En underbar lunch hos Champagne Duval-Leroy

Dela / gilla artikeln:

På våra vinresor till champagne lär man sig hur det tillverkas – och hur man dricker det

Champagne är en populär destination bland våra vinresenärer. Det ligger bekvämt nära Paris och det är dessutom en mycket intressant region att besöka. För att helt förstå hur man gör en champagne och varför just champagne är så speciellt, så måste man vara där, på plats, och se och höra hur allt går till.

När vi besöker Champagne på våra vinresor hälsar vi ofta på hos en av våra favorithus, Champagne Duval-Leroy. Huset ligger i södra delen av Côte des Blancs, i den lilla byn Vertus. Förra gången vi var där pratade vi mycket om Duval-Leroys hållbarhets- och miljöarbete. Vi tittade på solpanelerna som nyligen byggts och vi smakade en av husets ekologiska champagner.

Förutom ett intressant besök åt vi också en mycket god lunch. Jag minns inte allt vi fick att äta men jag minns allt vi drack! Och det var ett urval av det bästa från Duval-Leroy.

Vi började med en årgångschampagne till aperitifen, Millésime 1999. Och vilken början! Fyllig och komplex, men ändå elegant, perfekt att dricka nu. Sedan följde Brut Premier Cru till förrätten, frisk, mineralig och med ett långt, torrt slut.

Till huvudrätten fick vi den fantastiska Femme 1996 med Grand Cru-druvor, framför allt chardonnay, som fått en tid på ekfat innan buteljeringen. Den långa lagringen på jästfällningen ger komplexitet, krämighet och lite brödiga toner.

Vi hade fortfarande lite plats för osten och till den visade det sig att den ekologiska AB Brut med 100 % pinot noir gick perfekt. Druvorna kommer från en enda by i distriktet Aube i sydligaste delen av Champagne. Här hittar vi de typiska dragen för en pinot-champagne: kraft och koncentration men också frukt och friskhet.

Det blev en stilfull avslutning med Lady Rose tillsammans med desserten. Lady Rose är en halvsöt champagne som färgas lätt rosa av pinot noir-skalen; ett ovanligt (och kanske mer ”äkta”?) sätt att göra rosé på.

En perfekt avslutning på en perfekt lunch. Är de inte härliga de franska luncherna?

Men för att vara ärlig, jag skulle (nästan) kunna säga att det här var ”bara en vanlig lunch i Champagne”. De måltider som vi har på vinresorna till Champagne är … bara så fantastiska.

Och att dricka champagne genomgående en hel måltid? Jajamensan!

Den nya fatkällaren hos Champagnes Duval Leroy
Den nya fatkällaren hos Champagnes Duval Leroy, copyright BKWine Photography
Champagne serverat ur en dubbelmagnum
Champagne serverat ur en dubbelmagnum, copyright BKWine Photography
Ekologisk champagne på väg att bli till
Ekologisk champagne på väg att bli till, copyright BKWine Photography
Carole Duval-Leroy, ägare av Champagne Duval Leroy
Carole Duval-Leroy, ägare av Champagne Duval Leroy, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!