Massor med franska godsaker: Vinresan Tre Klassiker

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

Besök Champagne, Bourgogne, Chablis / Sancerre på en härlig vinresa

När det finns för många godsaker att välja på så kan det bli besvärligt att bestämma sig. Det finns många fantastiska vindistrikt och härliga viner i Frankrike, så hur ska man välja ett att resa till? Om du inte kan bestämma dig så är vinresan Tre Klassiker något för dig. Eller om du helt enkelt inte har så mycket tid men ändå vill uppleva mycket.

Vi har just publicerat ett typprogram, ett exempel på hur en Tre Klassiker-vinresa kan se ut. Vi gör regelbundet Tre-Klassiker-resor (liksom även till andra vindistrikt i Frankrike).

Vinresan Tre Klassiker tar dig med till tre av de främsta vindistrikten i Frankrike: Champagne, Chablis och Bourgogne. Eller ibland, i en lätt modifierad version, bär det av till Sancerre.

Dags för provning, vinet hälls upp
Dags för provning, vinet hälls upp, copyright BKWine Photography

Det är ett utmärkt tillfälle att lära sig en hel del om några av Frankrikes bästa viner och att smaka av den klassiska franska gourmetmaten, antingen som gäst på några vingårdar eller på gourmetrestauranger. Det är också en resa som kan passa bra tillsammans med lite mer ”traditionell” sightseeing i Frankrike. Resan startar och slutar i Paris.

Under tre hela dagar, plus två halvdagar, kommer du att se och uppleva mycket:

Ett fat med grand cru-vin i källaren hos Champagnes Benoit Marguet
Ett fat med grand cru-vin i källaren hos Champagnes Benoit Marguet, copyright BKWine Photography

Vi börjar i Champagne, för en sprudlande start på resan. Champagne är unikt bland mousserande viner och ”äkta” champagne måste förstås komma från Champagnedistriktet, strax öster om Paris. En av höjdpunkterna blir besöket i en av de mest berömda vingårdarna i regionen och lunchen som vi kommer att äta på vingården som gör just det vinet. Det blir en fantastisk, magisk måltid, även med fantastiska viner till maten. Du kommer att bli övertygad om att champagne är en utmärkt måltidsdryck, om du nu inte var det redan.

I Chablis kommer du att få tillfälle att lära känna hela spektrumet av viner, inklusive både premier cru och grand cru, de som bara odlas på en liten markplätt på 100 hektar (jodå, en södersluttning). Du får också uppleva en härlig gourmetmiddag på Chablis bästa restaurang.

Sista anhalten på resan blir Beaune i hjärtat av Bourgogne, eller alternativt Sancerre i Loiredalen.

Det är i Côte d’Or som man gör de allra mest berömda (och dyraste) av alla Bourgognes viner. Även om det bara blir en enda dag här så kommer du att få en bra inblick i vinerna från regionen, och förstås tillfälle att prova ganska många av dem. Du får träffa några av de skickligaste vinmakarna, som kommer att förklara hur det går till att göra vin här, och säkert kommer de också att insistera på att du provar några av dem… Att prova viner i Bourgogne kan ibland vara en aktivitet som drar ut på tiden. Många producenter gör 15 eller till och med 20 olika viner. Jag är säker på att du har lite överseende med det!

Alternativ så är det tredje vindistriktet på resan Sancerre, den lilla staden på toppen av en kulle i övre Loiredalen. Sancerre är verkligen en pärla bland små franska landsortsstäder. Vinerna är mycket eleganta och karaktärsfulla (det senare stämmer även väl in på många av vinmakarna, om än kanske inte det första). Här är vi i stort sett i ursprungsområdet till druvan sauvignon blanc, som på senare år blivit berömd över hela världen, till exempel på Nya Zealand eller från US, där den ibland går under beteckningen fumé blanc.

Men även om det är en resa som är fylld med många provningar och läckra måltider och som, bokstavligen, täcker in ett stort område, så är det ändå en behagligt avslappnad resa. Så att du verkligen kan njuta av alla upplevelser!

Jag hoppas att vi ses på en av de kommande Tre Klassiker-vinresorna!

Ta en titt på exemplet på hur en Tre Klassiker-vinresa i Frankrike kan se ut. Programmet finns under menyvalet Våra resor > Populära resmål. Om du vill se om vi har någon sådan vin- och matresa på programmet just nu så hittar du info under menyvalet Våra resor > Aktuella vinresor.

Följ länkarna nedan för mer att läsa!

Den lilla staden Sancerre och vingårdar
Den lilla staden Sancerre och vingårdar, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.