Vårens nya vinresa till Champagne: bubblande vin och gastronomi på hög nivå

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

Vårens program för den nya vinresan till Champagne innehåller massor med läckerheter, både bubbligt vin och gourmetmåltider. Vi tar dig med bakom kulisserna till några av de allra bästa producenterna, inte bara ”kändisnamen”. Tre härliga dagar att bara njuta av.

”Det finns inget godare än champagne” finns det de som säger. Kanske är det så. Det är nästan något lite mystiskt med hur det kan bli så mycket bubblor i en flaska vin. Men hela Champagne har något mystiskt, eller kanske snarare trolskt över sig. I champagne är vi nästan så långt norr ut som det går att göra kvalitetsviner. Druvorna mognar med nöd och näppe, men vinerna som de så småningom omvandlas till är både eleganta och stilfulla.

Nästan allt som har med champagne att göra har en aura av lite lyx. Vinresan till champagne är också en av de ”lyxigaste” vi gör. (För att vara ärlig så är alla ganska lyxiga.) Det blir inte bara mycket champagne under de tre dagarna, utan det blir också några alldeles enastående måltider. Gör man exklusiva viner, så vet man också hur man ska få till riktiga gourmetmåltider.

Flaskor i en vinkällare i Champagne
Flaskor i en vinkällare i Champagne, copyright BKWine Photography

En sida av champagne har nästan mer med lyxprodukter, mode och parfym att göra än med vin, kan det ibland verka som. Det är inte så konstigt, flera av de stora kända champagnehusen ägs av företag som är i de branscherna.

Men kommer du till Champagne så ska du inte göra misstaget att bara besöka de mest kända champagne-”husen”, de mest kända champagnemärkena. (Jag behöver inte nämna dem vid namn, du kan dem alla utantill.) Gör du det så missar du mycket av det som är mest spännande och mest intressant i Champagne.

På den här resan till i Champagne kommer du förvisso att få uppleva se något av det mest exklusiva som finns i Champagne. Men vad vi framför allt vill visa dig är det ”riktiga” Champagne. Inte bara de fina fasaderna på de stora husen. Därför ligger fokus på den här resan hos de mindre producenterna, de som man ibland kallar vignerons indépendants. På svenska säger man ibland ”odlarchampagne”.

Fatkällaren hos Champagnes Benoit Marguet
Fatkällaren hos Champagnes Benoit Marguet, copyright BKWine Photography

Vi tar dig med till några av de allra mest intressanta producenterna, där du får träffa vinmakaren eller ägaren (inte en av sex anställda guider…). Han, eller ibland hon, kommer att berätta för dig hur just han gör sin champagne, och givetvis varför just den är så bra. (Det är förstås alla övertygade om!)

Du kommer att få prova massor med olika champagne, ”vanliga” champagner, premier crus, grand crus, blanc de blancs, kanske till och med blanc de noir (!), brut intégral, champagne rosé, årgångschampagner osv. Kanske till och med det stilla vita och det stilla röda vin som faktiskt tillverkas här i regionen.

Du kommer också att få veta alla hemligheterna i den ganska komplicerade tillverkning av champagne. Nåja, nästan alla. Hur det blir bubblor, vikten av en lång lagring i källaren, den mycket viktiga och speciella roll som vinpressen har just i Champagne, vad som gör att olika champagner kan bli så olika. Och mycket annat.

Säkerligen blir det lite tid i vingården också. Just nu på våren har vinrankorna börjat spira, med skira gröna blad. Antagligen inte riktigt i blomning ännu, men snart.

Ett fatprov hälls upp i glaset
Ett fatprov hälls upp i glaset, copyright BKWine Photography

Inte minst viktigt, under de tre dagarna kommer du att få uppleva några gastronomiska höjdpunkter. Luncherna blir ”hemma hos” vinproducenter. Har du funderat på hur det fungerar med att dricka champagne genom en hel måltid, till alla rätterna? Du kommer att få gott om tillfällen att pröva på det. Jag kan lova att det fungerar bra! (Nej, jag vill inte höra ”kan jag inte få ett glas rött”…) Champagne är en exklusiv dryck och maten som du kommer att få på tallrikarna håller samma nivå. Det blir minnesvärda gourmetmåltider genom hela resan. Snabb sallad och sandwich? Nej, inte på den här resan.

Så det här är resan för dig som verkligen njuter av den sprudlande drycken champagne och aldrig kan få nog. Eller kanske är det tvärt om? Det är resan för dig som inte ännu är övertygad av champagne… Kom med och vi lovar att göra vårt bästa för att visa upp champagnes allra bästa sida!

Läs mer om alla detaljer i vårens fantastiska vinresa och gourmetresa till Champagne!

Varför chansa på en annan vinresa när du kan välja den bästa?

Katedralen i Reims, Champagne
Katedralen i Reims, Champagne, copyright BKWine Photography
Ett champagnehus vid Avenue de Champagne, Epernay
Ett champagnehus vid Avenue de Champagne, Epernay
Champagne till aperitif
Champagne till aperitif, copyright BKWine Photography
Champagne är serverad
Champagne är serverad, copyright BKWine Photography
Ett fat med grand cru-vin i källaren hos Champagnes Benoit Marguet
Ett fat med grand cru-vin i källaren hos Champagnes Benoit Marguet, copyright BKWine Photography
Ekologisk champagne på väg att bli till
Ekologisk champagne på väg att bli till, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning: Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Explore all our wine tours:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.