Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Frankrike, vanliga frågor: dricks, restauranger, transport, shopping

Dela / gilla artikeln:

Praktiska tips om dricks, butikstider, café- och restaurangetikett, transport och mer

Man bör kanske inte ta allt för allvarligt på regler om hur man ska bete sig, etikettsregler. Å andra sidan kan det vara riskabelt att vara helt okunnig om lokala sedvänjor och traditioner när man reser i ett främmande land. Så här är några halvt seriösa, halvt lättsamma tips om hur saker fungerar i Frankrike. Hur fungerar det med dricks i Frankrike? Hur får man tag på en taxi? Vad ska man göra och inte göra på en restaurang eller ett på ett kafé för att få den bästa servicen? Etc.

Men ta det med en nypa salt.

Dricks i Frankrike

Dricks i Frankrike är helt frivilligt, men man kan ge dricks om servicen är bra.

Dricks på restauranger

Det är inte nödvändigt att ge dricks på restauranger i Frankrike. Dricks ingår alltid i priset på menyn. Det är dock inte ovanligt att ge dricks, särskilt om service och / eller mat har varit bra. Men man rynkar inte på näsan om du inte ger dricks.

Hur mycket dricks man ger beror givetvis på det totala beloppet på räkningen. Vanligen är det mindre än 10 %. Men det är naturligtvis trevligt att undvika löjligt liten dricks.

Kom med på en av våra fantastiska och berömda vinresor till Frankrike. En verkligt speciell upplevelse tillsammans med Sveriges mest erfarna och kunniga vinresearrangörer. Boka nu!

En euro-sedel
En euro-sedel, copyright BKWine Photography

Dricks på caféer och barer

Det är inte nödvändigt, inte ens förväntat, att ge dricks på ett café / bar men det är självklart uppskattat. För en kaffe vid bardisken kan du ge en eller två kopparmynt, 5 ct, 10 ct, 20 ct (en kaffe stående i baren kostar ~1,30 euro). Eller inte. För andra drycker självklart andra summor.

Dricks i taxi

Man ger vanligtvis inte dricks i en taxi. Du kan om du vill. Att runda upp till en “bekväm” totalsumma kan vara bra, om tjänsten är bra, förstås. (OBS: Se även taxi råd.)

Dricks på hotell

Vanligtvis har hotell i Frankrike inga bärare. Endast mycket lyxiga har det. Du kan ge några euro men det är inte nödvändigt (hur mycket är en funktion av kostnaden för rummet självklart).

Hotel Privilege
Hotel Privilege, copyright BKWine Photography

Kreditkort

Nästan alla tar Visa (och MasterCard).

Färre handlare och restauranger tar American Express men det blir allt vanligare, men det är svårt att resa i Frankrike med endast AmEx.

Det som de drar på kreditkortet är alltid exakt det som står på räkningen. Du kan inte lägga dricks på kortet och du kan inte be en butik att dra en högre summa på ditt kort än vad du köpte (för att få lite kontanter tillbaks).

Att använda kreditkort är mycket säkert i Frankrike. Idag har alla restauranger mobilterminaler som de tar med till bordet, förutom några där de ber dig att komma till disken.

Restauranger och restaurangetikett

Alla restauranger har en meny ute så att du kan se vad de erbjuder. Det är antingen hela menyn (ofta) eller ett urval. Det krävs enligt lag.

Med undantag av de allra, allra enklaste restaurangerna väntar man alltid på att få ett bord av en servitör. Man går inte bara in och sätter sig ner, det är väldigt oartigt. (Även på en uteservering.) Som alltid finns det undantag.

Många restauranger har fastprismenyer utöver “à la carte”-menyn. Det är ofta mycket prisvärda. Fastprismenyn kalla menu, till skillnad från à la carte.

Provning och lunch hos en producent avklarad i Champagne
Provning och lunch hos en producent avklarad i Champagne, copyright BKWine Photography

En traditionell, utförlig fransk gourmetmåltid har fyra faser:

1) förrätt (entrée),

2) huvudrätt (plat principal),

3) ost (fromage),

4) efterrätt (dessert).  

Kaffe får man efter efterrätten, inte till den. Du förväntas självklart inte alltid att äta allt detta på en restaurang.

Fransmän kan inte äta utan att ha en brödkorg på bordet. Så det kommer alltid att finnas en, från början fram till osten är avslutat. Det är vanligtvis färskt och väldigt bra. Men man har inte smör på brödet, så det kommer inte finnas något på bordet. Det är ingen extra kostnad för brödet.

Du får ofta automatiskt en karaff vatten på bordet (eller du kan be om en), un carafe d’eau. Detta är vanligt kranvatten. Du kan också köpa still mineralvatten (eau plate) eller bubbligt (eau gazeuse eller eau pétilante). Eller avec ou sans bulles.

Om du vill ha kaffe efter maten får du det just efter maten. I Frankrike serverar man aldrig, aldrig, aldrig kaffe till efterrätten. Normalt tar man en café express eller bara un café (som innebär,  “espresso”). Det är mycket udda att ta en café au lait, eller ännu värre, en cappuccino efter en måltid. Om du beställer en cappuccino kan du i värsta fall få en kaffe med vispad grädde med kanel på toppen. Eller kanske du får vad du förväntar dig.

Man brukar behöva be om räkningen (l’addition). Märkligt nog är den ofta det som tar längst tid för att komma fram på bordet. Det skulle anses väldigt ofint av servitören att ge notan till kunden utan att denne bett om det (om det inte är så att han ska gå av sitt pass), så du måste be om den. Det finns naturligtvis undantag…

Restaurangen Le Bacchus i Beaune, Bourgogne
Restaurangen Le Bacchus i Beaune, Bourgogne, copyright BKWine Photography

Du kan inte lägga till dricks på kreditkortsbetalningen om du betalar med plast. Om du vill ge dricks så måste du göra det kontant. Man kan dock utan problem dela upp en räkning på flera olika kort. Såg bara till hur du vill dela den, t.ex. 50/50 eller specifika belopp på varje kort.

Om man delar en nota undviker man vanligtvis att dividera om vem som hade vad för att få exakta summor rätt och istället tar man det enklare alternativet att bara dela upp det jämnt eller göra några grova summor.

Det är alltid artigt, lämpligt, att hälsa (t ex bonjour eller bonsoir) när man anländer och adjö (au revoir) när man går därifrån.

Öppettider på restaurang

Lunch är vanligtvis mellan 12.00 och 14.00.

På kvällen öppnar man vanligtvis klockan 20.00 (ibland 19.30, särskilt i mindre städer och på landet). Tiden räknas i 24-timmarssystemet i Frankrike. Men att säga “klockan 8 på kvällen” fungerar också. Om du har en ”nödsituation” kan du vanligtvis hitta några restauranger (t.ex. nära en järnvägsstation eller turistdistrikt) som har service hela dagen.

Fransk mat

Fransk mat är förstås den bästa i världen. Skämt å sido, mat spelar en mycket viktig roll i Frankrike. Du kan fortfarande hitta många utomhusmarknader där människor handlar mat, men även i vanliga speceributiker är utbudet och kvaliteten ofta imponerande.

I fransk mat är det de grundläggande ingredienserna som spelar huvudrollen. Jämfört med vissa andra matkulturer (t.ex. skandinaviska) har man i Frankrike färre kryddor och i mindre kvantitet på maten, och mycket mindre salt. Att marinera kött är ovanligt. Osv. Detta beror på att ingredienserna själva (till exempel köttet) är av god kvalitet och det är deras egna smaker som bör betonas och inte förstöras med för mycket kryddor och salt.

Efterrätt: lyxig fikonbakelse
Efterrätt: lyxig fikonbakelse, copyright BKWine Photography

Detta leder ibland till att utlänningar kan tycka att fransk mat “inte smakar mycket”. Det är ett misstag. Faktum är att maten är lagad för att ta fram de delikata och läckra smakerna av ingredienserna. Att lägga till en kryddig grillsås eller för mycket kryddor och salt skulle vara som att lägga på för mycket smink eller kroppsbygge med steroider. Inte bra.

Kocken har skapat maten för dig, så som han tycker är bäst. Du måste ofta be om salt och peppar, i synnerhet på mer lyxiga restauranger.

Kranvatten

Kranvatten är helt säkert att dricka. Det upphör aldrig att förvåna oss hur ofta vi får den frågan. På vissa platser är det mycket klor i vattnet och trots att det är ofarligt är det inte särskilt gott.

En fontän med en skylt ”eau non potable” i Champagne
En fontän med en skylt ”eau non potable” i Champagne, copyright BKWine Photography

Kaffe i Frankrike

Det finns många olika typer av kaffe i Frankrike.

Café au lait, café crème: kaffe med varm mjölk i, serveras i en stor kopp. Au lait och crème är vanligtvis samma sak. Något du dricker på morgonen. Gjord med en café express plus ångad mjölk. Om du vill understryka att du är en okunnig turist kan du be om en caffè latte (vi är inte i Italien…).

Café express eller bara express: Numera kallas den även ofta espresso (dessa italienare!). Ett litet och starkt svart kaffe.

En kopp espresso
En kopp espresso, copyright BKWine Photography

Café allongé, eller ibland café americain / Americano: en express med extra vatten. En “förlängd” kaffe.

Café noisette: En express med en liten gnutta mjölk i. Det har ingenting att göra med hasselnötter, förutom färgen. Som café macchiato (Italien) eller café cortado (Spanien).

Cappuccino: existerar inte i Frankrike, men eftersom fransmän är intelligenta människor har man accepterat att utlänningar ibland frågar efter det. Du kan få vad du hoppas på men du kan också få en kaffe toppad med vispgrädde med kanel strödd på toppen (förvisso mindre vanligt idag än vad det var förr).

Om man vill ha en cognac eller dylikt till kaffet är det inte en “avec” utan en digestif (= något som hjälper matsmältningen). Cognac, armagnac, calvados, marc, poire william,…

Morgonkaffe: Det serveras ofta (hemma) i en skål, massor av kaffe med varm mjölk i. Eller bara en express

Kaffe efter middag / lunch: i Frankrike avslutar man ofta sin måltid med en kaffe men det är då en liten express. Att ta en kaffe med mjölk efter middagen är udda, även om de förstår att utlänningar ibland vill ha det.

Déca eller café décaféiné: koffeinfritt. Ganska vanligt.

Caféer och restauranger i staden Bordeaux
En kväll på Quai des Chartrons med restauranger och uteserveringar, Bordeaux, copyright BKWine Photography

Etikett på café

Du behöver inte vänta på bord för att sitta ner på ett kafé (förutom på riktigt tjusiga sådana, men då märker du det), i motsats till på en restaurang.

Det finns tre distinkta “zoner” i ett kafé: 1) stående vid disken, 2) sittande, inomhus, 3) sittande, utomhus. Varje zon har ofta olika priser och olika servitörer. Därför köper du inte (verkligen inte!) ditt kaffe eller din öl vid disken och går och sätter dig ner. Då blir du inte vän med servitörerna, om du gör det.

När du har avslutat ditt glas eller din kaffekopp tar servitören inte bort det från bordet förrän du går därifrån. Det skulle anses vara mycket oförskämt om han gjorde det. Det är en typ av markör som visar att du konsumerat något och du kan sitta där och njuta av utsikten så länge du vill. Man förväntas absolut inte att lämna caféet så snart man har avslutat sitt kaffe.

Man måste vanligen be om räkningen (l’addition) för att få den.

Ett café på en restaurang i Sancerre, Loire
Ett café på en restaurang i Sancerre, Loire, copyright BKWine Photography

Taxi i Frankrike

Du kan hejda en taxi på gatan eller ta en på en taxistation. Eller ring efter en. Det kan i vissa fall vara en tilläggsavgift (jämfört med den initiala avgiften som visas på mätaren) för två resväskor eller mer, eller för tågstationer eller flygplatser. (Men inte alltid.) Händer det så är det inte så att chauffören försöker lura dig. Det är helt enkelt så som prissättningen fungerar. Reglerna är vanligtvis uppsatta på en av bilens bakrutor. Tilläggsavgiften läggs vanligtvis till i slutet, ovanpå taxameterns belopp för avstånd och tid.  Ibland kan det förekomma fastpris från/till flygplatsen.

Taxibilar tar inte alltid fyra personer. Om de gör det kan det finnas en tilläggsavgift för den fjärde personen. Var noga med att nämna att du är fyra om du ringer eller förbeställer. Passagerarna sitter normalt baktill (upp till tre). Om du vill sitta i framsätet, säg först till föraren. Det fungerar ofta som hans/hennes kontor.

Viktigt: De flesta taxibilar tar bara kontanter, inget kreditkort. Om du vill betala med ett kort, var noga med att du säger det när du ringer till taxi eller kontrollera innan du kliver in.

Se även separat avsnitt om dricks.

Ett ekipage med häst och vagn på en gata i Reims, Champagne
Ett ekipage med häst och vagn på en gata i Reims, Champagne, copyright BKWine Photography

Alternativ till taxi

Det finns flera alternativ till taxi i Frankrike och de fungerar i allmänhet bra.

Uber finns i några större städer. Det finns också några andra liknande tjänster: LeCab.fr, AlloCab.fr, Kapten.fr och några andra. De har fördelen, jämfört med Uber, att de tillåter dig att boka en bil i förväg. Prissättningen kan vara ganska varierande så man kanske vill kolla olika tjänster för sin specifika åktur om man ska långt. De fungerar i allmänhet mycket bra.

En bil med två personer väntar, Citroën 2CV
En bil med två personer väntar, Citroën 2CV, copyright BKWine Photography

Butikstider

Butiker öppnar vanligen 9.30 eller 10.00 och stänger klockan 19.00 eller 19.30. Ibland har de lunchstängt mellan 13.00 och 14.00 (kan variera). Specialiserade livsmedelsbutiker kan ha längre och senare lunchpaus.

De flesta butiker är öppna sex dagar i veckan, måndag till lördag. Lördag har samma öppettider som vardagar.

Söndagar: De flesta butiker är stängda. I turistområden kan de vara öppna och vissa mat- och speceriaffärer är ofta öppna på söndagsmorgnarna. Bagerier också. Men räkna inte med att göra någon annan shopping på söndagar. Om du inte går till en söndags(morgon)marknad.

Specialiserade livsmedelsbutiker (slaktare, fisk osv) har ofta stängt på måndagar. Några andra butiker stänger också på måndagar.

Cave des Sacres vinbutik i Reims
Cave des Sacres vinbutik i Reims, copyright BKWine Photography

Matmarknader

Det är fortfarande vanligt med matmarknader. Större städer har flera stycken, i mindre finns det alltid någon. Inom lagom promenadavstånd. Det kan vara en verklig upplevelse i matvaror, färger och dofter att besöka en matmarknad, väl värt en timme eller två om man har tid. Marknaderna är vanligen någon viss dag i veckan, på morgonen/förmiddagen. Ofta är marknaden utomhus men det finns också marknader i ”saluhallar”. Fråga någon om när och var den närmaste marknaden är.

Så nu vet du allt värt att veta och är fullt rustad för att komma med oss på BKWine på en vinresa.

Res till världens vinländer med de som kan vin och den lokala kulturen, de som ger dig den bästa vägledningen. Res med de som kan ta dig med till de bästa producenterna och till de vackraste platserna. Där du får prova de mest spännande vinerna, personligen träffa vinmakarna, och njuta av den lokala gastronomin.

Res med BKWine Vinresor!

Mer länderfakta – FAQ – om Frankrike, Italien, Chile, Argentina… hittar du här.

En fiskhandlare på en marknad i Frankrike
En fiskhandlare på en marknad i Frankrike, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!