Möt våren i tre franska vindistrikt: Vårens vinresor till Frankrike

I Frankrike kommer våren tidigare än i Sverige, ännu en anledning att åka på vinresa i denna årstid. Vinrankorna börjar växa och för vinodlarna betyder det en mängd olika moment som ska göras i vingården. I Champagne håller många på med blandningen av de stilla vinerna, ett viktigt moment, och i Bordeaux är det kanske omdragning på gång i källaren. Kvällarna är ljumma och dagarna långa. Våren 2019 bjuder på tre franska klassiska vindistrikt: Bordeaux, Bourgogne och Champagne.

Bordeaux, 10-14 april

Bordeaux är ett stort vindistrikt och det är också Frankrikes största region för AOP-viner. I stort sett allt vin här är AOP, appellation d’origine protégée, mycket lite är IGP, indication géographique protégée. Men ändå finns det Bordeaux-viner i alla olika prisklasser. Knappast någon annan region har sådan spridning på sina priser. Lär känna de många sidorna av Bordeaux och några av de bästa producenterna på vårens resa i april. Inklusive våra legendariska slottsluncher.

Läs: Läs mer om Bordeaux i BKWines bok om Bordeaux.

Clos Fourtet i Saint Emilion, Bordeaux

Clos Fourtet i Saint Emilion, Bordeaux, copyright BKWine Photography

Champagne, 24-28 april

Även om champagne har sin givna plats på nyårsmiddagen så dricker vi mer och mer champagne även andra tider på året. I Sverige har konsumtionen stigit otroligt mycket de senaste 10 åren men över hela världen dricker man mer champagne och mer mousserande vin. Champagne är inte längre bara en festdryck utan också ett gott vin att ha till middagen. Eller till våra magnifika luncher på resan! I stjärnklass.

Läs: Läs mer om Champagne i BKWines bok Champagne, vinet och odlarna.

Flaskor ”sur lattes”, i en källare i Champagne

Flaskor ”sur lattes”, i en källare i Champagne, copyright BKWine Photography

Bourgogne, 8-12 maj

Kloster och kyrkor finns det nästan lika gott om i Bourgogne som vinrankor. Munkarna har varit betydelsefulla för regionen. De visste redan på 1000-talet var den bästa vinmarken fanns, sägs det. Côte d’Or, Bourgogne hjärta dit vårens resa går, är uppdelad i en mängd små vingårdar kallade climat. Till viss del bygger denna uppdelning på medeltids-munkarnas arbete. Historien är alltid mycket närvarande i Bourgogne. Vi lovar fantastiska viner, vackra landskap och burgundisk gastronomi.

Läs: Läs mer om Bourgogne i BKWines bok om Bourgogne.

Res: Du hittar fullständig information om alla resor på BKWineVinresor.

Vinkällaren hos Chanson i Beaune, Bourgogne

Vinkällaren hos Chanson i Beaune, Bourgogne, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!