Årets Vinort: Chianti Classico

Munskänkarna har utsett Toscanas hjärta, vindistriktet Chianti Classico, till årets vinort

Vy över landskapet och vingårdarna

Vy över landskapet och vingårdarna, copyright BKWine Photography

Munskänkarna väljer varje år en Årets Vinort och i år, 2012, är valet Chianti Classico. Visserligen inte en ort men väl ett fantastiskt vinområde som vi gärna upptäcker och åter-upptäcker: vinerna, den toskanska maten, landskapet.

Det toskanska landskapet är vackert och ett som man aldrig tröttnar på böljande kullar, vingårdar, medeltida vinkällare… Och hur kan man tröttna på cypresser, vinrankor, olivträd och renässansslott?

Många Chianti-viner kommer från stora egendomar med många hundra års historia men här finns också små producenter med bara några hektar vinodlingar som satsar på personliga och karaktärsfulla viner.

Sangiovese, Chianti-druvan, är en druva kapabel att åstadkomma nästan vilken typ av vin som helst, från lättsamma fruktiga till kraftfulla lagringsviner. Så att vi har viner som passar både till pastarätten och till bistecca fiorentina. Chianti Classico, mellan Florens och Siena, är själva hjärtat i Chianti-regionen och i Toskana.

BKWine gör flera vinresor till Chianti Classico, och Toscana under året. Vi böjar med en vinresa och matresa till bl.a. Chinati Classico i april där vi även har en snabbkurs i toscansk mat: en av dagarna lagar vi vår egen lunch.

Senare under året kommer fler resor till Chianti Classico och Toskana, mer info om dem senare.

En kork och en flaskhals

En kork och en flaskhals, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!