinations for the wine tourist” skriver hon om sitt urval om världens fem främsta destinationer för vinresor.

Här är listan:

Bordeaux

”Världens största ansamling av dyra viner” är förstås korrekt men kanske inte en helt rättvisande beskrivning på orsakerna till att resa till Bordeaux. Bordeaux är utan tvekan den yttersta symbolen för klassiska viner, men det är också ett vindistrikt där man kan hitta många unga, entusiastiska och hängivna vinmakare som gör mycket överkomligt prissatta viner – parallellt med några av världens exklusivaste viner. Jancis nämner även CIVBs vinbar och Max vinbar. Du hittar fler tips i vår stadsguide till Bordeaux (under ”Info+”).

Piemonte

”Langhes böljande kullar […] där det är nästan omöjligt att inte äta gott” i de små byarna och städerna runt Barolo och Barbaresco, där, som Jancis noterar, ”det mest blygsamma café verkar insistera på att servera minst fyra rätter”. Men det finns inte bara utsökt mat i Piemonte utan även några av Italiens verkligt stora viner. Fast Jancis påpekar att det inte alltid är lätt att komma in för ett besök hos en del av vinproducenterna.

Napa och Sonoma

”Kaliforniens mest berömda vindistrikt har blivit ett sådant turismens Mecka att man bör undvika route 29 i högsäsong” säger Jancis, vilket är ett klokt råd. Det är en av USAs populäraste turistmål idag. Alla vingårdar är välutrustade med provningslokal och prylbutik för att kunna ta emot de tusentals besökare som passerar förbi på helgerna.

Cape-regionen i Sydafrika

”Sydafrikas vinområden måste vara bland världens vackraste” säger Jancis, fast det är en titel som det nog finns flera konkurrenter till (inte minst nummer fem på listan). Stellenbosch, Paarl och Franschhoek tar emot med öppna armar med vingårdar som ofta har både provningsrum och restauranger, och ibland till och med hotell. Vi kan tillägga att det finns ytterligare några vindistrikt i närheten som man bör ha på sin ”att besöka”-lista. Till exempel Durbanville och Wellington.

Douro-dalen

”Portvinsdistriktet har alltid varit bland världens mest dramatiska landskap men nu har de även hotell och infrastruktur för att visa upp det” säger Jancis. Vi skulle nog placera Dourodalen nära toppen, om inte på toppen, av världens mest spektakulära vinlandskap. Och som Jancis säger, på senare år har hotell- och restaurangutbudet förbättrats betydligt. Sen måste vi lägga till att idag producerar Douro-dalen inte bara portvin utan även bland Portugals allra bästa röda ”bordsviner”. Och en del mycket imponerande vita också.

Att göra en lista med ”de fem bästa” destinationerna för vinresor och vinturism är svårt. Man kan definitive inte kritisera Jancis för ett dåligt urval. Alla är strålande resmål. Problemet är snarare att få ner urvalet till bara fem!

Och detta återspeglas förstås i att BKWine organiserar vinresor till fyra av de fem destinationerna på Jancis lista: Bordeaux Piemonte, Cape-regionen i Sydafrika, och Dourodalen! Antingen som en öppen resa (”aktuella resor”) eller som skräddarsydd vinresa. Mer information i menyerna.

Höstfärger i vingårdens branta terrasser
Höstfärger i vingårdens branta terrasser, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!