Frankrikes Nya Världen, franska söderns vin och mat i Languedoc

En skattkammare med vin och mat i sydligaste Frankrike: Languedoc-Roussillon

Det finns kända vindistrikt, ofta välförtjänt, och det finns vindistrikt som verkligen skulle förtjäna att få mer uppmärksamhet. Languedoc är ett av de senare!

Vi har publicerat ett nytt typprogram, bland våra “populära resmål, på hur en vinresa i Languedoc-Roussillon kan se ut.

En gammal källare med vin i ekfat

En gammal källare med vin i ekfat, copyright BKWine Photography

Languedoc-Roussillon är faktiskt världens största vindistrikt, med drygt 200 000 hektar vingårdar, dvs dubbelt så mycket som t.ex. Bordeaux eller Sydafrika.

Kvalitetsviner

Tidigare var Languedoc en källa för stora volymer enkelt vin. idag är denna region en av de som är allra mest dynamiska, inte bara i Frankrike utan i hela världen.

Det finns massor med unga, ambitiösa framåtsträvande vinproducenter här. Man experimenterar friskt, eftersom man inte är lika bunden av gammaldags regler som man är i många andra distrikt.

Men samtidigt är nästan alla mycket måna om vintraditionerna. Man vill få fram unika och karaktärsfyllda viner. Och det får man. Ofta relativt kraftfulla, ibland kryddiga, fyllda av den härliga ”garrigues”-karaktären med massor av örtkryddor.

Ytterligare ett plus är att många av vinerna här nere är mycket överkomliga. Det är viner i toppklass som man fortfarande har råd att köpa!

Gastronomi

Den härliga sydfranska gastronomin finns också över allt här nere. Det kan vara med vilt, vingårdarna har ofta problem med vildsvinsskador och man är pigg på att jaga dem. Ostar. Massor med grönsaker, frukter och förstås de typiska örtkryddorna garriguen: rosmarin, timjan, salvia etc.

Man har också en lång kuststräcka som både har massor med sandstrandskilometrar och några av Frankrikes största ostron- och musselodlingar.

Det finns gott (!) om tillfällen att utforska regionens härliga mat- och vinkombinationer.

Ett måste att besöka

Med andra ord, en ljuvlig region att resa i för den vin- och matintresserade.

Ta en titt på vårt exempel på hur en vin- och gastronomiresa i Languedoc-Roussillon kan se ut under menyvalet Våra resor > Populära resor! I menyvalet Våra resor > Aktuella vinresor kan du se vad som är på gång just nu.

Vi har ofta skrivit om vinerna från Languedoc på BKWine Magazine, och vi har också skrivit en bok om vinerna och maten från Languedoc.

Följ länkarna nedan för mer att läsa!

En vindlande väg i vingårdarna

En vindlande väg i vingårdarna, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!