I Toskana finns allt!

Dela / gilla artikeln:

Mitt i Toscana hittar vi Chianti Classico, den kända vinregionen som blivit utnämnd till Årets Vinort, men inte bara det. Åsa, vår person på plats bland de toscanska vingårdarna, menar att ”Toscana har allt”! Hon tar dig med på en kort virtuell resa genom regionens vin och mat.

I Toskana finns allt man kan önska sig. Det är svårt att finna en annan plats som har så mycket att erbjuda på en och samma gång.

Lite godsaker till aperitifen
Lite godsaker till aperitifen, copyright BKWine Photography

Det finns god mat, vackra platser och kultur så det räcker och blir över. Man kan bada på sommaren och åka skidor på vintern. Här finns några av världens mest kända museer och även några av de högst ansedda modehusen som Gucci och Ferragamo. Det finns böljande landsbygd och charmiga välbevarade medeltida byar som kröner de många och vackra toskanska kullarna.

Toskana erbjuder (så klart!) god mat och viner som täcker en bredd med alltifrån enkla vardagsviner till toppviner av högsta klass. Chianti Classico, Brunello, Vernaccia di San Gimignano och supertoskanare är enbart ett fåtal av alla de viner som produceras i regionen.

Toskanarna är välkända för sina många svordomar och sin råa humor. Man måste nästan vara infödd för att tåla de toskanska skämten och ofta reagerar den ovane på de många vulgära orden som färgar toskanarnas vardagsjargong.

Gamla flaskor i vinkällaren
Gamla flaskor i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Lättare är det att vänja sig vid den njutningsfyllda vardagen. Toskanarna håller på sina härliga traditioner vad det gäller mat och vin – och tur är väl det! På borden ställs dagligen fram årstidens saftiga grönsaker, mört kött från den lokala slaktaren, färskt bröd i stora mängder och självklart fattas det aldrig ett glas vin till maten. Röda viner dricker man mest och oftast. Helst ska de vara gjorda på druvan sangiovese, som med sin syrlighet passar utmärkt till den lokala maten. Vita viner hör heta sommardagar till, antingen en chardonnay från kusten eller Toskanas mest kända vita vin, la Vernaccia di San Gimignano.

En av Toskanas stoltheter är olivoljan som är en av de pepprigaste och kryddigaste i hela Italien. Olivolja använder man till allt – från bakning till stekning och allt där emellan.

Toskana ligger mitt emellan det norra Italien med sin något nordeuropeiska framtoning och den mer kaosartade södern. I Toskana har man helt enkelt tagit det bästa från båda sidor. Här finns en blandning av ordning och reda som gör att levnadsstandarden är en av de högsta i Italien och en lagom dos av kaos – annars skulle det inte vara Italien – som sätter alldeles lagom färg på tillvaron.Kan vi locka dig att komma på en vinresa (och oundvikligen då också matresa) till Toscana? BKWine arrangerar flera vinresor till Toscana under året 2012, med många vingårdsbesök, gastronomiska måltider, vinprovningar och mycket annat!

Den första redan i april!Vy över landskapet och vingårdarna
Vy över landskapet och vingårdarna, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

2 Responses

  1. Hej Sarah – och tack för din kommentar. Italiensk humor är minst sagt säregen och Fantozzi är ett av bevisen på det. Har aldrig riktigt nappat på Fantozzi-filmerna ärligt talat. Kul med din blogg, den måste jag följa framöver! Allt det bästa från Toskana. Åsa

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!