Intervju om vin och resor i Riojas nyhetsbrev, med BKWine

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

I höstas var jag i Rioja. Det var med anledning av vår första BKWine-vinresa till Rioja. En fantastiskt lyckad resa. Rioja-regionens nyhetsbrev blev intresserad av resan och av vad jag tyckte om Rioja. Därför blev det en intervju i Riojas nyhetsbrev.

Här hittar du Riojas svenska sajt med massor med information om Rioja. Där finns också nyhetsbrevet ”5 Min…” (fast det tar nog lite mer än fem minuter att läsa det).

Rioja DO logo

Lite utdrag från intervjun:

Berätta om er vinresa till Rioja! Varför åkte ni dit, hur var upplägget, vilka besökte ni?

I början av september arrangerade vi för första gången en vinresa till Rioja. Det var inte första gången jag var där men det var premiär för den destinationen på vårt reseprogram på BKWine Vinresor. Det blev en fantastiskt lyckad resa!

Resan började och slutade i Bilbao. Det är lätt att ta sig till Bilbao och det är en fantastiskt vacker och charmig stad. Plus förstås att där finns Guggenheimmuseet. Men det viktiga i resan var tre hela dagar i vindistriktet Rioja, med bas i Riojas ”huvudstad” Logroño. Under de tre dagarna hann vi med åtta vinbesök på några av de mest spännande vingårdarna.

[…]

Guggenheimmuséet vid floden Nerviòn i Bilbao i skymningen
Guggenheimmuséet vid floden Nerviòn i Bilbao i skymningen, copyright BKWine Photography

En viktig del av resan var också maten. Vi ville visa upp vad Rioja hade att erbjuda av gastronomi. Alla måltider var hos vinproducenter vilket blir extra charmigt. Det gäller att vara i form på en sådan här resa, när man ska ”orka med” gastronomiska måltider med många rätter varje dag!…

[…]

Vad var dina intryck av resan?

Det var en fantastisk lyckad resa och jag hoppas att fler ska upptäcka Rioja som resmål både för dess vin och gastronomi men även för allt annat som regionen har att erbjuda. Och även upptäcka Rioja som vin förstås!

Det som slog mig första gången jag kom till Rioja, vilket inte var så länge sedan, var hur fantastiskt vackert landskap det är. Vindistriktet Rioja ligger ju längs en floddal och på varje sida så sträcker sig ganska höga berg. Längs dalen sprider vingårdarna ut sig nästan till horisonten, antingen grönskande under våren och sommaren, eller i dova höstfärger senare på hösten. Mycket vackert!

Landskap med vingårdar och berg, Rioja
Landskap med vingårdar och berg, Rioja, copyright BKWine Photography

Men vad gäller vinerna – och det är ju det som är det viktigaste här – är Rioja också ett mycket spännande område. Vi träffade flera unga och entusiastiska vinmakare som bådar gott för Riojas framtid. Under åren har det varit mycket ”upp och ner” för Rioja, ibland har det varit ett mycket populärt vin, ibland har man haft motgångar. Idag tycker jag det märks att hela vinsektorn i Rioja ligger rätt i tiden. Man har anpassat – låt oss säga ”moderniserat” – vinstilen till dagens vinkonsumenter och man har gjort stora framsteg vad gäller kvaliteten. Och man vågar experimentera för att driva fram kvaliteten.

Kort sagt, idag är Rioja ett mycket spännande vindistrikt där det finns allt från goda, balanserade vardagsviner till mycket ambitiösa prestigeviner av hög internationell klass. Det är tydligt när man reser runt bland vingårdarna!

[…]

Omtappning från fat i en vinkällare, Rioja
Omtappning från fat i en vinkällare, Rioja, copyright BKWine Photography

Var det något under resan som gjorde extra stort intryck/förvånade dig?

Det är extra roligt att se att det finns så mycket experimentlusta och så många drivande och ambitiösa vinmakare. Experimentlusta betyder inte nödvändigtvis att man gör ”internationella” viner. Det betyder snarare att man arbetar på att få fram ännu bättre vin men i linje med de traditioner som man har.

[…]

Hela nyhetsbrevet finns fortfarande på Riojas sajt. Så länge det finns där så kan du t.ex. också läsa om vad som är mitt favoritvin från Rioja.

Även fast höstens reseprogram inte är riktigt officiellt så kan jag avslöja att det kommer att bli en ny resa till Rioja i höst! Du kan läsa mer om reseprogrammet för vinresan till Rioja här.

En vinmakare i vingården, Rioja
En vinmakare i vingården, Rioja, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!