TWE världens bästa resmål för vinresor: Baskien i Spanien, men också Rioja

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

The Wine Enthusiast gjorde nyligen ett reportage om vilka de anser vara världens bästa resmål för vinresor 2016. Här är mer detaljer om en av de destinationer som de hade på listan: Baskien i Spanien, men också Rioja.

Läsa mer och få hela Wine Enthusiasts lista med världens bästa vinresedestinationer här.

6.     Baskien, Spanien

Om du kommer hit för vinet så bör du nog förlänga din resa lite mer än att bara besöka Baskiens kust. Längs kusten finns det några intressanta viner, till exempel den sällsynta Txakoli, men åk lite söder ut och du kommer till Rioja.

Så här säger Wine Enthusiast i sin introduktion till området:

“Räkna med unika viner och gränsöverskridande kök i denna vilda och vackra region. Baskien, eller País Vasco, i norra Spanien omfattar städerna San Sebastián och Bilbao som är obligatoriska besök. […] Traditionell men ändå trendsättande och rikligt med lokala skaldjur, den kända spanska kocken Ferran Adrià har kallat San Sebastiáns mat, ’Bäst i världen’. I städerna längs kusten finns medeltida katedraler och vindlande kullerstensgator blandade med moderna arkitektoniska underverk, alla inom ett stenkast från de natursköna atlantiska stränderna. ”

Tapasen (pinxos) är goda, maten är utsökt och vinerna är spännande. Ha Bilbao som utgångspunkt för dina upptäckter. Då kan du komma med oss på en vinresa till Rioja, en och en halv timmes bekväm bilresa inåt landet. Läs här mer om vad du kan förvänta sig av en vinresa till Rioja (även om strikt sett bara en del av Rioja ligger i Baskien).

En väg slingrar sig genom höstfärgerna i vingårdarna i Rioja
En väg slingrar sig genom höstfärgerna i vingårdarna i Rioja, copyright BKWine Photography

Vad kan du förvänta dig

Första gången jag kom till Bilbao förväntade jag mig en mörk och smutsig industristad. Inget kunde vara längre från sanningen. Bilbao, som är den naturliga platsen att starta en upptäcktsresa i denna underbara region, är en av de mest eleganta städerna som jag känner till. Den är välorganiserad, ren, lätt att ta sig runt i, men ännu viktigare, den är charmig och intressant.

Längs kusten, till exempel i Bilbao och San Sebastian, finns det underbara stränder, men också ett kustklimat med svala vindar och en hel del nederbörd över hela året. Fortsätt inåt landet och du kommer att se en dramatisk förändring så fort du passerar bergstopparna i Kantabriska Bergen (högsta topp på 2648 m). Landskapet ändrar färg och karaktär. Torrare, varmare, mer lantligt.

Missa inte det här

Det finns så mycket… Strosa runt i den charmiga stadskärnan i Bilbao förstås. Men om vi tittar på vindistriktet så kommer du att behöva välja mellan de två viktigaste städerna: Logroño, den moderna huvudstaden och Haro, en mycket mindre stad som en gång var den viktigaste handelsstationen. Haro har sin Barrio de la Estacion (järnvägsstationskvarteren), förmodligen världens tätaste koncentration av vingårdar, runt den gamla järnvägsstationen. Logroño är en mycket livligare stad. Den ligger på pilgrimsvägen till Santiago. Där finns den berömda “tapasgatan”, Calle Laurel, som är en ganska osannolik företeelse.

Se verkligen till att besöka några av de mindre bodegorna (dvs vingård). Rioja domineras av stora producenter, stora vinföretag (ungefär som i Champagne). Vissa har 70 000 vinfat i sina källare. Jo verkligen. Men missa inte några av de mindre vingårdarna där du kommer att få se en mindre industriell sida av vinbranschen. Och kanske mer individualistiska viner.

Och sedan har du alla de gamla byarna, de tjusiga nya arkitektoniska underverk som några vingårdar har byggt, och mycket mer.

Res med oss på en vinresa till Rioja och Baskien i Spanien!

Gamla flaskor i en vinkällare, Rioja
Gamla flaskor i en vinkällare, Rioja, copyright BKWine Photography
Långa rader ekfat i en modernt designad vinkällare i Rioja
Långa rader ekfat i en modernt designad vinkällare i Rioja, copyright BKWine Photography
Skörd av mogna tempranillo-druvor i en vingård i Rioja
Skörd av mogna tempranillo-druvor i en vingård i Rioja, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

2 Responses

  1. Jag åkte dit och det var inte alls som ni beskrev det. Skittråkigt, dåligt väder och otrevlig personal. Vinet smakade surt, bland det värsta jag har druckit. Dit åker jag aldrig mer!

    1. Tråkigt att höra Janne… Men du åkte inte med oss.

      Hade du rest dit med oss så hade du fått massor med god mat och utsökta viner!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning: Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Explore all our wine tours:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.