Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Sydafrika, 14-24 februari 2025

Dela/gilla reseprogrammet:

Res med oss och möt Sydafrikas ambitiösa, talangfulla vinmakare

— På tjugo år har vinlandet Sydafrika genomgått en revolution. Sydafrika är idag en stor producent av kvalitetsviner. Den nya generationen vinmakare har fått kvaliteten att skjuta i höjden och experimentlustan är stor. Sydafrika är också ett spektakulärt land att besöka: dramatiska berg och klippiga kuster, ett djur- och växtliv med en otrolig artrikedom. Man har en egen gastronomi och många högklassiga restauranger. Detta är en vinresa med spännande viner, utsökt mat, djur, natur och vackra vyer. Och, inte minst, möten med ambitiösa vinmakare.

I korthet

 • 11 dagar + resdagar
 • Många vinbesök och provningar
 • Gourmetmåltider
 • Magnifika landskap
 • 46 500 SEK
 • Franschhoek
 • Stellenbosch, Paarl
 • Swartland & Tulbagh
 • Hermanus
 • Hemel en Aarde
 • Contantia
 • Cape Town

Boka nu!

Sydafrikas viner behöver inte någon presentation. Vi känner alla till den stora succén som vinerna har haft sedan 1990-talet. Landet öppnades upp och världens vinkonsumenter fick smak för de fruktiga och varma vinerna från distrikten runt Kapstaden. Nu finns utmärkta viner i alla prisklasser. De senaste åren har det dykt upp fler och fler innovativa och spännande producenter som satsar på hög kvalitet och personlighet i vinerna.

Många vinproducenter är oerhört ambitiösa. Det är viner som utan problem kan konkurrera bland världens toppviner. Sydafrika är ett av de länder som Sverige köper mest vin från.

Sydafrika räknar vi vinmässigt till Nya Världen, men det är ett Nya Världen-land med en lång vinhistoria. 1655 planterade holländaren Jan Van Riebeek de första vinrankorna utanför Kapstaden. Och hugenotterna, som kom från Frankrike i slutet av 1600-talet, var inte sena att ta efter. De söta vinerna från Constantia var världsberömda redan på 1700-talet.

En vingård vid bergets fot i Franschhoek, Sydafrika
En vingård vid bergets fot i Franschhoek, Sydafrika, copyright BKWine Photography
En vingård nedan berget i Franschhoek
En vingård nedan berget i Franschhoek, copyright BKWine Photography

Vi kommer givetvis också att hinna njuta av Sydafrika som land. Vi besöker Godahoppsudden och Taffelberget och vi kommer att njuta av många goda måltider med lokala specialiteter. Vi kommer att hinna strosa i de fina små städerna Franschhoek och Stellenbosch, och även i Kapstaden. Vi kommer förstås också att ha gott om tillfällen att njuta av den hisnande vackra naturen.

Resan leds av Britt Karlsson, en av BKWines internationellt kända vinexperter. Hon blev vald till Årets Vinpersonlighet 2011, är krönikör på Forbes.com och författare till flera vinböcker, bland annat ”Ett vin blir till”, utsedd till världens bästa vinbok för professionella. Vi har också att ha en lokal sydafrikansk guide med på resan.

En promenad bland merlotvinrankor i Franschhoek, Sydafrika
En promenad bland merlotvinrankor i Franschhoek, Sydafrika, copyright BKWine Photography
En vingård med merlot i Franschhoek
En vingård med merlot i Franschhoek, copyright BKWine Photography

Program — Vinresa i Sydafrika

Preliminärt program.

För mer detaljer kontakta BKWine.

Vissa detaljer i programmet kan vara annorlunda, t.ex. vilka vingårdar vi besöker. Vi lägger ner stort arbeta på att se till att våra besök blir speciella minnesvärda upplevelser. Därför besöker vi ofta andra vingårdar än de som är stora och kända, med många besökare och många anställda guider. Istället har vi valt att ge dit en mer unik och personlig upplevelse med besök hos noga utvalda producenter där vi ofta (men inte alltid) träffar ägaren eller vinmakaren.

Programmet i korthet

 • Dag – – — Avresa hemifrån till Kapstaden
 • Dag 1 — Ankomst till Kapstaden
 • Dag 2 — Kaphalvön, Godahoppsudden
 • Dag 3 — Elgin, Overberg och Hermanus
 • Dag 4 — Hermanus och Walker Bay nere vid kusten
 • Dag 5 — Över bergen till Franschhoek
 • Dag 6 — Franschhoek, den berömda dalen
 • Dag 7 — Swartland och Tulbag
 • Dag 8 — Stellenbosch, vinets huvudstad
 • Dag 9 — Stellenbosch
 • Dag 10 — Stellenbosch och Constantia
 • Dag 11 — Avfärd från Cape Town
 • Dag – – — Hemkomst

Dag – – — Avresa hemifrån till Kapstaden

Du tar antagligen nattflyget till Sydafrika. Du kanske väljer att komma några dagar tidigare. Vi hjälper dig gärna att ordna extra hotellnätter. Du anländer senast på morgonen den dagen programmet startar, Dag 1. (Se vidare kommentar nedan för mer info, under rubriken ”Flyg”.)

Godahoppsudden på Kaphalvön, Sydafrika
Godahoppsudden på Kaphalvön, Sydafrika, copyright BKWine Photography
Svindlande utsikt från Cape Point
Svindlande utsikt från Cape Point, copyright BKWine Photography

Dag 1, fredag 14 februari — ankomst till Kapstaden

Ankomst till Kapstadens flygplats på morgonen/förmiddagen. Du har då lämnat Europa kvällen före. Du blir hämtad på flygplatsen. (Kanske har du valt att komma någon dag tidigare för att njuta av Kapstaden, vi hjälper gärna till med hotellrum).

Dagens aktiviteter börjar runt 12. Dessa aktiviteter kommer att omfatta sightseeing i Kapstaden, lätt lunch och besök på det berömda Taffelberget. Vi tar linbanan upp till toppen. Härifrån har man en hisnande utsikt över staden, vattnet och det omgivande landskapet och havet. (Om linbanan är stängd på grund av hård vind, vilket händer ibland, kommer vi att göra annan sightseeing.)

Sen eftermiddag är vi åter tillbaka på hotellet. I Cape Town bor vi på fyrstjärniga The Cape Milner, ett charmigt fyrstjärnigt hotell som ligger i centrala Kapstaden. Det är gångavstånd till de populära gatorna Bree Street och Kloof Street med sina många butiker, restauranger och barer. Vi bor i Cape Town i 2 nätter.

Det blir tid för lite avkoppling innan vi träffas igen senare. Vi sätter oss i bussen och beger oss till Camps Bay för att avnjuta s.k. sundowners, drinkar i solnedgången, en mycket speciell början på kvällen som kommer att bli lite av en mycket personlig överraskning… Ett perfekt sätt att fira starten av vår resa! Vi fortsätter sedan kvällen med gemensam middag. Vi provar några första goda sydafrikanska viner för att börja lära känna dem och varandra.

Ett dekorerat hus på Long Street i Kapstaden, Sydafrika
Ett dekorerat hus på Long Street i Kapstaden, Sydafrika, copyright BKWine Photography
Ett färgglatt hus på Long Street i Kapstaden
Ett färgglatt hus på Long Street i Kapstaden, copyright BKWine Photography

Dag 2, lördag 15 februari — Dagsutflykt Kaphalvön

Efter frukost kör vi ner mot Cape Point och Godahoppsudden, Afrikas sydvästligaste udde. Här är det nästan alltid soligt och blåsigt.

Hela detta fascinerande område är ett naturreservat och här finns ett helt unikt djur- och växtliv. Ibland ser vi strutsar, antiloper, springbok, babianer och mycket annat. Inte minst babianerna ska man akta sig för. De är mycket nyfikna och nyper gärna åt sig en eller annan löst liggande sak, eller matbit.

Under dagen åker vi den natursköna Chapman’s Peak Drive, en hisnande resa längs Atlanten bort mot Noordhoek. Vid Cape Point tar vi bergbanan upp till den historiska fyren där vi får 360 graders utsikt över hela området. Definitivt en av resans höjdpunkter. Strax intill ligger Godahoppsudden där vi gör ett besök. Kanske får vi sällskap av strutsarna som ibland håller till just där. Här är också en enastående artrik botanisk flora, den typiska sydafrikanska fynbos.

Vi äter en gemensam lunch på en trevlig fiskrestaurang under dagen. Sälar brukar vältra sig på klipporna utanför restaurangen.

På eftermiddagen är vi tillbaka i Cape Town och vi tar vägen förbi Victoria & Alfred Waterfront, den fina gamla hamnen som byggts om till ett välbesökt område med restauranger, muséer och en mängd butiker. Här ligger MOCAA, Cape Towns nya, spektakulära museum för samtida konst. Bussen släpper av dem som vill här nere innan den kör tillbaka till hotellet. Från Waterfront är det enkelt att ta en taxi (eller Uber) tillbaka till hotellet.

Table Mountain, Taffelberget, i aftonsolen i Kapstaden, Sydafrika
Table Mountain, Taffelberget, i aftonsolen i Kapstaden, Sydafrika, copyright BKWine Photography
Imposanta klippor över Camps Bay i Kapstaden
Imposanta klippor över Camps Bay i Kapstaden, copyright BKWine Photography

Dag 3, söndag 16 februari — Elgin, Overberg och Hermanus

Dags för vin. Vi sätter oss i bussen efter frukost och åker i sydöstlig riktning, ner mot False Bay. Innan vi når kusten stannar vi i vindistriktet Elgin.

Elgin har ett jämförelsevis svalt klimat och vinodlarna här har därför specialiserat sig på druvor som trivs i lite svalare klimat som t ex riesling, sauvignon blanc, pinot noir och gewurztraminer. Här finns flera mycket ambitiösa producenter som satsar på viner med karaktär och friskhet.

Efter vårt morgonbesök i Elgin fortsätter vi till granndistriktet som heter Overberg. Här ska vi besöka den högklassiga egendomen Gabrielskloof. Välkände och talangfulle Peter-Alan Finlayson är vinmakare sedan ett par år tillbaka och vinerna blir bättre och bättre. Vi äter en god lunch här på Gabrielskloof och får samtidigt möjlighet att prova många av egendomens viner.

På eftermiddagen åker vi vidare mot sydkusten och Hermanus, en liten fin stad på Western Capes sydkust. Här börjar vindistriktet Walker Bay som därifrån sträcker sig norrut och österut. Vi checkar in på vårt trevliga hotell i Hermanus, Harbour House Hotel. Hotellet ligger mitt i den lilla staden, vid stranden, och det har en strålande havsutsikt. Här ska vi bo i två nätter. Kvällen är ledig för egna upptäckter i Hermanus.

En vingård vid bergets fot i en dalgång nära Franschhoek, Sydafrika
En vingård vid bergets fot i en dalgång nära Franschhoek, Sydafrika, copyright BKWine Photography
En vingård vid bergets fot i Franschhoek
En vingård vid bergets fot i Franschhoek, copyright BKWine Photography

Dag 4, måndag 17 februari — Walker Bay, ett spännande vindistrikt på sydkusten

Idag ska vi besöka några intressanta vingårdar här i Walker Bay. Detta är ett relativt nytt vindistrikt som har fått mycket uppmärksamhet för sina eleganta viner de senaste åren.

Närheten till oceanen betyder svalka för vinrankorna och druvorna får här en längre mognadsperiod och alltid en bra syra och friskhet. Distriktet är känd för sina högklassiga viner gjorda på druvor som pinot noir, chardonnay och sauvignon blanc.

Flera av de kända namnen här i Walker Bay ligger i dalen som kallas Hemel-en-Aarde. Läget är spektakulärt, mellan havet och två imponerande bergskedjor. Det finns många intressanta producenter längs den natursköna Hermanus Wine Route där också växtrikedomen och fågellivet är exceptionellt. Här finns t ex pinot noir-pionjären Hamilton Russel, Newton Johnson och Creation Wines. Vi gör ett morgonbesök på en egendom i denna vackra dal.

Nära den lilla staden Stanford stannar vi hos Springfontein, en vingård med en mycket kreativa och talangfull vinmakare som gör många spännande och ovanliga viner. Vi kommer att trakteras en strålande flerrätterslunch, en av Sydafrikas bästa, där vi får pröva många olika kombinationer av mat och vin. Tidig kväll är vi åter tillbaka vid vårt hotell i Hermanus och kvällen är ledig för eget utforskande av den lilla staden.

Kvällssol i Camps Bay, Kapstaden, Sydafrika
Kvällssol i Camps Bay, Kapstaden, Sydafrika, copyright BKWine Photography
Kvällssol i Camps Bay i Kapstaden
Kvällssol i Camps Bay i Kapstaden, copyright BKWine Photography

Dag 5, tisdag 18 februari — Över bergen till Franschhoek

Efter frukost sätter vi oss i bussen med vårt bagage. Idag ska vi åka rakt norrut, över bergen till Franschhoek. Det blir en härlig tur i ett spektakulärt landskap. Vi stannar på vägen för att titta på några fina utsiktspunkter.

Väl framme i Franschhoek, “det franska hörnet”, där franska hugenotter slog sig ner på 1600-talet, stannar vi för besök på en vacker gammal egendom som grundades redan i slutet av 1600-talet. Hela anläggningen är magnifik och med rätta klassat som historiskt monument. Nya ägare började för ett par år sedan blåsa nytt liv och ny energi i vinerna. Efter en tur i vingården och i källaren beger vi oss till en vacker, bländande vit byggnad i Cape Dutch-stil. Här ska vi äta en lunch med lokala specialiteter.

Vi kommer att göra ytterligare ett besök här i Franschhoek på eftermiddagen, ett besök som ger oss tillfälle att utforska ekologiska viner och de utmaningar som dessa sydafrikanska vinproducenter möter idag.

Sen eftermiddag anländer vi till den lilla staden Franschhoek. Vi checkar vi in på vårt hotell, trevliga Protea Hotel Franschhoek**** som ligger mitt i staden. Här ska vi bo i en natt. Kvällen är ledig för avkoppling och promenad i Franschhoek. Här finns många utmärkta restauranger. Även hotellet har en restaurang berömd för sitt kött.

En vingård vid bergets fot i en dalgång i Franschhoek, Sydafrika
En vingård vid bergets fot i en dalgång i Franschhoek, Sydafrika, copyright BKWine Photography
Lunchen och vinprovningen avklarad på en vingård i Walker Bay
Lunchen och vinprovningen avklarad på en vingård i Walker Bay, copyright BKWine Photography

Dag 6, onsdag 19 februari — Franschhoek, den berömda dalen, och vidare till Swartland över Paarl

Idag fortsätter vi att utforska Franschhoek. Det blir både vingårdsbesök och intressanta provningar med vinmakarna i denna vackra dal.

Vårt lunchbesök blir på trevliga Glenwood. Egendomen ligger i den mycket vackra Roberstvlei Valley, som de flesta inte hittar till. Den tillhör sedan 1986 Alastair Wood. Hans vinmakare är ”DP” Burger, en stor profil i Franschhoek och den som har gjort dessa viner ryktbara. DP har 30 hektar att göra vin från. Druvorna är chardonnay, sauvignon blanc, semillon, merlot och shiraz. Vi gör ett besök i vinkällaren och provar vinerna tillsammans med DP.

Vi åker vidare norrut mot vindistriktet Paarl, ett av de största i landet. Här stannar vi för lunch på en vingård innan vi åker vidare mot Swartland, en region som ligger cirka 75 kilometer norr om Franschhoek.

Swartland är ingen en ny vinregion men den har länge överskuggats av de mer kända. De senaste åren har området fått mycket uppmärksamhet – mycket välförtjänt – för sina karaktärsfulla och personliga viner. Sommaren här är mycket varm och torr men nätterna är svala så den friska syran i vinerna bevaras.

Vi checkar vi in på historiska Royal Hotel Riebeek Kasteel. Hotellet ligger i den lilla staden Riebeek Kasteel där det finns flera trevliga restauranger. Även hotellet har en bra restaurang. Det är ett legendariskt hotell, berömt bland annat som Western Capes äldsta och därför att de har den längsta stoep (veranda) söder om Limpopo, där två premiärministrar har njutit av skuggan. De har dessutom en bar som är över 150 år gammal och som serverar mycket god gin och tonic. Obligatoriskt! Vi ska bo här i 2 nätter. Kvällen är fri.

Syrah som jäser i en vinkällare i Sydafrika
Syrah som jäser i en vinkällare i Sydafrika, copyright BKWine Photography
Syrah-druvor som jäser på en vingård i Franschhoek
Syrah-druvor som jäser på en vingård i Franschhoek, copyright BKWine Photography

Dag 7, torsdag 20 februari — Swartland och Tulbagh

Efter frukost är sätter vi oss i bussen för att fortsätta att utforska Swartland och granndistriktet Tulbagh, av många betraktade som Sydafrikas mest spännande vinregioner idag.

Vinodlarna här har en förkärlek för druvor från södra Frankrike, som grenache, carignan, syrah och cinsault. Vi ser inte mycket Bordeaux-druvor här.

Vi börjar med att åka till Tulbagh. Här kommer vi att möta en mycket begåvad vinmakare vid namn Wynand Grobler som numera driver den vackert belägna Tulbagh Mountain Winery, även kallat De Kleine Wijnkoöp. Vi lärde känna Wynand när han arbetade som vinmakare för Rickety Bridge i Franschhoek. Nu har han startat eget här uppe i varma norr. I Tulbagh gör han en samling mycket intressanta viner.

Vi stannar i grannskapet för vår lunch på Rijk’s Winery, en vacker gård med en restaurang som serverar traditionella sydafrikanska rätter ofta inspirerade av Cape Malay-köket.

Vi åker tillbaka till Swartland för vårt eftermiddagsbesök hos en liten odlare som bl.a. gör en spännande chenin blanc med skalkontakt. Vi provar igenom hans intressanta sortiment av chenin, pinotage, clairette, carignan och syrah.

Sen eftermiddag är vi tillbaka på hotellet och kvällen är fri för att hitta på saker på egen hand i denna charmiga lilla by, eller njuta av hotellets pool.

Den långa stoep:en (verandan) på Royal Hotel Riebeek Kasteel i Swartland
Den långa stoep:en (verandan) på Royal Hotel Riebeek Kasteel i Swartland, Sydafrika, copyright BKWine Photography
Ett klassiskt Cape Dutch-hus bland vingårdarna i Sydafrika
Ett klassiskt Cape Dutch-hus bland vingårdarna i Sydafrika, copyright BKWine Photography

Dag 8, fredag 21 februari — Stellenbosch, vinets huvudstad

Vi checkar ut från vårt hotell i Swartland på morgonen. Efter frukost fortsätter vi vår resa till Stellenbosch, Sydafrikas vinhuvudstad.

I Stellenbosch finns många av de allra mest kända vinegendomarna. Stellenbosch är en vacker och historiskt intressant stad och dessutom en livlig universitetsstad.

Vi kommer att besöka några toppegendomar i Stellenbosch idag. Ett av besöken kommer att vara hos en ekologisk pionjär i Simonsberg och vi kommer att få veta mer om de specifika utmaningar som en vinodlare har i Sydafrika. Besöket avslutas med en provsmakning av några speciella viner, några gjorda av mycket gamla vinrankor.

Till lunchen åker vi upp en bit för att få en fin utsikt över hela regionen. Här uppe bjöds vi på en mycket vällagad måltid med några ytterst intressanta viner.

Sen eftermiddag blir det incheckning på vårt hotell i Stellenbosch, River Manor Boutique Hotel som ligger centralt i denna fina stad. Hotellet ligger inom gångavstånd till alla restauranger, butiker och barer. Det är roligt att strosa runt och titta på folk och i butiker. Här finns en mängd vackra hus i Cape Dutch-stil. Vi ska bo i Stellenbosch i två nätter

Fri kväll.

En vingård och vinrankor på en sluttning i Sydafrika
En vingård och vinrankor på en sluttning i Sydafrika, copyright BKWine Photography
Skylt till vinkällaren på en vingård i Swartland
Skylt till vinkällaren på en vingård i Swartland, copyright BKWine Photography

Dag 9, lördag 22 februari — Stellenbosch

Vi fortsätter att utforska Stellenbosch idag. Det är Sydafrikas största vinregion och många toppegendomar ligger här.

På morgonen besöker vi Kaapzicht som gör fantastiska viner på syrah, cabernet sauvignon, chenin blanc och syrah. Gårdens drivs av fjärde generation och idag är det Danie Steytler tillsammans med sin hustru Carin som står vid rodret. Vi passar också på att titta närmare på vingården och några riktigt gamla chenin blanc-rankor.

Vi äter lunch på Kunjani Wines som förutom att ha goda viner och ett bra kök också har en spännande och vacker arkitektur. Vingården ägs av Paul och Pia Watermeyer, han är tysk, hon är sydafrikansk.

Eftermiddagsbesöket blir hos Oldenburg Vineyards, en vingård som ligger i en mycket vacker dal, Banghoek, omgiven av berg och vingårdar. Fram till 2003 såldes alla druvor till kooperativet. Men de nya ägarna förändrade Oldenburg genom att plantera kvalitetsdruvor och hålla skördarna låga. Vinerna är suveräna, smakrika med koncentrerad frukt. Den unge vinmakaren är mycket ambitiös.

Därefter åker vi tillbaka till hotellet och eftermiddagen och kvällen är fri att utforska Stellenbosch.

Äggtankar i betong på en vingård i Sydafrika
Äggtankar i betong på en vingård i Sydafrika, copyright BKWine Photography
Äggtankar i betong på en vingård i Franschhoek
Äggtankar i betong på en vingård i Franschhoek, copyright BKWine Photography

Dag 10, söndag 23 februari — Stellenbosch och vidare till Constantia

På morgonen checkar vi ut från vårt hotell. På förmiddagen fortsätter vi att utforska vackra Stellenbosch. Sedan bär det av till Constantia.

Vi får tillfälle att stifta bekantskap med några av Stellenboschs deldistrikt. Hela regionen har ju inte en enhetlig terroir. Det kan ha stor betydelse om man är i Banghoek, Devon Valley, Jonkershoek Valley, Papegaaiberg, Polkadraai Hills eller i Simonsberg.

På morgonen besöker vi en av Sydafrikas stora specialister på pinotage, denna druva som är Sydafrikas alldeles egna. Det är en korsning mellan pinot noir och sydfranska druvan cinsault som gjordes för snart hundra år sedan. En bra pinotage är härligt fruktig och kryddig.

Vi åker nu österut för att komma till vingården där vi ska äta lunch. Vingården ligger i den pittoreska Jonkershoek Valley. Det är en liten familjeägd gård med 40 hektar vinrankor. Cabernet sauvignon och syrah är de två viktigaste druvsorterna. Vinframställningen är inspirerad av Bourgogne med öppna jästankar och manuell nedtryckning av skalhatten.

Vi äter lunch på vingårdens restaurang med en vidunderlig utsikt, vacker som ett vykort. Vi provar flera av egendomens viner tillsammans med en rad vällagade rätter. Och njuter av miljön.

Efter lunch är det dags att lämna Stellenbosch. Vi ska spendera vår sista natt i vindistriktet Constantia som ligger nära Cape Town. Det är Sydafrikas äldsta vindistrikt och omfattar idag ett tiotal olika egendomar. Här finns klassiska Groot Constantia och Klein Constantia. Vi kommer att bo på tjusiga Steenberg som förutom att vara ett hotell också är en välkänd vingård som grundades redan 1682.

Närheten till det svala havet gör att gröna druvsorter trivs utmärkt. Deras sauvignon blanc-viner (en specialitet i Constantia) hör till landets bästa. Även utmärkta röda viner på bl.a. cabernet sauvignon, syrah, malbec och nebbiolo (!). Vid ankomst gör vi en vinprovning nere i källaren.

Detta är vår sista kväll och det är snart dags att säga farväl. Det gör vi med en middag i Steenbergs högklassiga restaurang Tryn Restaurant.

En restaurang på en vingård i Stellenbosch
En restaurang på en vingård i Stellenbosch, copyright BKWine Photography
En restaurang på en vingård i Stellenbosch
En restaurang på en vingård i Stellenbosch, copyright BKWine Photography

Dag 11, måndag 24 februari — Vinresan slut

Resan slut efter en frukost. Transfer till flygplatsen för avfärd hem till Europa. Reser du hem direkt, dvs inga extra dagar i Sydafrika, så tar du antagligen ett nattflyg och landar hemma efterföljande dag. Vi kommer att ha en tidig morgontransfer, och en eftermiddagstransfer för de som har ett kvällsflyg.

Men du kanske väljer att stanna några dagar extra eller utforska andra äventyr i Sydafrika. Vi kan hjälpa dig att ordna det.

Cape Point med en hisnande utsikt över havet
Cape Point med en hisnande utsikt över havet, copyright BKWine Photography
En vingård i Cape Dutch-stil i Franschhoek
En vingård i Cape Dutch-stil i Franschhoek, copyright BKWine Photography

Dag – – — Hemkomst

Hemkomst. Åker du direkt hem tar du antagligen ett nattflyg och är hemma på morgonen dagen efter.

Vissa detaljer i programmet kan vara annorlunda, t.ex. vilka vingårdar vi besöker. Vi lägger ner stort arbeta på att se till att våra besök blir speciella minnesvärda upplevelser. Därför besöker vi ofta andra vingårdar än de som är stora och kända, med många besökare och många anställda guider. Istället har vi valt att ge dit en mer unik och personlig upplevelse med besök hos noga utvalda producenter där vi ofta (men inte alltid) träffar ägaren eller vinmakaren.

Slå till!

Vi vill gärna ha dig med.

Leverans av matvaror till ett hus i traditionell stil i Stellenbosch i Sydafrika
Leverans av matvaror till ett hus i traditionell stil i Stellenbosch i Sydafrika, copyright BKWine Photography
Leverans till ett traditionellt hus i Stellenbosch
Leverans till ett traditionellt hus i Stellenbosch, copyright BKWine Photography

Tilläggsförslag: safari

Att göra en safari i Sydafrika är också en upplevelse. På själva vinresan besöker vi naturreservatet på Cape Point men det ingår ingen safari. Vill du kombinera vinresan med en safari så erbjuder vi en tilläggsmodul med safari (se mer info nedan).

Om du skulle vilja förlänga resan med något annat spännande i Sydafrika så kan vi hjälpa till med det också.

En leopard på safari i Sydafrika
En leopard på safari i Sydafrika, copyright BKWine Photography
En leopard på safari i Sydafrika
En leopard på safari i Sydafrika, copyright BKWine Photography

Mer info

Vi har tidigare skrivit om hur det är att komma med på en vinresa till Sydafrika och vad vi gör, vad du kan förvänta dig.

Resebilder

Vi har två bildgallerier med foton från tidigare resor i Sydafrika. Bilderna är alla från våra vinbesök och från en safari som man kan förlänga vinresan med:

Om du vill se ännu mer bilder och video från Sydafrika så hittar du massor på våra Facebooksidor för några av de tidigare resorna:

Vinböcker

Vi har skrivit mer än tio vinböcker, nationellt och internationellt prisbelönta för vinjournalistiken.

Ingen annan vinresearrangör har samma kunskap, kompetens och erfarenhet.

En samling vinböcker skrivna av BKWine

Fakta — vinresa Sydafrika

Datum: 14-24 februari 2025

Pris: 46 500 SEK

Enkelrumstillägg: 10 000 SEK

I resans pris ingår:

 • 10 nätter i dubbelrum på på 4-stjärniga- och 5-stjärniga hotell, inklusive frukost
  • 2 nätter i Cape Town, 2 nätter i Hermanus, 1 natt i Franschhoek, 2 nätter i Swartland, 2 nätter i Stellenbosch och 1 natt i Constantia
 • Måltider enligt programmet (*):
  • 10 gastronomiska flerrätters-luncher med regionala specialiteter, på vingård eller på restaurang, samtliga inklusive viner
  • 2 middagar, gastronomiska flerrätters-måltider, samtliga inklusive viner
  • Aperitif med solnedgång
 • Start- och slutpunkt: Kapstaden
 • Busstransport under hela resan
 • Samtliga vingårdsbesök, 2-3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
 • Dagsutflykter enligt programmet
 • Lokal, mycket kunnig engelsktalande guide
 • Vinguidning och reseledning av BKWines expertguider och grundare Britt och Per Karlsson under hela resan (på engelska)
 • Porterage (väskhjälp vid in- och utcheckning)
 • Transfer från och till flygplatsen i Cape Town

(*) Se även nedan angående måltiderna.

I resans pris ingår inte:

 • Resan ner och hem.

Du tar dig själv till Kapstaden.

Vi föreslår nattflyg som avgår på kvällen innan “Dag 1”. Då anländer du på förmiddagen “Dag 1”. Tar du ett dagflyg och kommer fram på kvällen innan “Dag 1”, eller ännu tidigare, så hjälper vi att ordna en extra hotellnatt till dig.

Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 14 deltagare vid ”sista bokningsdatum”. Maximalt antal deltagare på resan: 22.

Guider

Vinguider: Britt Karlsson och Per Karlsson, grundare av BKWine.

Den här resan arrangerar vi i samarbete med en lokal researrangör i Sydafrika. Det är mycket viktigt för att en resa ska bli lyckad att den som arrangerar vet vad som ger en unik upplevelse, och vet vad som ska undvikas. Det kräver mycket lokalkännedom och erfarenhet för det. Dessutom är det i Sydafrika ett lagligt krav att en arrangerad resa ska ledas av en lokalt licensierad guide. Därför kommer vi på denna resa att ha två guider, var och en med sitt expertområde. BKWines vinguider, plus vår lokala guide som kommer att berätta om landets historia, kultur och inte minst den aktuella politiska och sociala situationen i Sydafrika.

Språk

Språket under våra vinbesök kommer att vara engelska. Den lokala guiden i Sydafrika pratar engelska.

Denna resa finns även på vårt engelska program på BKWineTours.com och är med andra ord även öppen för engelskspråkiga resenärer. Även guidning i bussen kommer att vara på engelska. Tänk på dina utländska bekanta. Bjud in dem på resan!

Flyg

Vi har valt att lägga upp denna resa utan att inkludera flyget. Det innebär att du har större flexibilitet i hur du planerar din resa: du kan anpassa längden på resan så att den passar dig, och du kan välja att resa från en ort som passar dig.

Idag bokar man dessutom ofta flyg billigare som privatperson än som researrangör. Vi tycker att det är viktigare att ge dig ett så exceptionellt reseprogram som möjligt och ändå hålla nere kostnaden, istället för att inkludera servicen med att boka din biljett och då tvingas nagga kvaliteten på programmet i kanterna. Du får alltså mer för pengarna på detta vis.

Däremot så lovar vi att göra det enkelt för dig att själv boka ditt flyg. Vi ger dig all den information som du behöver för att lätt boka din resa på internet. Och föredrar du ändå att få det ordnat av en resebyrå så har vi samarbete med en resebyrå som effektivt kan ta sig an den uppgiften.

Särskilda avbokningsvillkor

För denna resa gäller särskilda avbokningsvillkor.

Avbeställning av resan kan göras enligt följande villkor:

 • mer än 60 dagar före resans början: mot erläggande av en kostnad motsvarande anmälningsavgiften.
 • 46-60 dagar före resan: mot erläggande av en kostnad motsvarande 75 % av resans pris.
 • 45 dagar eller senare före resan: skall resenären betala hela resans pris.

Safari: en möjlig förlängning

Om du vill förlänga din resa till Sydafrika med några dagars safari så kontakta oss. Vi kan erbjuda en safariupplevelse i malariafritt game reserve i Krugerparken. Där är chansen stor (om än inte garanterat) att du får se The Big Five, de fem legendariska djuren, elefant, lejon, noshörning, buffel och leopard.

Hör av dig till oss om du är intresserad av safaritillägget.

Vill du boka safarin meddelar du helt enkelt oss när du bokar vinresan.

Resebilder från safarin

Nyfiken på vad som händer på en safari? Hur ser det ut? Vad kan man få se för djur? Hur bor man? Vi har satt ihop en sida med resebilder från en safari. Alla fotografier på den sidan kommer från en enda två dagars safari. Du hittar den, liksom fler sidor med safaribilder, under rubriken ”mer info” ovan.

Boka resan

Sista bokningsdag: 15 oktober 2024

Bokning bekräftas genom inbetalning av bokningsavgiften på 8500 SEK. Resterande avgift ska vara inbetald senast 60 dagar före avresedatum (se BKWines resevillkor). Betalning görs via banköverföring till BKWines svenska konto. Du får detaljerad information när du bokar resan. Det är viktigt att du läser våra resevillkor.

Läs mer viktig information om resegaranti, resevillkor och innehållet i våra resor nedan. Och om varför du ska resa med just BKWine.

Boka hos Britt:

 • Tel. Sverige: 08-559 22 155
 • Tel. Frankrike: +33 1 58 88 04 66 eller +33 6 80 45 35 70
 • Skype: “bkwine”. Ring oss på skype.
 • email: info@bkwine.com, eller formuläret nedan.
 

“Jag vill boka resan” eller “Jag vill ha mer info”

* = obligatorisk info

Viktigt: Vi skickar dig automatiskt en kopia på detta mail. Om du inte har fått denna mailkopia inom några minuter så har nog något gått fel! 1) Kontrollera din spamfloder, 2) försök att skicka en gång till, du kanske stavade fel på din mailadress. Eller skicka oss ett vanligt mail till vår mailadress som du hittar här ovan. I de flesta fall så svarar vi på ditt mail inom en dag.

Tipsa dina vänner om det här programmet

Kanske kan någon av dina vänner vara intresserad av att komma med på vinresan? Tipsa dem om programmet och fråga om de kanske har lust att komma med dit på resan. Dela med dig av programmet på sociala nätverk eller skicka ett mail:

Mer om våra resor

Varför resa med BKWine?

Vi, Britt & Per Karlsson, är experter på vinresor och vinturism, men även på vin i ett bredare perspektiv. Vi är internationellt publicerade vinskribenter och vi har skrivit tio prisbelönta böcker.

Ingen annan researrangör har samma erfarenhet av vinresor och matresor eller samma kunskap om vin som vi på BKWine.

Vi har gjort hundratals vinresor och matresor. Det är det här vi älskar att göra. Vi jobbar seriöst. Detta är ingen hobby eller sidoverksamhet för oss. Vi vill inget hellre än att dela med oss av alla dessa fantastiska upplevelser till dig.

Alla våra resor leds av guider med djupgående vinkunskaper. I många fall är det vi själva som leder resorna.

Läs mer om varför du borde välja BKWine för din vin- och matresa.

Tusentals glada och nöjda kunder

Under åren har tusentals vinälskare rest med oss. Många kommer tillbaka för att resa igen och igen med BKWine till nya vinregioner. Våra mest trogna kunder har varit på mer än tio BKWine-resor. Vi är glada och stolta över att ha så trogna kunder.

Läs mer vad kunder säger om våra resor.

Utmärkelser och omnämnanden

Vi är stolta och glada över att ha fått många utmärkelser och positiva omnämnanden, till exempel:

 • World’s Top Wine Tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
 • Best Wine Tasting Holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
 • Av Munskänkarna rekommenderade resor, samtliga våra vinresor
 • World’s Best Wine Book for Professionals, Sveriges bästa vinbok, Årets Bok med flera bokpriser
 • Tre gånger OIVs bokpris, International Organisation of Vine and Wine, enda svenska författare som fått detta prestigefyllda “Nobelpris i vinlitteratur”.
 • Årets vinprofil av Munskänkarna, en ära tilldelad Britt 2011
 • The Wine Media Power List, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter

Om de vinproducenter vi besöker

Vårt mål är att du ska uppleva något av det bästa och mest intressanta i vinvärlden, när det gäller vin och mat.

Vi lägger ner mycket arbete på att skapa enastående vinbesök, och på det viset är vi ganska annorlunda än många vinresearrangörer. Det är inte alltid de mest berömda, de internationellt kända egendomarna som erbjuder de bästa vinupplevelserna. Det är ganska enkelt att organisera en vinresa med de mest kända och uppskrivna namnen i vinvärlden. Men på den typen av resor träffar du sällan vinproducenten eller ägaren. Du är helt enkelt en av tusentals besökare de får varje år.

Vi gör saker annorlunda. Med BKWine Vinresor kommer du att träffa människorna bakom etiketten, ofta vinmakarna och / eller ägarna. Tack vare dem får du en unik, verkligen personlig upplevelse och en inblick i vinvärlden som ingen annan kan erbjuda. När du reser med BKWine är du mer som en speciell gäst än en turist.

Vi har personliga kontakter och oöverträffad kunskap tack vare mer än 20 år som vinjournalister, med 10 vinböcker publicerade och som vinresearrangörer med mer än 30 års erfarenhet. Du kan vara säker på att få de bästa vinreseupplevelserna med BKWine Vinresor.

Läs mer om de vinproducenter och vingårdar som vi besöker.

En riktig gourmetupplevelse: mat och gastronomi

För oss är vin och mat intimt sammankopplade. Detta är en grundläggande del av vår vinresefilosofi. Därför är en vinresa med BKWine alltid en enastående kulinarisk upplevelse både för vinentusiasten och för gourmeten. En BKWine-resa också är en gastronomisk resa som utforskar det spännande förhållandet mellan mat och vin.

Läs mer om måltider: mat och gastronomi på våra resor.

Resegaranti och resevillkor

BKWine är en svensk researrangör. BKWine har resegaranti hos Kammarkollegium, i enlighet med svensk lag och EU-regler, så att du kan känna dig trygg när du bokar hos oss. BKWine följer de riktlinjer som Konsumentverket definierat i samarbete med resebranschen vad gäller paketresor. Kontrollera alltid att din researrangör har ställt resegaranti.

Läs mer om resegaranti och konsumentskydd och läs också de för dig mycket viktiga resevillkoren.

Informationen nedan kommer från Kammarkollegiet. Alla ”paketresearrangörer” ska obligatoriskt ha denna information i sina reseprogram, i anslutning till där man bokar:

 • ”De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.
 • Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget BKWine AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.
 • Dessutom har företaget BKWine AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.
 • Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302.”

Hälsa, vaccination, mm

Våra resor ställer inga särskilda krav på hälsa. Dock kan det bli en hel del promenerande i vingårdar och i källare liksom att besök och provningar ofta kan vara stående. Läs mer om hälsa i våra resevillkor. Kontakta oss om har några frågor.

De flesta av våra resmål har inga speciella krav på vaccination, hälsa eller hälsointyg. Krav på vaccination och liknande är dock beroende på vilken nationalitet man har och/eller vilket land man kommer ifrån, så det är omöjligt att ge allmängiltiga riktlinjer. Läs mer om detta i våra resevillkor och kontakta din läkare, en vaccinationscentral eller oss om du har frågor.

Vi kan alltid tillmötesgå matallergier. Men för att vi ska kunna hantera dem måste du informera oss om alla allergier innan resan startar.

Läs mer i ”vanliga frågor” och i bokningsvillkoren.

Reseförsäkring

BKWine tillhandahåller inte reseförsäkring. Vill du ha reseförsäkring, kontrollera om din hemförsäkring redan innehåller en eller kontakta ditt vanliga försäkringsbolag eller en reseförsäkringsspecialist.

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda vinresor och gourmetresor om du vill resa på andra datum eller om du vill ha något annat än det vi just nu har på programmet. Vi arrangerar skräddarsydda resor för privatpersoner, företag, vinklubbar m.m.

Viktigt att veta

Vi reser alltid i små grupper. Antalet personer i gruppen kan variera. Maximalt antal deltagare är runt 20 personer. Detta gör en stor skillnad i kvalitet och upplevelse. Vi är måna om att du får ett personligt mottagande och en minnesvärd och unik vinresa.

Det är viktigt att du läser våra resevillkor!

Du organiserar själv din resa till destinationen, för de flesta av våra resor. Väl på plats tar vi hand om allt.

Mer inspiration

Läs vår vinreseblogg. Läs också vår online-tidning BKWine Magazine med artiklar från hela vinvärlden. 

Och även:

Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin och resor, BKWine Brief. Varje månad kommer det med nyheter från vinets värld, restaurang- och resetips, rekommendationer på bra vinproducenter och mycket annat. Och en av Sveriges mest omfattande bevakningar av Systembolagets nyhetsutsläpp. Plus förstås senaste nytt om våra vinresor och matresor.

Dela/gilla programmet:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla programmet med någon:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Nyfiken på mer om vinresor?

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!