Restaurangtips i Toscana

Italiens mat och vin är inte bara pasta, pizza och vin i bastflaska

Det finns många bra restauranger i Toscana, allt från stjärnkrogar till små enkla tavernor och vinbarer. Här är ett litet urval som vi besökt.

En tallrik ravioli och ett glas vin

En tallrik ravioli och ett glas vin, copyright BKWine Photography

Även om alla känner till den runda Chianti-flaskan i bastkorg är den idag mest en myt. Flaskan, kallad fiasco, ska ju enligt sägnen ha gett upphov till uttrycket att något är ett fiasko, misslyckat. Om det är sant vet jag inte, men det mesta vinet som man idag hittar buteljerat i fiasco är närmast ett fiasko.

Reser du till Toscana och går på restaurang idag så lär du få leta länge, eller gå på ett riktigt turistiskt ställe, för att hitta en som har fiasco-buteljer på sin vinlista.

I Toscana finns det förstås gott om spännande restauranger, vare sig du håller dig till de stora turistorterna Florens och Siena eller är i de små städerna, som till exempel den underbara lilla staden Pienza.

Vårt första tips till den som reser runt bland de Toskanska vingårdarna och söker efter en bra restaurang är ”gå åt minstone några hundra meter bort från de stora turistattraktionerna, Piazza del Campo i Siena, Domen i Florens osv.

Gamla flaskor i vinkällaren

Gamla flaskor i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Här är några av våra restaurangrekommendationer (inklusive vinbarer) för dig som planerar en resa, vinresa, matresa eller bara en vanlig semester, till Toscana:

Du kan läsa mer om alla dessa restauranger på BKWine Magazine under Utvalt > Restauranger och vinbarer > Italien-krogar.

Där kommer snart mer tips på restauranger, vinbarer och andra krogar. Passa på att bläddra i menyerna (inte på restaurangerna, på BKWine Magazine!). Där kan du hitta mycket matnyttig läsning.

Har du egna tips på bra restauranger i Toscana? Dela med dig! Skriv en kommentar nedan!

BKWine gör flera vinresor till Chianti Classico, och Toscana under året. Vi böjar med en vinresa och matresa till bl.a. Chinati Classico i april där vi även har en snabbkurs i toscansk mat: en av dagarna lagar vi vår egen lunch.

Senare under året kommer fler resor till Chianti Classico och Toskana, mer info om dem senare.

 

Lunch med vinprovning

Lunch med vinprovning, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!