Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Sicilien, med fokus på Etna, 25-29 september 2024

Dela/gilla reseprogrammet:

Vinresa till spektakulära Sicilien, vinets, matens och solens ö

— Sicilien är ett ”hett” vindistrikt i Italien. Man har alldeles egna druvor, t.ex. nero d’avola, som ger unika viner med mycket friskhet och kraft eller Etnas nerello mascalese, ”söderns nebbiolo”. Kvaliteten på vinerna har skjutit i höjden under de senaste tjugo åren. Etna har blivit ett av de trendigaste vindistrikten. Dessutom är det en ö fylld med kultur och historia. Och man har en alldeles egen gastronomi. Den sicilianska maten står inte efter resten av Italien: färsk fisk, solmogna grönsaker och mycket annat. Och massor med sol och värme.

I korthet

 • 4 nätter
 • Privata provningar, ca 10
 • Fokus på vulkanen Etna
 • Lyxigt boende
 • 18 800 SEK
 • Innovativa vinmakare
 • Middagar med matchande viner
 • Siciliansk gastronomi
 • Spektakulär natur

Boka nu!

Medelhavets största ö har en alldeles speciell charm. Kanske är det läget, nästan nere i Nordafrika. Eller den magnifika, bergiga naturen med vulkanen Etna som kronan på verket. Eller det grekiska arvet som märks överallt, inte minst på de många templen och den bedårande kuststaden Syracusa.

Och så är det förstås vinet, som bara blir bättre och bättre, något vi kommer att märka på denna intressanta och spännande resa. På Sicilien odlas det vin i alla väderstreck. Vi kommer att koncentrera oss på den östra delen av ön. Det betyder framför allt vinodlingarna i den svarta lavajorden runt vulkanen Etna. Här samlas idag flera av vinvärldens stora stjärnor.

Att täcka in hela ön på några dagar är omöjligt. Det är bergigt på Sicilien och man måste ta god tid på sig när man är ute och kör. Det innebär också att det blir både spektakulära landskap och härlig medelhavskust.

En gång i tiden tänkte man framför allt på Marsala när man pratade om sicilianskt vin. Men det är länge sedan. Detta söta starkvin görs fortfarande på öns västkust men nu tänker man oftare på trendiga moscato di pantelleria om man tänker sött.

Vingårdar på Etnas vulkaniska sluttningar på Sicilien
Vingårdar på Etnas vulkaniska sluttningar på Sicilien, copyright BKWine Photography
Vingårdar på Etnas vulkaniska sluttningar på Sicilien
Vingårdar på Etnas vulkaniska sluttningar på Sicilien, copyright BKWine Photography

Vad gäller röda viner så har de fylliga vinerna på nero d’avola erövrat världen. På Etnas sluttningar växer nerello mascalese och nerello cappuccio, och ger överraskande eleganta viner. Även de vita vinerna på druvor som inzolia, cataratto och carricante har stor framgång. I länder långt söder ut kan vinerna ibland bli mycket kraftiga och intensiva, ibland allt för mycket, men här på Sicilien använder man inhemska druvsorter som är anpassade till det heta klimatet.

Vi kommer att bo första och sista natten i Catania. Catania har bra flygförbindelser med Skandinavien. Andra och tredje natten bor vi på vulkanen Etnas sluttning, på lagom avstånd till våra producentbesök.

Vi äter gemensamma gastronomiska luncher, ofta med vinprovning, hos våra vinproducenter. Vi äter två gemensamma middagar på vårt hotell på Etna och gör då ytterligare djupdykningar i de sicilianska vinerna. De andra kvällarna är fria för att strosa omkring i Catania och göra egna gastronomiska upptäckter.

Resan leds av en av BKWines expertguider, en av Sveriges mest kunniga italienspecialister.

Siciliens kust är dramatisk och vacker
Siciliens kust är dramatisk och vacker, copyright BKWine Photography
Siciliens kust är dramatisk och vacker
Siciliens kust är dramatisk och vacker, copyright BKWine Photography

Program — Vinresa i Sicilien-Etna

Preliminärt program.

För mer detaljer kontakta BKWine.

Vissa detaljer i programmet kan vara annorlunda, t.ex. vilka vingårdar vi besöker. Vi lägger ner stort arbeta på att se till att våra besök blir speciella minnesvärda upplevelser. Därför besöker vi ofta andra vingårdar än de som är stora och kända, med många besökare och många anställda guider. Istället har vi valt att ge dit en mer unik och personlig upplevelse med besök hos noga utvalda producenter där vi ofta (men inte alltid) träffar ägaren eller vinmakaren.

Programmet i korthet

 • Dag 1, onsdag — Ankomst till Sicilien, Catania
 • Dag 2, torsdag — Etna, den svarta jorden på vulkanens sluttningar
 • Dag 3, fredag — Etna, sydöstra sidan
 • Dag 4, lördag — Etna, norra sidan
 • Day 5, söndag — Hemfärd

Onsdag, 25 september — Ankomst till Sicilien, Catania

Ankomst till Catania och incheckning på vårt centralt belägna, fyrstjärniga hotell.

Catania är Siciliens andra stad, efter Palermo, och domineras av sin närhet till vulkanen Etna. Vulkanen är aktiv och ett svart puder kan ses täcka gatorna då och då om Etna fått för sig att spotta ut lite aska. Som så många andra städer på Sicilien så blev Catania förstörd vid den stora jordbävningen 1693 och staden byggdes upp igen i barockstil. Så här finns många vackra barockbyggnader, inklusive flera fina kyrkor, Il Duomo inte minst, och privatpalats.

Vårt hotell ligger centralt, på promenadavstånd till allt i centrum. Det är bara ett stenkast från stora torget med den berömda elefantstatyn och fiskmarknaden och de bästa restaurangkvarteren. Med andra ord, mycket välplacerat för att utforska staden.

Fri kväll för en kvällspromenad. Kanske ett glas med cataratto som aperitif? Den gröna cataratto är den mest odlade druvan på Sicilien.

Det finns massor med fin fisk på Siciliens matmarknader
Det finns massor med fin fisk på Siciliens matmarknader, copyright BKWine Photography
Det finns massor med fin fisk på Siciliens matmarknader
Det finns massor med fin fisk på Siciliens matmarknader, copyright BKWine Photography

Torsdag, 26 september — Etna, den svarta jorden på vulkanens sluttningar

Vår buss hämtar oss vid hotellet efter frukost och vi åker en bit norrut, mot Etna, upp till den svarta jorden.

Etna är Europas högsta aktiva vulkan. Och dessutom ett av Europas mest spektakulära vindistrikt. Här odlas nerello mascalese, planterad på vulkanens sluttningar i den svarta lavajorden. Andra druvor som odlas är nerello cappuccio, carricante, pinot noir och grenache. Vinrankorna är planterade på hög höjd, upp till 1000 meter över havet. Ofta är de beskurna i traditionell albarello till låga och knotiga fristående buskar.

Etna är det mest omtalade vindistriktet på Sicilien idag. Fler och fler köper land här, producenter från fastlandet och producenter från andra delar av Sicilien. Här finns uppenbarligen en otrolig kvalitetspotential att döma av intresset från vinodlare.

Slingrande vägar för oss upp mot vulkanen. Vårt morgonbesök blir hos Cantina Benanti och deras vingård Monte Serra Viagrande. Det var i slutet av 1980-talet som Giuseppe Benanti utvecklade familjens gamla egendom. Han studerade jordmånen här på Etna och olika kloner av lokala druvsorter. Han insåg potentialen för kvalitetsvin. Hos Benanti hittar vi en kombination av gammal tradition och ny teknik som resulterar i superba viner.

En siciliansk by som klättrar på den branta sluttningen på Etna
En siciliansk by som klättrar på den branta sluttningen på Etna, copyright BKWine Photography
En siciliansk by som klättrar på den branta sluttningen på Etna
En siciliansk by som klättrar på den branta sluttningen på Etna, copyright BKWine Photography

Lunchbesöket blir på La Gelsomina som drivs av Tenute Orestiadi, en spektakulär vingård med formen av en amfiteater. Här finns 15 hektar vinrankor, olivträd och fruktträd. Efter besök och provning blir det lunch, kanske grillning i trädgården. Vi avslutar dagen med ett besök hos Vini Scirto i Passopisciaro. Giuseppe Scirto och Valeria Franco gör vin så naturligt de kan på 4 hektar av högt liggande vinrankor. 2010 var deras första årgång.

Sen eftermiddag checkar vi in på vårt fina hotell helt nära berget. Här ska vi bo i två nätter. Du har tid att installera dig på rummet och se dig omkring och sedan träffas vi lite senare för en härlig middag i hotellets restaurang. Här serveras sicilianska specialiteter och naturligtvis viner från Etna.

Tortellini med tryffel till en lyxig måltid i Sicilien
Tortellini med tryffel till en lyxig måltid i Sicilien, copyright BKWine Photography
Tortellini med tryffel till en lyxig måltid i Sicilien
Tortellini med tryffel till en lyxig måltid i Sicilien, copyright BKWine Photography

Fredag, 27 september — Etna, sydöstra sidan

Etna är stort så man får ta en sida i taget. Idag ger vi oss ner mot den sydöstra sidan av Etna, den som blickar ut mot havet och Catania.

Morgonens besök blir hos den högklassiga producenten Vivera. Familjen Vivera köpte denna egendom 2002. Här odlar de 12 hektar av lokala druvor som nerello mascalese, nerello cappuccio och carricante. Fina, komplexa och kryddiga viner.

Vi avnjuter sedan en mycket delikat lunch på Tenuta di Fessina i Castiglione di Sicilia, efter att först gjort ett besök i deras vingård med mycket gamla vinrankor och i vinkällaren. . På Sicilien samsas läckerhet från hav och från berg, här finns lika mycket kött av olika slag som fisk och skaldjur. Och naturligtvis pasta. Silvia Maestrelli kom till Etna 2006 och blev helt tagen av landskapet. 2007 föddes projektet Tenuta Fessina, i samarbete med en toskansk vinmakare. Vinerna är idag mycket eftertraktade.

Vi följer sedan den östra sidan norrut och besöker den vackra egendomen Barone di Villagrande nära staden Milo. Här har familjen gjort vin sedan 1700-talet. Vi tar en tur i vingården, tittar närmare på jordmånen och den speciella uppbindningen som man har här. Vi avslutar med vinkällaren och naturligtvis en provning.

Sen eftermiddag är vi tillbaka vid hotellet och du har lite ledig tid för en promenad eller dopp i poolen innan det blir dags för middag i hotellets restaurang.

Det finns många mycket gamla vinrankor på Etna, Sicilien
Det finns många mycket gamla vinrankor på Etna, Sicilien, copyright BKWine Photography
Det finns många mycket gamla vinrankor på Etna, Sicilien
Det finns många mycket gamla vinrankor på Etna, Sicilien, copyright BKWine Photography

Lördag, 28 september — Etna, norra sidan

Idag kör vi motsols runt vulkanen, norrut, och gör ytterligare besök på den norra sidan av Etna. Nordsluttning är inte alls en nackdel här.

Vi besöker egendomen Pietradolce med 10 hektar vingårdar på 600–700 meters höjd, också på norra sidan. Här är det riktigt gamla vinrankor som växer i den vulkaniska jorden.

Vi gör därefter ett besök hos Azienda Girolamo Russo utanför byn Passopisciaro. Giuseppe Russo är ägare och vinmakare och han gör koncentrerade viner från låga uttag. Egendomen är ekologiskt certifierad. Vi äter även en god hemlagad lunch tillsammans med Giuseppe och hans viner, och med utsikten över Etna.

Vi kommer även att besöka en annan spännande odlare, Frank Cornelissen. Han gör vinet på sitt speciella sätt. Han jobbar nära naturen. Många älskar hans viner, andra är mer tveksamma. På senare år har han dock gått ifrån de mer extrema metoderna och gör nu ett flertal olika viner från olika vingårdar. Han är en av de stora stjärnorna på Sicilien.

Sen eftermiddag drar vi oss åter mot Catania för en sista övernattning.

Fri kväll i Catania.

Vingårdar med röken från Etna i bakgrunden
Vingårdar med röken från Etna i bakgrunden, copyright BKWine Photography
Vingårdar med röken från Etna i bakgrunden
Vingårdar med röken från Etna i bakgrunden, copyright BKWine Photography

Söndag, 29 september — Hemfärd

Resan slut efter frukost och därefter hemfärd på egen hand.

Vissa detaljer i programmet kan vara annorlunda, t.ex. vilka vingårdar vi besöker. Vi lägger ner stort arbeta på att se till att våra besök blir speciella minnesvärda upplevelser. Därför besöker vi ofta andra vingårdar än de som är stora och kända, med många besökare och många anställda guider. Istället har vi valt att ge dit en mer unik och personlig upplevelse med besök hos noga utvalda producenter där vi ofta (men inte alltid) träffar ägaren eller vinmakaren.

Slå till!

Vi vill gärna ha dig med.

På Sicilien kan man inte neka när man frestas med en cannolo
På Sicilien kan man inte neka när man frestas med en cannolo, copyright BKWine Photography
På Sicilien kan man inte neka när man frestas med en cannolo
På Sicilien kan man inte neka när man frestas med en cannolo, copyright BKWine Photography

Mer reseinformation

Här finns ytterligare några sidor med råd och tips om att resa hit:

Ännu mer info

Vi har tidigare skrivit om hur det är att komma med på en vinresa till Sicilien och vad vi gör, vad du kan förvänta dig.

Vinböcker

Vi har skrivit mer än tio vinböcker, nationellt och internationellt prisbelönta för vinjournalistiken.

Ingen annan vinresearrangör har samma kunskap, kompetens och erfarenhet.

En samling vinböcker skrivna av BKWine

Fakta — vinresa Sicilien-Etna

Datum: 25-29 september 2024

Pris: 18 800 SEK

Enkelrumstillägg: 4000 SEK

I resans pris ingår:

 • 4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost, på fyrstjärniga hotell:
  • 2 nätter i Catania, på Hotel Liberty
  • 2 nätter nära Etna, på Il Picciolo Etna Golf Resort & Spa
 • Måltider enligt programmet (*):
  • 3 gastronomiska flerrätters-luncher med lokala specialiteter inklusive provning med olika viner hos vinproducent eller lokal restaurang
  • 2 gastronomiska middagar med flera olika sicilianska viner
 • Start- och slutpunkt: Catania
 • Buss på plats
 • Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
 • Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
 • Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan

(*) Se även nedan angående måltiderna.

I resans pris ingår inte:

 • Resan ner och hem.

Du tar dig själv till Catania.

Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 deltagare vid ”sista bokningsdatum”. Maximalt antal deltagare på resan: 20.

Boka resan

Sista bokningsdag: 15 juni 2024

Bokning bekräftas genom inbetalning av bokningsavgiften på 4500 SEK. Resterande avgift ska vara inbetald senast 30 dagar före avresedatum (se BKWines resevillkor). Betalning görs via banköverföring till BKWines svenska konto. Du får detaljerad information när du bokar resan. Det är viktigt att du läser våra resevillkor.

Läs mer viktig information om resegaranti, resevillkor och innehållet i våra resor nedan. Och om varför du ska resa med just BKWine.

Boka hos Britt:

 • Tel. Sverige: 08-559 22 155
 • Tel. Frankrike: +33 1 58 88 04 66 eller +33 6 80 45 35 70
 • Skype: “bkwine”. Ring oss på skype.
 • email: info@bkwine.com, eller formuläret nedan.
 

“Jag vill boka resan” eller “Jag vill ha mer info”

* = obligatorisk info

Viktigt: Vi skickar dig automatiskt en kopia på detta mail. Om du inte har fått denna mailkopia inom några minuter så har nog något gått fel! 1) Kontrollera din spamfloder, 2) försök att skicka en gång till, du kanske stavade fel på din mailadress. Eller skicka oss ett vanligt mail till vår mailadress som du hittar här ovan. I de flesta fall så svarar vi på ditt mail inom en dag.

Tipsa dina vänner om det här programmet

Kanske kan någon av dina vänner vara intresserad av att komma med på vinresan? Tipsa dem om programmet och fråga om de kanske har lust att komma med dit på resan. Dela med dig av programmet på sociala nätverk eller skicka ett mail:

Mer om våra resor

Varför resa med BKWine?

Vi, Britt & Per Karlsson, är experter på vinresor och vinturism, men även på vin i ett bredare perspektiv. Vi är internationellt publicerade vinskribenter och vi har skrivit tio prisbelönta böcker.

Ingen annan researrangör har samma erfarenhet av vinresor och matresor eller samma kunskap om vin som vi på BKWine.

Vi har gjort hundratals vinresor och matresor. Det är det här vi älskar att göra. Vi jobbar seriöst. Detta är ingen hobby eller sidoverksamhet för oss. Vi vill inget hellre än att dela med oss av alla dessa fantastiska upplevelser till dig.

Alla våra resor leds av guider med djupgående vinkunskaper. I många fall är det vi själva som leder resorna.

Läs mer om varför du borde välja BKWine för din vin- och matresa.

Tusentals glada och nöjda kunder

Under åren har tusentals vinälskare rest med oss. Många kommer tillbaka för att resa igen och igen med BKWine till nya vinregioner. Våra mest trogna kunder har varit på mer än tio BKWine-resor. Vi är glada och stolta över att ha så trogna kunder.

Läs mer vad kunder säger om våra resor.

Utmärkelser och omnämnanden

Vi är stolta och glada över att ha fått många utmärkelser och positiva omnämnanden, till exempel:

 • World’s Top Wine Tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
 • Best Wine Tasting Holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
 • Av Munskänkarna rekommenderade resor, samtliga våra vinresor
 • World’s Best Wine Book for Professionals, Sveriges bästa vinbok, Årets Bok med flera bokpriser
 • Tre gånger OIVs bokpris, International Organisation of Vine and Wine, enda svenska författare som fått detta prestigefyllda “Nobelpris i vinlitteratur”.
 • Årets vinprofil av Munskänkarna, en ära tilldelad Britt 2011
 • The Wine Media Power List, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter

Om de vinproducenter vi besöker

Vårt mål är att du ska uppleva något av det bästa och mest intressanta i vinvärlden, när det gäller vin och mat.

Vi lägger ner mycket arbete på att skapa enastående vinbesök, och på det viset är vi ganska annorlunda än många vinresearrangörer. Det är inte alltid de mest berömda, de internationellt kända egendomarna som erbjuder de bästa vinupplevelserna. Det är ganska enkelt att organisera en vinresa med de mest kända och uppskrivna namnen i vinvärlden. Men på den typen av resor träffar du sällan vinproducenten eller ägaren. Du är helt enkelt en av tusentals besökare de får varje år.

Vi gör saker annorlunda. Med BKWine Vinresor kommer du att träffa människorna bakom etiketten, ofta vinmakarna och / eller ägarna. Tack vare dem får du en unik, verkligen personlig upplevelse och en inblick i vinvärlden som ingen annan kan erbjuda. När du reser med BKWine är du mer som en speciell gäst än en turist.

Vi har personliga kontakter och oöverträffad kunskap tack vare mer än 20 år som vinjournalister, med 10 vinböcker publicerade och som vinresearrangörer med mer än 30 års erfarenhet. Du kan vara säker på att få de bästa vinreseupplevelserna med BKWine Vinresor.

Läs mer om de vinproducenter och vingårdar som vi besöker.

En riktig gourmetupplevelse: mat och gastronomi

För oss är vin och mat intimt sammankopplade. Detta är en grundläggande del av vår vinresefilosofi. Därför är en vinresa med BKWine alltid en enastående kulinarisk upplevelse både för vinentusiasten och för gourmeten. En BKWine-resa också är en gastronomisk resa som utforskar det spännande förhållandet mellan mat och vin.

Läs mer om måltider: mat och gastronomi på våra resor.

Resegaranti och resevillkor

BKWine är en svensk researrangör. BKWine har resegaranti hos Kammarkollegium, i enlighet med svensk lag och EU-regler, så att du kan känna dig trygg när du bokar hos oss. BKWine följer de riktlinjer som Konsumentverket definierat i samarbete med resebranschen vad gäller paketresor. Kontrollera alltid att din researrangör har ställt resegaranti.

Läs mer om resegaranti och konsumentskydd och läs också de för dig mycket viktiga resevillkoren.

Informationen nedan kommer från Kammarkollegiet. Alla ”paketresearrangörer” ska obligatoriskt ha denna information i sina reseprogram, i anslutning till där man bokar:

 • ”De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.
 • Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget BKWine AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.
 • Dessutom har företaget BKWine AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.
 • Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302.”

Hälsa, vaccination, mm

Våra resor ställer inga särskilda krav på hälsa. Dock kan det bli en hel del promenerande i vingårdar och i källare liksom att besök och provningar ofta kan vara stående. Läs mer om hälsa i våra resevillkor. Kontakta oss om har några frågor.

De flesta av våra resmål har inga speciella krav på vaccination, hälsa eller hälsointyg. Krav på vaccination och liknande är dock beroende på vilken nationalitet man har och/eller vilket land man kommer ifrån, så det är omöjligt att ge allmängiltiga riktlinjer. Läs mer om detta i våra resevillkor och kontakta din läkare, en vaccinationscentral eller oss om du har frågor.

Vi kan alltid tillmötesgå matallergier. Men för att vi ska kunna hantera dem måste du informera oss om alla allergier innan resan startar.

Läs mer i ”vanliga frågor” och i bokningsvillkoren.

Reseförsäkring

BKWine tillhandahåller inte reseförsäkring. Vill du ha reseförsäkring, kontrollera om din hemförsäkring redan innehåller en eller kontakta ditt vanliga försäkringsbolag eller en reseförsäkringsspecialist.

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda vinresor och gourmetresor om du vill resa på andra datum eller om du vill ha något annat än det vi just nu har på programmet. Vi arrangerar skräddarsydda resor för privatpersoner, företag, vinklubbar m.m.

Viktigt att veta

Vi reser alltid i små grupper. Antalet personer i gruppen kan variera. Maximalt antal deltagare är runt 20 personer. Detta gör en stor skillnad i kvalitet och upplevelse. Vi är måna om att du får ett personligt mottagande och en minnesvärd och unik vinresa.

Det är viktigt att du läser våra resevillkor!

Du organiserar själv din resa till destinationen, för de flesta av våra resor. Väl på plats tar vi hand om allt.

Mer inspiration

Läs vår vinreseblogg. Läs också vår online-tidning BKWine Magazine med artiklar från hela vinvärlden. 

Och även:

Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin och resor, BKWine Brief. Varje månad kommer det med nyheter från vinets värld, restaurang- och resetips, rekommendationer på bra vinproducenter och mycket annat. Och en av Sveriges mest omfattande bevakningar av Systembolagets nyhetsutsläpp. Plus förstås senaste nytt om våra vinresor och matresor.

Dela/gilla programmet:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla programmet med någon:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Nyfiken på mer om vinresor?

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!