Sydafrika, 17-26 mars 2021

I KORTHET

 • 10 dagar + resdagar
 • Många vinbesök & goda måltider
 • Taffelberget och Godahoppsudden
 • Magnifika naturupplevelser
 • Pris: Meddelas inom kort


Vinresan till Sydafrika: Stellenbosch, Franschhoek och mer!

Lär känna de ambitiösa och skickliga vinmakarna tillsammans med oss

— På tjugo år har vinlandet Sydafrika genomgått en revolution. Man är idag en stor producent av kvalitetsviner. Den nya generationen vinmakare har fått kvaliteten att skjuta i höjden och experimentlustan är stor. Och man lyssnar noga på vad vinkonsumenterna vill ha.
Sydafrika är också ett spektakulärt land att besöka: dramatiska berg och klippiga kuster, ett djur- och växtliv med en otrolig artrikedom; underbar safari förvisso men mycket mer än så. Man har en egen gastronomi med många spännande och högklassiga restauranger att njuta av. I korthet: detta är en vinresa med spännande viner, utsökt mat, djur, natur och vackra vyer.

Program    |    Resfakta    |    Boka resan    |    Mer om resan


En vinanläggning i klassisk Cape Dutch-stil

En vinanläggning i klassisk Cape Dutch-stil, copyright BKWine Photography

Sydafrikas viner behöver inte någon presentation. Vi känner alla till den stora succén som vinerna har haft sedan man avskaffade apartheid i början av 1990-talet. Landet öppnades upp och världens vinkonsumenter fick smak för de fruktiga och varma vinerna från distrikten runt Cape Town. Och kvaliteten är nu utmärkt.

Från Sydafrika kommer idag en strid ström av goda viner. Och många vinproducenter är oerhört ambitiösa. Det är viner som utan problem kan konkurrera bland världens toppviner. Sydafrika är också sedan några år ett av de länder som Sverige köper mest vin från.

Sydafrika räknar vi vinmässigt till Nya Världen, men det är ett Nya Världen-land med en lång vinhistoria.

1655 planterade holländaren Jan Van Riebeek de första vinrankorna utanför Kapstaden. Och hugenotterna som kom från Frankrike i slutet av 1600-talet var inte sena att ta efter. De söta vinerna från Constantia var världsberömda redan på 1700-talet.

Att njuta av ett glas vin på stranden

Att njuta av ett glas vin på stranden, copyright BKWine Photography

Sydafrika har ett milt och skönt klimat som kan liknas vid ett Medelhavsklimat. Vi kan räkna med att ha en mycket behaglig värme, utan att det är för hett.

Förberedelser inför skörden kommer att vara i full gång vilket innebär många aktiviteter ute på fält och inne i källare

Förutom välkända Stellenbosch, Paarl och Franschhoek besöker vi Hermanus och distriktet Walker Bay nere vid sydkusten samt det spännande Swartland. Här är miljön annorlunda, fast lika vacker, och även vinerna blir annorlunda.

Vi kommer givetvis också att hinna njuta av Sydafrika som land. Vi besöker Godahoppsudden och Table Mountain (eller Taffelberget som man också säger) och några andra ”måsten”.

Vi äter många goda måltider och vi kommer att hinna strosa i de fina små städerna Franschhoek och Stellenbosch, och även Kapstaden. Vi kommer förstås också att ha gott om tillfällen att njuta av den hisnande vackra naturen.

Tilläggsförslag: safari och golf

Att göra en safari i Sydafrika är också en upplevelse. I vinresan besöker vi naturreservatet på Cape Point men det ingår ingen safari. Vill du kombinera vinresan med en safari så erbjuder vi en tilläggsmodul med safari.

Sydafrika är också ett fantastiskt golfland. Vi ger dig möjligheten att kombinera denna resa med några dagar med landets bästa golf innan vinresan startar.

Du hittar mer information om detta efter vinreseprogrammet nedan.


Mer info

Vi har tidigare skrivit om hur det är att komma med på en vinresa till Sydafrika och vad vi gör, vad du kan förvänta dig.

Här finns mer att läsa, bilder och videos: om att resa i Sydafrikas vindistrikt.

Du kan också hitta mer info om Sydafrika, vinerna och vinproducenterna på BKWine Magazine.

Resebilder

Vi har gjort två bildgallerier med resebilder från tidigare resor för att ge dig en lite bättre känsla för hur det ser ut, vad man får uppleva och vad som händer på resan:

Bilderna kan ge dig en helt annan känsla för vad du kommer att vara med om på den här resan!

Resereportage på video

Vi har också några videos från tidigare resor på YouTube:

Ännu mer bilder och videos

Ännu mer bilder och videos från Sydafrika finns i de här Facebook-grupperna, som samlar mycket från några tidigare resor bland vingårdarna och naturen i detta land:

Lunchdags för en gammal elefant

Lunchdags för en gammal elefant, copyright BKWine Photography


Program — Vinresa i Sydafrika

Preliminärt program

Den kan bli vissa ändringar vad gäller vilka producenter som vi besöker. Som alltid på våra vinresor lägger vi stor vikt vid att besöken ska bli speciella och minnesvärda. Vi besöker kanske inte alltid de mest namnkunniga (de som har ett halvdussin anställda guider) utan istället de som ger dig mest unik upplevelse.

För mer detaljer kontakta BKWine.

Programmet i korthet

 • Dag – – — Avresa hemifrån till Kapstaden
 • Dag 1 — Ankomst, välkommen till Kapstaden
 • Dag 2 — Kaphalvön, Godahoppsudden
 • Dag 3 — Elgin, Overberg and Hermanus
 • Dag 4 — Hermanus och Walker Bay nere vid kusten
 • Dag 5 — Över bergen till Franschhoek
 • Dag 6 — Franschhoek, den berömda dalen
 • Dag 7 — Swartland
 • Dag 7 — Stellenbosch, vinets huvudstad
 • Dag 8 — Stellenbosch
 • Dag 9 — Avfärd från Cape Town
 • Dag – – — Hemkomst

Dag – – — Avfärd hemifrån

Du lämnar antagligen hemma med nattflyget till Sydafrika. Du kanske väljer att komma några dagar tidigare (vi kan hjälpa dig att ordna det), eller så anländer du senast på morgonen dagen programmet startar, Dag 1. (Se vidare kommentar nedan för mer info, under rubriken ”Flyg”.)

Dag 1, onsdag 17 mars — Ankomst till Kapstaden

Ankomst till Kapstadens flygplats på förmiddagen. Du har då lämnat Europa (eller din hemort) kvällen före. Hämtning på flygplatsen. Runt 12-tiden kör vår buss från flygplatsen. Om du inte kommit tidigare.

Bergstoppar tronar ovan Kapstaden

Bergstoppar tronar ovan Kapstaden, copyright BKWine Photography

Vi åker först till vårt hotell och kanske kan vi checka in redan. Annars börjar vi med en lätt lunch och lite goda viner.

Stärkta av mat och vin sätter vi oss i bussen igen. Vi ska nu ta linbanan upp till Taffelbergets topp där vi kommer att ha en hisnande utsikt över Cape Town, Waterfront och de omgivande bergen. Ibland blåser det för mycket för att linbanan ska vara öppen och då fortsätter vi med annan sightseeing.

Sen eftermiddag är vi åter tillbaka på hotellet och har du inte redan checkat in så gör du det nu.

I Cape Town bor vi på fyrstjärniga Hotel Southern Sun Cape Sun, som är mycket centralt beläget. Det ligger inte heller långt från det berömda Waterfront. På hotellet finns gym, restaurang och trevlig bar.

Här ska vi bo i två nätter. Vi installerar oss och får vila en stund. Sedan träffas vi för en gemensam välkomstmiddag på kvällen på en liten och personlig restaurang på kort bussavstånd från hotellet. Vi avnjuter en aperitif på restaurangens takterrass med imponerande utsikt mot Taffelberget. Under middagen stiftar vi bekantskap med det goda malay-köket.

Middag i solnedgången vid havet

Middag i solnedgången vid havet, copyright BKWine Photography

Dag 2, torsdag 18 mars — Dagsutflykt Kaphalvön

Efter frukost kör vi ner mot Cape Point och Godahoppsudden, Afrikas sydvästligaste udde. Här är det nästan alltid soligt och blåsigt.

Strutsar på stranden

Strutsar på stranden, copyright BKWine Photography

Hela detta fascinerande område är ett naturreservat och här finns ett helt unikt djur- och växtliv. Här finns strutsar, antiloper, springbok, babianer och mycket annat. Inte minst babianerna ska man akta sig för – de är mycket nyfikna och nyper gärna åt sig en eller annan löst liggande sak, eller matbit!

Och det är här som den Flygande Holländaren ska ha förlist.

Under dagen åker vi den natursköna Chapman’s Peak Drive, en hisnande resa längs Atlanten bort mot Noordhoek. Vid Cape Point tar vi bergbanan upp till den historiska fyren där vi får 360 graders utsikt över hela området. Definitivt en av resans höjdpunkter.

Strax intill ligger Godahoppsudden där vi gör ett besök. Kanske får vi sällskap av strutsarna (!) som ibland håller till just där. Här är också en enastående artrik botanisk flora, den typiska sydafrikanska fynbos.

Vi äter en gemensam lunch under dagen.

På eftermiddagen är vi tillbaka i Cape Town och vi gör ett kort stopp på hotellet. Sedan sätter vi oss i bussen igen och åker upp till Signal Hill för att njuta av utsikten över staden och solnedgången. Det kommer att serveras kanapéer och sydafrikanskt mousserande vin för att göra det hela ännu trevligare och fira början på äventyret!

Kvällen är sedan ledig och ett förslag är att spendera den nere på charmiga Waterfront, den gamla hamnen som byggts om. Nu finns här restauranger, museer och många kvällsöppna butiker. Bussen släpper av dem som vill här nere innan den kör tillbaka till hotellet. Från Waterfront är det enkelt att ta en taxi tillbaka till hotellet.

Den allra sydligaste Godahoppsudden på Cape of Good Hope

Den allra sydligaste Godahoppsudden på Cape of Good Hope, copyright BKWine Photography

Dag 3, fredag 19 mars — Elgin, Overberg and Hermanus

Dags för vin! Vi sätter oss i bussen efter frukost och åker i sydöstlig riktning, ner mot False Bay. Innan vi når kusten stannar vi i vindistriktet Elgin.

Elgin har ett jämförelsevis svalt klimat och vinodlarna här har därför specialiserat sig på druvor som trivs i lite svalare klimat som t ex riesling, sauvignon blanc, pinot noir och gewurztraminer. Här finns flera mycket ambitiösa producenter som satsar på viner med karaktär och friskhet.

Efter vårt morgonbesök i Elgin fortsätter vi till granndistriktet som heter Overberg. Här ska vi besöka den högklassiga egendomen Gabrielskloof. Välkände och talangfulle Peter-Alan Finlayson är vinmakare sedan ett par år tillbaka och vinerna blir bättre och bättre. Vi äter en god lunch här på Gabrielskloof och får samtidigt möjlighet att prova många av egendomens viner.

Sen eftermiddag åker vi vidare mot sydkusten och Hermanus, en liten fin stad på Western Capes sydkust. Här börjar vindistriktet Walker Bay som därifrån sträcker sig norrut och österut. Vi checkar in på vårt trevliga hotell i Hermanus, Harbour House Hotel. Hotellet ligger mitt i den lilla staden, vid stranden, och det har en strålande havsutsikt. Här ska vi bo i två nätter.

Kvällen är ledig för egna upptäckter.

Druvor mogna att plockas, pinotage?

Druvor mogna att plockas, pinotage? Copyright BKWine Photography

Dag 4, lördag 20 mars — Walker Bay, ett spännande vindistrikt på sydkusten

Idag ska vi besöka några intressanta vingårdar här i Walker Bay. Detta är ett relativt nytt vindistrikt som har fått mycket uppmärksamhet för sina eleganta viner de senaste åren.

Sydafrikanskt vinlandskap, vingårdar och berg

Sydafrikanskt vinlandskap, vingårdar och berg, copyright BKWine Photography

Närheten till oceanen betyder svalka för vinrankorna och druvorna får här en längre mognadsperiod och alltid en bra syra och friskhet.

Distriktet är känd för sina högklassiga viner gjorda på druvor som pinot noir, chardonnay och sauvignon blanc.

Flera av de kända namnen här i Walker Bay ligger i dalen som kallas Hemel-en-Aarde. Läget är spektakulärt, mellan havet och två imponerande bergskedjor. Det finns många intressanta producenter längs den natursköna Hermanus Wine Route där också växtrikedomen och fågellivet är exceptionellt. Här finns t ex pinot noir-pionjären Hamilton Russel, Newton Johnson och Creation Wines.

Vi besöker tre olika egendomar här. Ett intressant besök blir hos Springfontein nära den lilla staden Stanford. Här har man en mycket kreativ vinmakare och vinerna är både originella och spännande. Vår gastronomiska fyrarätterslunch blir på en övning i hur man kombinerar mat med vin.

Tidig kväll är vi åter tillbaka vid vårt hotell i Hermanus och kvällen är ledig för eget utforskande av den lilla staden. Många restauranger ligger en kort promenad från hotellet.

Skörd på Nitida i Sydafrika

Skörd på Nitida i Sydafrika, copyright BKWine Photography

Dag 5, söndag 21 mars — Över bergen till Franschhoek

Efter frukost sätter vi oss i bussen med vårt bagage. Idag ska vi åka rakt norrut, över bergen till Franschhoek. Det blir en härlig tur i ett spektakulärt landskap. Vi stannar på vägen för att titta på några fina utsiktspunkter.

En trevlig lunch i Stellenbosch i Sydafrika

En trevlig lunch i Stellenbosch i Sydafrika, copyright BKWine Photography

Väl framme i Franschhoek, “det franska hörnet”, där franska hugenotter slog sig ner på 1600-talet, stannar vi för besök och lunch på en vacker gammal egendom som grundades redan i slutet av 1600-talet. Hela anläggningen är magnifik och med rätta klassat som historiskt monument. Nya ägare började för ett par år sedan blåsa nytt liv och ny energi i vinerna.

Efter en tur i vingården och i källaren beger vi oss till en vacker, bländande vit byggnad i Cape Dutch-stil. Här ska vi äta en lunch med lokala specialiteter. Men först en aperitif på de stoep (afrikaans för veranda).

Vi kommer att göra ytterligare ett besök här i Franschhoek på eftermiddagen. Det blir ett besök som ger oss tillfälle att förstå hur en ekologisk vinproducent jobbar i Sydafrika. Vilka problem brottas man med? Hur påverkar det vinet?

Sen eftermiddag anländer vi till den lilla staden Franschhoek. Vi checkar vi in på vårt hotell, trevliga Protea Hotel Franschhoek**** som ligger mitt i staden. Här ska vi bo i två nätter.

Kvällen är ledig för avkoppling och promenad i Franschhoek. Här finns många utmärkta restauranger. Även hotellet har en restaurang.

Merlot planterat i vingården

Merlot planterat i vingården, copyright BKWine Photography

Dag 6, måndag 22 mars — Franschhoek, den berömda dalen

Vi checkar ut från hotellet på morgonen. Idag fortsätter vi att utforska Franschhoek. Det blir både vingårdsbesök och intressanta provningar med vinmakarna i denna vackra dal.

På Lynx Wine Estate träffar vi vinmakaren Helgard van Schalkwyk som gärna förklarar hur han arbetar Detta är en av de minsta vingårdarna i Franschhoek. Helgard och hans team gör intressanta viner från roussanne, mourvèdre, cabernet franc (en av Helgards favoritdruvor) och viognier. Omgivningarna är vackra med vyer över Simonsberg och Klein Drakenstein.

Vårt lunchbesök blir på trevliga Glenwood. Egendomen ligger i den vackra Roberstvlei Valley och tillhör sedan 1986 Alastair Wood. Hans vinmakare är DP Burger, en stor profil i Franschhoek. DP har 30 hektar att göra vin från. Druvorna är chardonnay, sauvignon blanc, semillon, merlot och shiraz. Vi gör ett besök i vinkällaren och vi provar vinerna tillsammans med DP. Sedan är det dags för en god lunch på Glenwoods restaurang. Vi kommer säkert att kunna sitta utomhus så att vi kan njuta av inte bara den goda maten utan också den fantastiska utsikten över bergen.

Efter lunch fortsätter vi norrut mot Swartland, en region som ligger cirka 75 kilometer norr om Franschhoek.

Tidig kväll checkar vi in på Riebeek Valley Country Retreat i den lilla staden Riebeek West, nära de majestätiska Kasteelberg. Vi ska bo här i 2 nätter. Du hinner ta en kort promenad i den lilla staden eller kanske en gin och tonic i hotellets trädgård innan det är dags för vår gemensamma middag.

En närmare titt på vinrankorna och druvorna i vingården

En närmare titt på vinrankorna och druvorna i vingården, copyright BKWine Photography

Dag 7, tisdag 23 mars — Swartland

Idag besöker vi några intressanta vingårdar här i Swartland. Detta är egentligen inte en ny region men den har fått mycket uppmärksamhet för sina viner, fulla av karaktär och personlighet, de senaste åren.

Sommaren här är mycket varm och torr men med svala nätter så att den friska syran i vinerna bevaras. Många betraktar Swartland som en av Sydafrikas mest spännande vinregioner idag. Vinodlarna här har en förkärlek för druvor från södra Frankrike. De vill inte vara som alla andra och bara odla Bordeaux-druvor.

Vi kommer att besöka tre olika producenter här i Swartland, inklusive välkända Lammershoek, en högklassig gård på 60 hektar som odlas ekologiskt. De har över 50 år gamla chenin blanc och syrah men också mer nyplanterade carignan, tinta barocca och till och med ungerska harslevelu.

Vi äter lunch på en av vingårdarna.

Sent på eftermiddagen är vi tillbaka på vårt hotell. Lite fritid och på kvällen träffas vi igen för en traditionell sydafrikansk braai (grillmiddag, som nästan är mer av en socialt evenemang än en måltid).

An elegant South African speciality

Läcker sydafrikansk grillad biff, copyright BKWine Photography

Dag 8, onsdag 24 mars — Stellenbosch, vinets huvudstad

Vi checkar ut från vårt hotell i Swartland på morgonen. Efter frukost fortsätter vi vår resa till Stellenbosch, Sydafrikas vinhuvudstad.

I Stellenbosch finns många av de allra mest kända vinegendomarna. Stellenbosch är en vacker och historiskt intressant stad och dessutom en livlig universitetsstad.

Vi kommer att besöka några toppegendomar i Stellenbosch idag. Ett av besöken kommer att vara hos en ekologisk pionjär i Simonsberg och vi kommer att få veta mer om de specifika utmaningar som en vinodlare har i Sydafrika. Besöket avslutas med en provsmakning av några speciella viner, några gjorda av mycket gamla chenin blanc-rankor.

Vi äter lunch i den trevliga trädgårdsrestaurangen på Delheim Wines. Restaurangen serverar specialiteter från malay- köket. Delheims vildjästa chenin blanc och deras gewurztraminer blir utmärkta ackompanjemang till maten.

Sen eftermiddag blir det incheckning på vårt hotell i Stellenbosch som ligger mycket centralt I denna fina stad. Vi ska bo i Stellenbosch i två nätter.

Hotellet ligger inom gångavstånd till alla restauranger, butiker och barer. Det är roligt att strosa runt och titta på folk och i butiker. Här finns en mängd vackra hus i Cape Dutch-stil.

Fri kväll.

Vingårdar och berg i Franschhoek i Sydafrika

Vingårdar och berg i Franschhoek i Sydafrika, copyright BKWine Photography

Dag 9, torsdag 25 mars — Stellenbosch, mer av denna charmiga stad

Idag fortsätter vi att utforska vackra Stellenbosch. Vi får tillfälle att stifta bekantskap med några av Stellenboschs deldistrikt. Hela regionen har ju inte en enhetlig terroir. Det kan ha stor betydelse om man är i Banghoek, Devon Valley, Jonkershoek Valley, Papegaaiberg, Polkadraai Hills eller i Simonsberg.

På morgonen besöker vi en egendom som anses som en av Sydafrikas stora specialister på pinotage, denna druva som är Sydafrikas alldeles egna. Det är en korsning mellan pinot noir och sydfranska druvan cinsault som gjordes för snart hundra år sedan. En bra pinotage är härligt fruktig och kryddig.

Vi åker nu österut för att komma till vingården där vi ska äta lunch. Vingården ligger i den pittoreska Jonkershoek Valley. Det är en liten gård med 40 hektar vinrankor. Cabernet sauvignon och syrah är de två viktigaste druvsorterna. Vinframställningen är inspirerad av Bourgogne med öppna jästankar och manuell nedtryckning av skalhatten.

Vi äter lunch på vingårdens restaurang med en vidunderlig utsikt, vacker som ett vykort! Vi provar viner och äter en god lunch och njuter av miljön.

Sen eftermiddag är vi tillbaka vid hotellet och det finns tid till shopping eller vila.

Tidig kväll träffas vi för en avskedsaperitif. Efter det är kvällen ledig.

Leverans av matvaror till ett hus i traditionell stil i Stellenbosch i Sydafrika

Leverans av matvaror till ett hus i traditionell stil i Stellenbosch i Sydafrika, copyright BKWine Photography

Dag 10, fredag 26 mars — Vinresan slut

Resan slut efter en frukost.

Transfer till flygplatsen för avfärd hem till Europa.

Vi kommer att ha en tidig morgontransfer, och en eftermiddagstransfer för de som har ett kvällsflyg.

Men du kanske väljer att stanna några dagar extra eller utforska andra äventyr i Sydafrika (vi kan hjälpa dig att ordna det).

Dag – – — Hemkomst

Hemkomst. Åker du direkt hem tar du antagligen ett nattflyg och är hemma på morgonen dagen efter.

Reservation för eventuella ändringar.

Vingårdar och berg i Stellenbosch i Sydafrika

Vingårdar och berg i Stellenbosch i Sydafrika, copyright BKWine Photography


Fakta — vinresa i Sydafrika

Datum: 17-26 mars 2021

Pris per person: meddelas inom kort

Enkelrumstillägg: meddelas inom kort

I resans pris ingår:

 • 9 nätter i dubbelrum på 4-stjärniga hotell, inklusive frukost
  • 2 nätter i Cape Town, 2 nätter i Hermanus, 1 natt i Franschhoek, 2 nätter i Swartland och 2 nätter i Stellenbosch
 • Måltider enligt programmet (*) :
  • 9 gastronomiska flerrätters-luncher med regionala specialiteter, på vingård eller på restaurang, samtliga inklusive viner
  • 3 middagar, gastronomiska flerrätters-måltider, varav en braai, samtliga inklusive viner
 • Start- och slutpunkt: Cape Town
 • Busstransport under hela resan
 • Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
 • Aperitif med solnedgång på Signal Hill med vin och kanapéer
 • Dagsutflykter enligt programmet
 • Lokal, mycket kunnig engelsktalande guide
 • Vinguidning och reseledning av BKWines expertguider och grundare Britt och Per Karlsson under hela resan
 • Porterage (väskhjälp vid in- och utcheckning)

(*) Se nedan angående måltiderna.

I resans pris ingår inte:

 • Resan ner och hem

Du tar dig själv till Kapstaden. Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 14 deltagare vid ”sista bokningsdatum”.

Maximalt antal deltagare på resan är 22.

Guide

Vinguide: Britt Karlsson, BKWine.

Den här resan arrangerar vi i samarbete med en lokal researrangör i Sydafrika. Det är mycket viktigt för att en resa ska bli lyckad att den som arrangerar vet vad som ger en unik upplevelse – och vet vad som ska undvikas. Det kräver mycket lokalkännedom och erfarenhet för det. Därför organiserar vi denna resa i samarbete med en sydafrikansk researrangör. Dessutom är det i Sydafrika ett lagligt krav att en arrangerad resa ska ledas av en lokalt licensierad guide. Därför kommer vi på denna resa att ha två guider, var och en med sitt expertområde.

Guide, Sydafrika: lokal, Sydafrika-licensierad guide, vilket är lagligt krav i landet, som även har lovat att berätta mycket om historia, kultur och inte minst den aktuella politiska och sociala situationen i Sydafrika.

Språk

Språket under våra vinbesök kommer att vara engelska. Den lokala guiden i Sydafrika pratar engelska (och xhosa).

Denna resa finns även på vårt engelska program på BKWineTours.com och är med andra ord även öppen för engelskspråkiga resenärer! Även guidning i bussen kan därför komma att vara på engelska. Tänk på dina utländska bekanta! Bjud in dem på resan!

Flyg

Vi har valt att lägga upp denna resa utan att inkludera flyget. Det kan vara värt en förklaring: Att vi inte inkluderat flyget beror i första hand på två saker: Idag bokar man ofta flyg billigare som privatperson än som researrangör. Det kan faktiskt bli en ganska stor skillnad. Vi på BKWine tycker att det är viktigare att ge dig ett så exceptionellt reseprogram som möjligt och ändå hålla nere kostnaden, istället för att inkludera servicen med att boka din biljett och då tvingas nagga kvaliteten på programmet i kanterna. Du får alltså mer för pengarna på detta vis, tycker vi.

Sedan innebär det också att du har större flexibilitet i hur du planerar din resa: du kan anpassa längden på resan så att den passar dig, och du kan välja att resa från en ort som passar dig, må det vara Stockholm, Köpenhamn, Oslo, Helsingborg, Bryssel, London eller något annat.

Däremot så lovar vi att göra det enkelt för dig att själv boka ditt flyg. Vi ger dig all den information som du behöver för att lätt boka din resa på internet. Och föredrar du ändå att få det ordnat av en resebyrå så har vi samarbete med en resebyrå som effektivt kan ta sig an den uppgiften.

Har du inte varit i Sydafrika tidigare rekommenderar vi att du tar ett par dagar extra för att upptäcka t ex Kapstaden. Kom några dagar innan eller stanna efter vår resas slut. Om du vill så hjälper vi dig gärna med att boka extra hotellnätter.

Att boka flyg från Europa

Vi föreslår nattflyg som avgår på kvällen innan “Dag 1”. Då anländer du på förmiddagen “Dag 1”. Tar du ett dagflyg och kommer fram på kvällen innan “Dag 1”, eller ännu tidigare, så hjälper vi att ordna en extra hotellnatt till dig.

Vill du ha hjälp med att boka flygbiljetten så kan du kontakta oss så förmedlar vi kontakt med vår resebyråsamarbetspartner. Väljer du att boka själva så finns det många möjligheter, t.ex. på internet eller via resebyrå.

Särskilda avbokningsvillkor, Sydafrika

För denna resa gäller särskilda avbokningsvillkor, som skiljer sig från de som finns i BKWines allmänna resevillkor.

Resenären har rätt att avbeställa resan enligt följande:

 • mer än 60 dagar före resans början: mot erläggande av en kostnad motsvarande anmälningsavgiften.
 • 31-60 dagar före resan: mot erläggande av en kostnad motsvarande 75 % av resans pris.
 • 30 dagar eller senare före resan: skall resenären betala hela resans pris.

Safari: en möjlig förlängning

En sydafrikansk hjort

En sydafrikansk hjort, copyright BKWine Photography

Om du vill förlänga din resa till Sydafrika med några dagars safari så kontakta oss. Vi kan erbjuda en safariupplevelse i ett malariafritt ”private game reserve” i Eastern Cape, en timmes flygresa från Kapstaden. Där är chansen stor att du får se The Big Five, de fem legendariska djuren, elefant, lejon, noshörning, buffel och leopard, även om det förstås inte är garanterat.

Hör av dig till oss om du är intresserad av safaritillägget!

Vill du boka safarin meddelar du helt enkelt oss när du bokar vinresan.

Resebilder från safarin

Nyfiken på vad som händer på en safari? Hur ser det ut? Vad kan man få se för djur? Hur bor man? Vi har satt ihop en sida med resebilder från en safari. Alla fotografier på den sidan kommer från en enda två dagars safari:

Öga mot öga med en leopard

Öga mot öga med en leopard, copyright BKWine Photography


Golf i Sydafrika: ett möjligt tillägg till vinresan

Om du är en entusiastisk golfspelare erbjuder vi dig möjligheten att kombinera vinresan med några dagars golf före eller efter vinresan.

För en golfare är Sydafrika en perfekt destination. Där finns golfbanor i världsklass som ligger i hisnande vackra landskap. Klimatet är varmt men inte alltför hett, inte ens på sommaren. Havet är aldrig långt borta i Kapprovinsen.

Detta är en golfupplevelse som du kan välja att börja din sydafrikanska upplevelse med, innan du ansluter till vinresan, eller avsluta den med. Du får möjlighet att spela på några av Sydafrikas bästa golfbanor, banor i internationell tävlingsklass.

Vill du veta mer om golfbanor och klubbar så kan du läsa mer här. (Endast ett exempel.)

Är du intresserad av golfdagar säger du helt enkelt till oss när du bokar vinresan.

Två golfare närmar sig greenen

Två golfare närmar sig greenen, copyright BKWine Photography


Boka resan

Sista bokningsdatum: 15 oktober 2020

Bokning bekräftas genom inbetalning av bokningsavgiften på 5500 SEK.

Detaljer om hur du betalar får du vid bokning. Resterande avgift ska vara inbetald senast 60 dagar före avresedatum (se BKWines resevillkor). Betalning görs via banktransfer till BKWines svenska konto. Du får detaljerad information när du bokar resan.

Läs mer viktig information om resegaranti, resevillkor och innehållet i våra resor nedan. Och om varför du ska resa med just BKWine.

Boka hos Britt:

Intresseanmälan:

"Jag är intresserad av Sydafrika-resan i februari!"

(*) = obligatorisk info

Finns det plats(er) kvar?
Bara nyfiken på info
Jag vill boka plats!

Ämne (*)
    Antal personer:

Ditt meddelande (*)

Ditt namn (*)

Din e-postadress (*) (kontrollera stavningen!) och telefonnummer

Info: Vi skickar dig en kopia på detta mail. Om du INTE har fått denna mailkopia inom några minuter så har nog något gått fel! Kanske var det ett stavfel i din mailadress? (Titta i din spamfolder också.) Pröva en gång till eller skicka oss ett mail till vår mailadress som du hittar här ovan i bokningsinfon. I de flesta fall så svarar vi på ditt mail inom en dag.


Mer om våra resor

v.19.01

Om de vinproducenter vi besöker

The winemaker at Stellekaya winery

Vinmakaren i Sydafrika, copyright BKWine Photography

Vi vill att du ska få uppleva det bästa och det mest intressanta.

Vi lägger ner stort arbete på att hitta riktigt bra vinbesök. Ofta är det inte de mest ”kända” vingårdarna som är de intressantaste vinegendomarna i en viss vinregion.

Riktigt roligt och spännande blir det när man träffar vinmakaren eller ägaren själv, och kanske t o m hans (eller hennes) familj på vinslottet – och börjar diskutera och komma dem inpå livet, och kanske äter lunch hemma hos dem eller på vinegendomen.

Behöver vi tillägga att vi alltid har privata vinprovningar på egendomarna?

Därför är resan inte ”fullspäckad” med besök. Men ofta blir det ändå snålt om tid eftersom diskussionen – och vinprovningen! – lätt drar ut på tiden…

Våra resor är upplagda med en blandning av små familjeproducenten och mer internationellt kända vinegendomar – allt noga utvalt för att du ska få en unik upplevelse och en bra inblick i vindistriktets karaktär, traditioner och kultur.

Alla besök är inte ”spikade” när vi skriver programmet eftersom vi kontinuerligt jobbar på och förbättrar programmet. De domäner / vinslott / vingårdar som vi besöker kan därför delvis bli andra än de som omnämns i programmet. Kontakta oss ifall du vill veta mer, eller om du har några särskilda önskemål.

Med de kontakter vi har och vår erfarenhet av vinvärlden, efter mer än 20 år som vinjournalister, med mer än tio vinböcker skrivna, och som vinresearrangörer, har vi unika kontakter och en ojämförlig kunskap. Du kan vara säker på att du får de bästa vinreseupplevelserna med BKWine.

Om våra måltider

Vinprovning och lunch hos en vinproducent

Vinprovning och lunch hos en vinproducent, copyright BKWine Photography

Vin och mat hör intimt ihop. Det hör till vår filosofi; vin är en del av gastronomin. En vintur med oss är därför också en exklusiv gastronomisk upplevelse.

De måltider som ingår i en resa är ofta på en hög gastronomisk nivå. Ibland är det hemma hos en vinproducent, kanske i vinkällaren, som vi kombinerar mat och vin. Ibland kan det vara en gourmetmåltid på en lyxig restaurang. I andra fall är det inte på en på en prestigefylld gourmetrestaurang utan på en lokal krog; inte alltid lyx, men alltid charm och kvalitet.

I samtliga fall lägger vi vikten på den lokala maten och hur man i vindistriktet kombinerar mat och vin.

Förvänta dig inte en picknick med färdigblandad sallad och skinka från snabbköpet, vin i plastglas… Föreställ dig istället en specialkomponerad lunch med tre-fyra rätter (ibland mer) och goda viner.

En vinresa med BKWine är också en kulinarisk upplevelse både för vinälskaren och för gourmeten. En verklig gourmetresa.

Resegaranti

BKWine är en svensk researrangör. BKWine har resegaranti hos Kammarkollegium, i enlighet med svensk lag och EU-regler, så att du kan känna dig trygg när du bokar hos oss. BKWine följer de riktlinjer som Konsumentverket definierat i samarbete med resebranschen vad gäller paketresor. Kontrollera alltid att din researrangör har ställt resegaranti!

Läs mer om detta i våra resevillkor.

Informationen nedan kommer från Kammarkollegiet. Alla ”paketresearrangörer” ska obligatoriskt ha denna information i sina reseprogram, i anslutning till där man bokar:

”De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.

Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget BKWine AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.

Dessutom har företaget BKWine AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.

Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302.”

Läs mer om detta på vår sida med information om resegaranti.

Hälsa, vaccination, mm

Våra resor ställer inga särskilda krav på hälsa. Dock kan det bli en hel del promenerande i vingårdar och i källare liksom att besök och provningar ofta kan vara stående. Läs mer om det i våra resevillkor. Kontakta oss om har några frågor.

De flesta av våra resmål har inga speciella krav på vaccination, hälsa eller hälsointyg. Krav på vaccination och liknande är dock beroende på vilken nationalitet man har och/eller vilket land man kommer ifrån, så det är omöjligt att ge allmängiltiga riktlinjer. Läs mer om detta i våra resevillkor och kontakta din läkare, en vaccinationscentral eller oss om du har frågor.

Reseförsäkring

BKWine tillhandahåller inte reseförsäkring. Vill du ha reseförsäkring, kontrollera om din hemförsäkring redan innehåller en eller kontakta ditt vanliga försäkringsbolag eller en reseförsäkringsspecialist.

Varför resa med BKWine?

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Vi är experter på vinresor och vinturism, men även på vin i ett bredare perspektiv.

Ingen annan researrangör har samma erfarenhet av vinresor och matresor eller samma kunskap om vin som vi på BKWine.

Vi har gjort hundratals vinresor och matresor. Det är det här vi älskar att göra, därför att det är roligt, trevligt, och spännande. Vi vill inget hellre än att dela med oss av alla dessa upplevelser till dig.

Våra resor är inte till för att få dig att köpa vin från en viss producent, till skillnad från resor arrangerade av vinimportörer eller vinhandlare, som givetvis väljer besök hos deras egna huvudmän/vinproducenter. Istället kan vi välja de vingårdsbesök som är bäst för dig!

Vare sig du är en ”total nybörjare” och novis på vin och mat, eller en erfaren räv i vinbranschen så kommer vi att ge dig en alldeles unik upplevelse. På ett sätt som ingen annan researrangör kan.

Vi skriver i vintidningar och har gjort vinböcker som fått pris bl.a. som världens bästa. Vi ombeds regelbundet att delta som vindomare i internationella vintävlingar.

Vi besöker själva runt 300 vingårdar varje år. Vi har organiserat flera hundra vinresor sedan tjugo år tillbaks. Konferenser om vinturism och kulinariska resor ber oss emellanåt att delta som talare på branschevenemang för att dela med oss av vår erfarenhet.

Till och med FN och Världsbanken har frågat oss om råd om vinturism. Det är vi stolta över!

Vi väljer ut våra resmål och våra besök med stor omsorg. Inte för att de råkar ha ett ”känt namn” eller är trendiga just nu utan för att de ger en speciell upplevelse. Ger dig en speciell upplevelse när du kommer dit med BKWine.

Vare sig du längtar efter en kort men intensiv “vinhelg”, en helgresa med vin, eller en längre vin-semester kan du vara säker på att du får en resa med kvalitet – en upplevelse för livet med BKWine. Eller i alla fall en upplevelse som räcker fram till nästa gång du kommer på en BKWine-resa. Väldigt många av våra resenärer är återkommande kunder!

En vinresa eller matresa med BKWine är alltid guidad av en kunnig BKWine-guide, din ”ciceron”, som är specialist på vinet, gastronomin, kulturen och språket.

Utmärkelser och omnämnanden

Några utmärkelser och omnämnanden vi och våra resor fått:

 • World’s Top Wine tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
 • Best Wine Tasting Holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
 • Av Munskänkarna rekommenderade resor – samtliga våra vinresor
 • World’s Best Wine Book for Professionals liksom Sveriges bästa vinbok
 • Sveriges bästa vinbok för professionella och silver i kategorin World’s Best Wine Education Book
 • OIVs (International Organisation of Vine and Wine) bokpris, enda svenska författare som fått deras prestigefyllda “Nobelpris i vinlitteratur”.
 • Årets vinprofil av Munskänkarna
 • The Wine Media Power List, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter

Mer om varför man ska välja BKWine när man vill åka på en vinresa eller gourmetresa.

Mer om vad de som rest med oss säger om våra vinresor och matresor.

Viktigt att veta

Vi reser alltid i små grupper. Maximalt antal deltagare är runt 20 personer. Detta är viktigt för att besöken ska bli så intressanta, trevliga och kvalitativa som möjligt. Vi gör inte resor med ”minimum 20 personer, maximum 45”… Detta gör en enorm skillnad i kvalitet och upplevelse (och påverkar förstås även priset). Vi är måna om att du får ett personligt mottagande och en minnesvärd och unik vinresa.

Det är viktigt att du läser våra resevillkor!

Du organiserar själv din resa till resedestinationen, för de flesta av våra resor, men vi kan hjälpa till. Väl på plats tar vi hand om allt.

För mer inspiration

Läs vår vinreseblogg. Och även:

 • Tipsa en vän om denna resa: använd Share/Save-knappen nedan!

Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief. Varje månad kommer det med nyheter från vinets värld, restaurang- och resetips, rekommendationer på bra vinproducenter och mycket annat. Och en av Sveriges mest omfattande bevakningar av Systembolagets nyhetsutsläpp. Plus förstås senaste nytt om våra vinresor och matresor!

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda vinresor och gourmetresor om du vill resa på andra datum eller till andra destinationer; specialgjorda resor för privatpersoner, vinklubbar, företag m.m.

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!