TWE världens bästa resmål för vinresor: Alto Adige i norra Italien, men också Veneto

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

The Wine Enthusiast gjorde nyligen ett reportage om vilka de anser vara världens bästa resmål för vinresor 2016. Här är mer detaljer om en av de destinationer som de hade på listan: Alto Adige i norra Italien, men också grannen Veneto.

Läsa mer och få hela Wine Enthusiasts lista med världens bästa vinresedestinationer här.

4.     Alto Adige, Italien

Allra längst norrut i Italien är Alto Adige en alpin vinregion med alpina viner.

Så här säger Wine Enthusiast i sin introduktion till området:

“Fantastisk natur vita viner odlade på hög höjd möts i denna imponerande vinregion. Inklämd mellan Österrike och Schweiz i de dramatiska italienska alperna är Alto Adige Italien nordligaste vinregion. […] Även om besökarna med rätta förväntar sig skidåkning i världsklass och hisnande landskap firas Alto Adige också för sin alpina mat och enastående viner. Friska, mineraldrivna vita dominerar, men området producerar smakrika röda också. Från ljusa och silkeslena till fylliga och sammetslena, regionens viner skjuter i höjden.”

För närvarande gör vi inte vinresor till Alto Adige (det är inte så lätt att komma dit), men en av våra mest populära resmål är strax söder om det: vinresan till Veneto med Valpolicella, Soave och Amarone, så låt oss ta en titt på vad du kan förvänta dig av en vinresa i Veneto, som säkerligen blir en etapp på din resa till Alto Adige.

Terrasserade vingårdar i Prosecco
Terrasserade vingårdar i Prosecco, copyright BKWine Photography

Vad kan du förvänta dig av Veneto

Norra Italien skiljer sig mycket från södern. Här märker du det germanska inflytandet. Du hör det i accenten, mycket mer nordlig när folk talar italienska, och du ser det på det mycket välmående och strävsamma samhället.

Verona är ett bra ställe att börja. Det är en charmig stad med en gammal stadskärna. Det finns massor av modebutiker, främst italienska naturligtvis, och där finns arenan, känd för sina operaföreställningar.

Du hittar viner i alla färger och stilar här. Kraftfulla röda i Valpolicella. Lättare röda i Bardolino. Vita viner i Soave och Lugana. Mousserande viner i Prosecco regionen nära Venedig.

Missa inte det här

De mest kända vinerna här är de mycket kraftfulla Amarone-vinerna, tillverkade av delvis torkade druvor. De kan ibland vara lite väl överväldigande. Ta istället en närmare titt på de mer eleganta “normala” Valpolicella-vinerna. De tenderar att överskuggas av ”storebror” Biffen men är ofta mycket bättre tillsammans med mat.

De flesta människor tänker mest rött när de tänker på Italien. Här i Veneto gör de också utmärkta vita viner. Soave från de bra producenterna kan vara enastående. Och det finns föga känd vinregion som kallas Lugana, inte att förväxla med Lugano-sjön. Den är vackert beläget vid stranden till Gardasjön. Där gör man vin i en mängd olika stilar på druvan Verdicchio (lokalt kallad turbiana), en av Italiens mest spännande vita druvsorter.

Res med oss på en vinresa till Veneto i norra Italien!

Vingårdar och landskap i Valpolicella
Vingårdar och landskap i Valpolicella, copyright BKWine Photography
Den fantastiska romerska arenan i Verona på Piazza Bra
Den fantastiska romerska arenan i Verona på Piazza Bra, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning: Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Explore all our wine tours:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.