Bo som en kung på vår nya vinresa till Sydafrika

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

Sydafrika har inte bara utsökta viner och god mat; där finns också hotell med charm som på få andra ställen. På nästa vin- och matresa till Sydafrika (mars 2016) får du chansen att bo på ett ganska unikt hotell, The Royal Riebeek Hotel i staden som heter just Riebeek.

Varför det egentligen heter Royal vet jag inte. Kanske är det för att man blir kungligt väl mottagen, eller kanske bodde någon kunglighet där för länge sedan. Mest troligt är nog att det har fått sitt namn för att ära den kunglighet som det lydde under för flera hundra år sedan när det grundades.

(Bilden nedan är inte Royal Riebeek utan ett gammal Cape Dutch-hus.)

En vingård byggd i den typiska arkitektstilen Cape Dutch
En vingård byggd i den typiska arkitektstilen Cape Dutch, copyright BKWine Photography

För Royal Riebeek Hotel är Western Capes, och kanske Sydafrikas äldsta hotell. Det grundades redan innan det legendariska Mount Nelson i Kapstaden. Hotellet är kanske mer känt för en del andra saker faktiskt.

Man har Sydafrikas längsta stoep, alltså Sydafrikas längsta veranda. Det är en imponerande veranda i kolonialstil som sträcker sig längs hela hotellets framsida. Till och med omnämnd av Sydafrikanska staten som en sevärdhet. Man har också en mycket tjusig 150 år gammal bar som också är som en historisk klenod. Och så ska man givetvis inte glömma varje dags G&T Gin and Tonic Happy Hour som man kan njuta av på den långa stoepen.

(Bilden nedan är inte av Royal Riebeeks stoep, den är mycket längre och mer imponerande.)

Ett traditionellt hus i den gamla staden i Stellenbosch
Ett traditionellt hus i den gamla staden i Stellenbosch, copyright BKWine Photography

Här på verandan satt kanske en gång i tiden en av Sydafrikas mest kände statsmän, Jan Smuts, som bodde i Riebeek i sin ungdom. Han blev sedermera premiärminister under många år och en av de som skrev det dokument som var grunden till Förenta Nationerna, FN-stadgan (United Nations Charter).

Men viktigast av allt, The Royal Riebeek Hotel ligger perfekt till för att besöka vingårdarna i Swartland!

Här är Royal Riebeeks egen stoep:

Royal Riebeeck Hotels stoep
Royal Riebeek Hotels stoep, copyright Royal Riebeek

Swartland är nykomlingen bland de sydafrikanska vindistrikten. Under senare år har producenterna här fått mycket uppmärksamhet för sina utsökta viner. Tidigare var det ett distrikt där druvorna mest såldes till andra men för 10-20 år sedan började några pionjärer att satsa på att själva göra kvalitetsvin och att sälja det under sina egna namn.

Vingårdar och berg i Franschhoek i Sydafrika
Vingårdar och berg i Franschhoek i Sydafrika, copyright BKWine Photography

Idag anses Swartland vara ett av de mest spännande vindistrikten, ett distrikt där man producerar genuina och karaktärsfulla viner. Man har också satsat mycket på att göra viner från druvsorter som inte är så vanliga i andra områden, ytterligare något som många letar efter idag.

Vi kommer att få rikliga tillfällen att prova dessa spännande viner under de dagar som vi är här.

Även de andra hotellen som vi bor på under vinresan i Sydafrika har var och en sin egen charm. I Kapstaden bor vi på ett nyrenoverat boutiquehotell mitt inne i centrum. I vinbyn Franschhoek blir du mottagen på ett s.k. guest house, nästan som ett privat pensionat, snarare än ett hotell. Rummen ligger i fem separata byggnader i en trädgård med pool.

Dinner is waiting
Dinner is waiting, copyright BKWine Photography

Och i vinhuvudstaden Stellenbosch bor du på ytterligare ett anrikt hotell, Oude Werf Hotel. Namnet betyder faktiskt ”den gamla kyrkogården” och även (!) detta hotell gör anspråk på att vara Sydafrikas äldsta. Vilket som verkligen är äldst, Royal Riebeek eller Oude Werf, får vi väl reda ut tillsammans när vi är där!

Även om man oftast ser på Sydafrika som ett vinland i kategorin ”Nya Världen” är det ett land med en lång historia och inte minst en lång vinhistoria. För några år sedan firade man 350-årsjubiléum för de första vingårdarna!

Det finns mycket att upptäcka i Sydafrika, utsökta viner, spännande mat, fascinerande historia. Ta en titt på vårt alldeles nya vinreseprogram till Sydafrika. Det innehåller mycket av det allra bästa som Sydafrika kan erbjuda. Ser fram emot att träffa dig i Kapstaden! Boka din resa nu!

Skål och välkomna till en delikat måltid
Skål och välkomna till en delikat måltid, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!