Tio-i-topp-resmål för vinresor 2013, enligt Wine Enthusiast

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

Den amerikanska vintidningen publicerar sin topplista på de bästa vindistrikten att besöka

Listan med de tio bästa destinationerna för vinresor, enligt den amerikanska tidningen The Wine Enthusiast, innehåller några överraskningar och några stora vinrese-klassiker.

Vingård i Piemonte
Vingård i Piemonte, copyright BKWine Photography

Vilket vindistrikt som är det allra bästa för att åka på vinresa är förstås ett personligt val, precis på samma sätt som vilket vin som passar bäst till entrecote bordelaise. Men det är alltid spännande att se vad andra tycker är bäst eller mest intressant.

Vi har tidigare skrivit här om ”världens bästa vinrese-resmål” men nu är det alltså dags igen. Vi har topplistan från Wine Enthusiast med deras val av bästa vindistrikt för vinresor för 2013.

Så här presenterar de sitt urval:

”En plats med en egen karaktär – vad man ser, ljuden, dofterna, en känsla av att vara ett resmål – kan göra att man blir förtjust i en plats för alltid. För vinälskare så finns det inget bättre sätt att skapa och befästa denna känsla för ett område än att utforska världen kring vinrankorna.

Dagens vinvärld blir allt mer global, fyllde med viner från platser allt ifrån de mest bekanta till de som är nästan okända, och samma sak händer med vinresenärens resrutter.”

Vinresornas tio-i-topp

Här är listan:

 1. Rioja: ”Rioja räknas som farfar. […] Rioja har århundraden av vinhistoria bakom sig.”
  Vår kommentar: Rioja har tappat lite i berömmelse under senare årtionden, men nu är det kanske dags att återupptäcka det! Man har en del storslagna vinanläggningar (och viner) värda att utforska.
 2. Donau, Österrike: ”Floden slingrar sig genom ett häpnadsväckande landskap, som växlar mellan branta terrasserade vingårdar till böljande kullar och skogar där det finns historiska kloster och majestätiska slott.”
  Vår kommentar: De österrikiska vindistrikten längs Donau är en oupptäckt skattkista. Underbara viner och ett underbart landskap. Vi älskar att åka dit och hoppas bara att fler personer ska upptäcka det!
 3. North & South Forks på Long Island, New York: ”Long Island är som inget annat vindistrikt i USA: omgärdad av sandstränder och fiskebyar, böljande åkerlandskap och skogsområden.” Vår kommentar: Även om vi aldrig har varit där så är det definitivt på vår önskelista.
 4. Stellenbosch, Sydafrika: ”I Stellenbosch kan alla hitta något intressant, om man så är intresserad av konst, kultur, mat, vin, vildmarksäventyr eller surfning.”
  Vår kommentar: Inte säker på att ”något för alla” är en stor komplimang, men på bara nagra få årtionden har det här vindistriktet skapat viner i världsklass och en mycket aktiv vinturism. Imponerande vingårdar men också intressanta hantverksmässiga producenter. Om man vet var man ska leta.
 5. Monterey County, Kalifornien: ” En av Kaliforniens bästa vindistrikt. Monterey County har ett vackert landskap, exklusiva gallerier, glamorösa hotell- och fritidsläggningar och strålande viner.”
  Vår kommentar: Det är länge sedan vi var där så vi kan inte säga så mycket, annat än att vi gärna vill dit igen!
 6. Vale dos Vinhedos, Brasilien: ”Glöm sandstränderna och de vackra bikiniflickorna i Rio de Janeiro. Istället kan du se framför dig de böljande kullarna i Piemonte. Så som det såg ut på sent 1800-tal.”
  Vår kommentar: Definitivt ett område just för entusiasten, inte lätt att komma till. När vi var där blev vi imponerade av vinporducenternas entusiasm, liksom av vinerna vi provade.
 7. Williamette Valley, Oregon: ”Williamette Valley är stort, och det är fullt av välkomnande vingårdar, vackra landskap, leksaksstäder och massor av vildmarksaktiviteter.”
  Vår kommentar: Igen, något som är på vår ”vill åka dit”-lista.
 8. Hunter Valley, New South Wales, Australien: ”Hunter Valley är en av Australiens traditionella druvodlande distrikt och det är ett område med en spännande historia och en del strålande viner.”
  Vår kommentar: Utan tvivel en av de ”hetaste” vinregionerna idag. (Förlåt, kunde inte motstå det.)
 9. Douro-dalen, Portugal: ”Du kommer att bli förälskad i Dourodalen. Norra Portugal gör anspråk på att vara världens vackraste vindistrikt och det motiveras av det storslagna landskapet och dess viner.”
  Vår kommentar: ”Vackrast” är förstås en smakfråga men det är utan tvekan ett av världens mest spektakulära vindistrikt. Och runt varje kurva på de vindlande vägarna väntar en ny vingård med spektakulära viner, och inte bara portvin!
 10. Apulien, Italien: ”Med hav på båda sidor är Apulien en magisk halvö fullpackad med allt det som fick oss att komma till Italien för årtionden sedan: Det är en oupptäckt del av Italien med en avundsvärd livskvalitet.
  Vår kommentar: Det är faktiskt ganska annorlunda resten av Italien, med en alldeles egen skönhet. Med viner som spänner från fylliga kraftpaket till förvånansvärt eleganta.
Bottles in the wine cellar
Bottles in the wine cellar, copyright BKWine Photography

The Wine Enthusiast är en amerikansk vintidning som du kan ana från listan. Ett verkligt spännande urval med en del vindistrikt som vi nog inte hade tagit med på vår egen lista, man allt mycket, mycket lockande!

Vi täcker in ganska många av de här vindistrikten på våra vinreseprogram:

 • En vinresa till Rioja kommer kanske upp på programmet för 2014.
 • Vinresor till Österrike har vi ibland på programmet. Vi skulle gärna göra det oftare. Hallå Österrike! Kan du inte göra dina viner lite mer välkända!
 • Vinresor till Dourodalen är stadigt återkommande på vårt program. Välförtjänt populära! Nästa gång blir det till hösten i år.
 • Vinresor till Apulien i Italien är inte regelbundet återkommande, ännu, men vi gör det emellanåt. Nästa gång blir det till hösten i år. Lecce är en fantastisk stad som är en underbar ”hemmabas” för en vinresa.

Läs hela Wine Enthusiasts artikel här: 10 Best Wine Travel Destinations 2013

Ta en titt på vårt aktuella program med vinresor eller våra skräddarsydda resor om du blir lockad att resa. Vi hoppas att du blir det!

Vad tycker du? Vad saknas?

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!