Siciliens Etna: den svarta jorden och de eleganta vinerna

Det är en upplevelse att besöka vingårdarna på Etnas sluttningar. Den svarta lavajorden, vulkanens spektakulära topp – speciellt om man har turen att vara här en fin och klar dag!

I vingårdarna på Etnas sluttningar, Sicilien

I vingårdarna på Etnas sluttningar, Sicilien, copyright BKWine Photography

Etna är en av Siciliens många vinregioner och druvan som odlas (mest) här heter nerello mascalese. Den ger ofta ett gott vin med ganska lätt kropp, lätt i alla fall för att komma från heta Sicilien.

Vi drack häromdagen ett etnavin på just nerello mascalese. Det var definitivt inte vad man skulle tro om ett så sydligt vin. Det hade massor med frisk frukt, hög syra, ganska ljus för, bärigt; förde nästan tankarna till Bourgogne. Spännande!

Men Etna har ett mycket speciellt mikroklimat. Jordmånen är lavasvart och de knotiga albarello-stockarna (gobelet-beskurna) ser ut att kämpa för att överleva. Vilket de också gör, det bekräftar vinmakaren på Tenuta di Passopisciaro. Det är svårarbetat här på Etna, men det är det värt, säger han. Resultatet blir fin intensitet i aromerna.

Etna har blivit något av ett inne-distrikt på Sicilien och kända vinproducenterna, även från fastlandet, investerar i vingårdar.

Nyfiken på att upptäcka Sicilien, solens, vinets och matens ö? BKWine arrangerar en vinresa till Sicilien i höst med mycket spännande Sicilianskt vin och mat, inklusive Etnas sluttningar!
Den svarta jorden på Etna

Den svarta jorden på Etna, copyright BKWine Photography

Vinmakaren tar ett fatprov

Vinmakaren tar ett fatprov, copyright BKWine Photography

 

En kämpande vinranka i den karga vingårdsjorden på Etnas sluttning

En kämpande vinranka i den karga vingårdsjorden på Etnas sluttning, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kommande eskapader på Etna | Magnus Reuterdahls vinblogg (Aqua Vitae) - July 24, 2012

    […] Sicilianska vinäventyr, tror han är för tillfället är uppe i del 29 men även BKWine Magazine, bland annat här. BKWine anordnar också resor till området som blivit lite av ett inne-distrikt på […]

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!