En dag i Medoc: vin, mat och Phelan Segur

I Bordeaux finns inte bara aristokratiska slott utan även utmärkta viner och trevliga personer

Bordeaux kan lätt ge intrycket av att vara ovälkomnande för den tillfällige besökaren: få slott har provningsrum, man ser inte många skyltar med ”Vinprovning. Välkommen in!”, inga restauranger på vingårdarna… Och det är väldigt aristokratiskt med alla sina eleganta slott. Men om man vet vart man ska gå så är det ett fantastiskt vindistrikt att besöka, med bland väldens bästa viner och gastronomi på hög nivå. På våra vinresor kan vi lova dig några alldeles speciella upplevelser. Vi har varit där ganska många gånger (vi gör vanligen fyra eller fem resor till Bordeaux varje år), har skrivit om Bordeaux både i artiklar och i våra böcker under många år, så vi vet vilka dörrar man ska knacka på. Här är en liten historia om ett besök på ett av de slott vi ofta besöker.

Médoc är förmodligen det mest slottstäta området i världen. Visserligen ser man inte alla när man åker den lilla vägen D2, döpt till la route des châteaux, och man bör göra några avstickare för att titta på några världsberömda slott som ligger gömda från vägen, Château Margaux inte minst. Men många av prestigeslotten ligger faktiskt uppradade längs vägen: Pichon-Longueville Comtesse de Lalande och Chateau Pichon Baron (snett mitt emot varandra tvärs över vägen), Latours torn, Palmer, Lafite-Rothschild, Cos d’Estournel, Ducru-Beaucaillou, Beychevelle med flera. Åker man på D2 några gånger upp och ner så har man snart ganska bra koll på de mest kända slotten.

A tower in the vineyard

Ett torn i vingården, copyright BKWine Photography

Att spontant komma och knacka på dörren på ett av de här slotten och be om en provning, det gör man inte i de flesta fall. Det är mycket annorlunda jämfört med många vindistrikt i t.ex. Nya Världen där alla vingårdar har provningsrum, souvenirbutiker och till och med restauranger. Det hittar man sällan i Bordeaux. Det är ett vindistrikt som är mycket mer slutet.  Men förbereder man ett besök i god tid, då kan även de mest stängda slottsdörrar öppnas.

Att äta lunch i slottsmiljö och därtill dricka viner som man kanske aldrig annars skulle ha råd med, det kan bli en hel upplevelse. Speciellt om man har turen att äta lunch på Château Phélan-Ségur i Saint-Estèphe. Det är ett prestigefyllt slott men med en lättsam och trevlig atmosfär. På våra vinresor till Bordeaux planerar vi ofta in ett morgonbesök och lunch här.

Fabrice på Chateau Phelan Segur

Fabrice på Chateau Phelan Segur, copyright BKWine Photography

Ett besök på Chateau Phelan Segur är ett av våra favoritstopp på Bordeauxresorna. Besöket börjar ofta framför slottet som byggdes på 1700-talet. Fabrice, vinmakaren, berättar lite om slottets historia. I Médoc är det alltid intressant att höra historien bakom slotten. Ofta handlar det om kungar, adelsmän, älskarinnor och oundvikliga konkurser.

Vad gäller Phelan-Segur så var det en Frank Phélan som byggde upp slottets goda rykte. Som tack för detta har den nuvarande ägarfamiljen Gardinier gett sitt andravin namnet Frank Phelan.

Efter att ha beundrat slottet är det dags att besöka jäshallen och källaren. Vi får tillfälle att titta på den alldeles nya sorteringsmaskinen som gör det ännu svårare för dåliga druvor att slinka med ner i jästankarna.

Och så bär det av till provningsrummet. Allting är väl förberett. 4 olika årgångar Château Phelan-Segur, glas, spottkoppar (men man får dricka om man vill).

Fabrice förklarar de olika årgångarna, vi märker hur vinet utvecklas, hur det förändras. En mycket pedagogisk provning. Kvaliteten är hög på alla vinerna men det är viktigt att också årgångens karaktär kommer fram i varje vin.

Efter provningen slösar vi inte bort allt för mycket tid i provningsrummet. Lunchen väntar. Vi börjar med ett glas champagne, ett naturligt val här på Phélan-Ségur. Familjen Gardinier har nämligen ett förflutet i Champagne.

Dags att prova viner i provningsrummet

Dags att prova viner i provningsrummet, copyright BKWine Photography

De ägde tidigare både Pommery och Lanson. Familjen är också passionerat intresserad av mat. Slottet har sin egen privata kock och eftersom familjen också äger två stjärnkrogar – Le Taillevent i Paris och Les Crayères i Reims – så är han iväg och får högklassig gastronomisk praktik lite då och då. Och det märks under lunchen!

Duva från Bresse och foie gras-fyllda ravioli smakar himmelskt. Vi smakar Frank Phélan och några yngre årgångar Phélan-Ségur till att börja med och avslutar med en äldre årgång, en 1995 eller 1996. Så när det väl är dags för kaffee så har vi avverkat une petite dizaine, som man säger på franska, av viner från Phelan-Segur.

Det är en lycklig och nöjd skara människor som lämnar slottet Chateau Phélan-Ségur efter lunch.

Det här är bara ett exempel på en av de saker du kan få uppleva på vinresorna till Bordeaux med BKWine. Det blir många privata vinprovningar på slotten och underbara måltider. Ta en titt på de aktuella reseprogrammen eller kontakta oss för att diskutera en skräddarsydd resa.

Obs: Alla bilder i denna artikel kommer från ”vanliga” BKWine Vinresor-besök på Chateau Phelan-Segur (utom bilden på Chateau Latour förstås, det passerar man på vägen).

En provninga av några årgångar vin på slottet

En provning av några årgångar vin på slottet, copyright BKWine Photography

 

Ekfat i vinkällaren på slottet

Ekfat i vinkällaren på slottet, copyright BKWine Photography

En modern druvsorteringsmaskin i vinkällaren

En modern druvsorteringsmaskin i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Lite champagne till aperitif före lunchen

Lite champagne till aperitif före lunchen, copyright BKWine Photography

En provning av några årgångar vin på slottet

En provning av några årgångar vin på slottet, copyright BKWine Photography

Bordet dukat till lunch på slottet

Bordet dukat till lunch på slottet, copyright BKWine Photography

Menyn som är förberedd för oss på slottet

Menyn som är förberedd för oss på slottet, copyright BKWine Photography

En tartar på pilgrimsmusslor till förrätt till lunch

En tartar på pilgrimsmusslor till förrätt till lunch, copyright BKWine Photography

En kreation med duva och savojkål till lunch

En kreation med duva och savojkål till lunch, copyright BKWine Photography

Ett av vinerna till lunchen serveras

Ett av vinerna till lunchen serveras, copyright BKWine Photography

Chateau Phelan Segur i Medoc, Bordeaux

Chateau Phelan Segur i Medoc, Bordeaux, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vinresa i Bordeaux | Specialisten på vinresor och matresor - January 23, 2013

    […] inkluderar också en flerrätters gastronomisk lunch på ett prestigefyllt och elegant Médoc-slott. Lunchen blir garanterat minnesvärd och inkluderar givetvis också ett antal viner från slottets […]

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!