Vinavisens tips på tio resmål för vinresor till sommaren, del 1

Vinavisen, Danmarks ledande nyhetsbrev om vin, har gjort en topplista med förslag på 10 vindistrikt att besöka till sommaren. Här är del 1, de fem första.

Vinavisen har ett väsentligt mer europeiskt perspektiv på vinturism än vad The Wine Enthusiast har, som vi skrev om nyligen. Vinavisens första fem förslag på vart man ska resa om man vill ge sig ut på vinresa i vingårdarna är alla i Europa:

Bordeaux

Världens mest kända vindistrikt, noterar Vinavisen, och lägger till att Bordeaux även är på Unescos lista med världskulturarv. Många restauranger i staden, matmarknad på söndag. Runt staden ligger vindistrikten i alla väderstreck.

Jo, visst är Bordeaux en fantastisk destination för en vinresa. Men man ska också komma ihåg att det är ett stort distrikt och att det tar ganska lång tid att ta sig från en del av området till ett annat. Men pampigare än så här blir det inte.

Ekfat i vinkällaren på slottet

Ekfat i vinkällaren på slottet, copyright BKWine Photography

Burgenland, Österrike

Österrike, och framför allt Burgenland, gör söta viner i toppklass. Regionen ligger nära Wien, runt sjön Neusiedlersee, med Rust som en av huvudattraktionerna.

Vi skulle dock lägga till att också vindistrikten längs Donau är ett måste, i bl.a. Wachau. Vi har organiserat flera vinresor till Österrike, men har ingen på programmet just nu. Kanske är du intresserad av en skräddarsydd?

Champagne

Distriktet för världens mest berömda bubblor, säger Vinavisen, och rekommenderar bl.a. rundturen hos Moet & Chandon.

Nu beror det kanske lite på vad man vill uppleva. Ett besök på ett av de stora husen kan visst vara minnesvärt, men blir lätt snarast något som liknar Disneyworld i underjorden, med bubblor. Vill man verkligen upptäcka Champagne på en vinresa  så ska man nog söka sig till de mindre vinproducenterna.

Lite champagne till aperitif före lunchen

Lite champagne till aperitif före lunchen, copyright BKWine Photography

Chianti, Italien

I Chianti finns många små vinbutiker och den charmiga staden Castelnuovo Berardenga, säger Vinavisen.

Vi skulle nog sträcka oss till att säga att när man åker på vinresa till Chianti och Toscana så ska man sikta in sig på flera vindistrikt i Toscana an bara Chianti. Landskapet är precis så vackert som man tänker sig, med slingriga vägar, cypresser, olivträd, och förstås gott om vingårdar.

Franken, Tyskland

Franken är det ”annorlunda” tyska vindistriktet där man använder sig av den platta bochsbeutel-flaskan. Friska, strama vita viner och röda på pinot noir, preciserar Vinavisen.

I Tyskland gör vi på BKWine för närvarande bara specialbeställda vinresor.

Läs hela Vinavisens artikel om vart man ska resa i sommar.

Vi återkommer med del 2, med de följande fem favoritresmålen för vinresor, enligt Vinavisen.

Böljande landskap i Toscana

Böljande landskap i Toscana, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!