Sicilien är som en hel kontinent i en liten ö

Jag vet inte egentligen vem som är upphovet till uttrycket “Sicilien är som en hel kontinent i en liten ö”, men det var precis som vi kände det när vi var där för ett tag sedan. Sally Easton tycker uppenbarligen likadant – hon har just publicerat en artikel med rubriken ”Sicily, a continent on one island”.

På Sicilien hittar många olika sorters jordmåner, olika klimat och många olika sorters druvor. Det som är gemensamt är förstås den rikliga solen och värmen på sommaren. Men även värmen varierar. Kommer man t.ex. högt upp på Etnas sluttningar, nästan 1000 m.ö.h. så blir det klart svalare.

I vingårdarna på Etnas sluttningar, Sicilien

I vingårdarna på Etnas sluttningar, Sicilien, copyright BKWine Photography

Sally gör i sin artikel en snabb genomgång av några av vindistrikten, vinproducenterna och druvsorterna. Det är en bra introduktion för den som är nyfiken på att lära sig mer. Frappato, nerello mascalese och nerello cappuccio, nero d’avola osv. Det finns många spännande druvsorter i vingårdarna på Sicilien som man inte är så bekant med.

Några av vinproducenterna har redan blivit internationellt kända: Donnafugata, Tasca d’Almerita (Regaleali), Rapitalà, Planeta, Valle dell’Acate, Cos med flera. Men det finns förstås massor med andra spännande producenter också. Det är långt ifrån alla kvalitetsproducenter som redan lyckats skapa sig ett internationellt namn.

Läs hela Sally Eastons MW artikel här ”Sicily, a continent on one island”.

Vill du sedan upptäcka mer av Siciliens viner, och inte minst dess fantastiska gastronomi, mat med mycket solmogna grönsaker, örter, fisk med mera, ja, då kan du komma med på vår vinresa och matresa till Sicilien i höst!

Sicilianska viner i vinkallären pa vingården

Sicilianska viner i vinkallären pa vingården, copyright BKWine Photography

Färsk fisk på en marknad på Sicilien

Färsk fisk på en marknad på Sicilien, copyright BKWine Photography

 

En siciliansk villa

En siciliansk villa, copyright BKWine Photography

Böljande vingårdar på Sicilien

Böljande vingårdar på Sicilien, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!