En underbar lunch hos Champagne Duval-Leroy

På våra vinresor till champagne lär man sig hur det tillverkas – och hur man dricker det

Champagne är en populär destination bland våra vinresenärer. Det ligger bekvämt nära Paris och det är dessutom en mycket intressant region att besöka. För att helt förstå hur man gör en champagne och varför just champagne är så speciellt, så måste man vara där, på plats, och se och höra hur allt går till.

En härlig lunch i Champagne

En härlig lunch i Champagne, copyright BKWine Photography

När vi besöker Champagne på våra vinresor hälsar vi ofta på hos en av våra favorithus, Champagne Duval-Leroy. Huset ligger i södra delen av Côte des Blancs, i den lilla byn Vertus. Förra gången vi var där pratade vi mycket om Duval-Leroys hållbarhets- och miljöarbete. Vi tittade på solpanelerna som nyligen byggts och vi smakade en av husets ekologiska champagner.

Förutom ett intressant besök åt vi också en mycket god lunch. Jag minns inte allt vi fick att äta men jag minns allt vi drack! Och det var ett urval av det bästa från Duval-Leroy.

Vi började med en årgångschampagne till aperitifen, Millésime 1999. Och vilken början! Fyllig och komplex, men ändå elegant, perfekt att dricka nu. Sedan följde Brut Premier Cru till förrätten, frisk, mineralig och med ett långt, torrt slut.

Till huvudrätten fick vi den fantastiska Femme 1996 med Grand Cru-druvor, framför allt chardonnay, som fått en tid på ekfat innan buteljeringen. Den långa lagringen på jästfällningen ger komplexitet, krämighet och lite brödiga toner.

Vi hade fortfarande lite plats för osten och till den visade det sig att den ekologiska AB Brut med 100 % pinot noir gick perfekt. Druvorna kommer från en enda by i distriktet Aube i sydligaste delen av Champagne. Här hittar vi de typiska dragen för en pinot-champagne: kraft och koncentration men också frukt och friskhet.

Det blev en stilfull avslutning med Lady Rose tillsammans med desserten. Lady Rose är en halvsöt champagne som färgas lätt rosa av pinot noir-skalen; ett ovanligt (och kanske mer ”äkta”?) sätt att göra rosé på.

En perfekt avslutning på en perfekt lunch. Är de inte härliga de franska luncherna?

Men för att vara ärlig, jag skulle (nästan) kunna säga att det här var ”bara en vanlig lunch i Champagne”. De måltider som vi har på vinresorna till Champagne är … bara så fantastiska.

Och att dricka champagne genomgående en hel måltid? Jajamensan!

Den nya fatkällaren hos Champagnes Duval Leroy

Den nya fatkällaren hos Champagnes Duval Leroy, copyright BKWine Photography

Champagne serverat ur en dubbelmagnum

Champagne serverat ur en dubbelmagnum, copyright BKWine Photography

Ekologisk champagne på väg att bli till

Ekologisk champagne på väg att bli till, copyright BKWine Photography

Carole Duval-Leroy, ägare av Champagne Duval Leroy

Carole Duval-Leroy, ägare av Champagne Duval Leroy, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!