Piemonte, ett av de stora vindistrikten i Italien

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

Bland de mest exklusiva och högst skattade vinerna hittar man uppe i Piemonte, i norra Italien. Där finns Barolo och Barbaresco, de kraftfulla strama vinerna, som var bland de första vindistrikten i Italien att få den högsta kvalitetsklassifikationen, DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Garantita.

Vi har just publicerat ett typprogram, ett exempel på hur en vinresa till Piemonte kan se ut. Vi gör regelbundet resor till Piemonte (liksom även till andra vindistrikt i Italien).

Men här i Piemonte finns många andra spännande viner också: Den lättsamma bubblande Asti (fd Asti Spumante). Barbera som var ganska liten och okänd for några årtionden sedan men som nu når nya höjder varje år. Andra viner gjorda på nebbiolo förstås. Och man ska inte glömma de vita: cortese, gavi och arneis för att nämna några.

Många av vinerna här uppe i Piemonte skiljer sig från viner från andra delar av Italien i att de är strama och ”seriösa” matviner. Men även gastronomin här uppe i norr är annorlunda. Faktum är att varje region i Italien har sin alldeles egna gastronomi.

Här äter man till exempel mer ris än pasta. Man är expert på risotto. I säsong kan det vara risotto med tryffel. Den berömda vita tryffeln från Alba kommer ju härifrån. Man har sin egen ras av nötdjur som ger ett extra smakrikt och mört kött. Man serverar det ofta som carne cruda en sorts råbiff med olivolja.

Vi har regelbundet vinresor och matresor till Piemonte på vårt program. Vi har nyligen publicerat ett exempel på hur ett sådant program kan se ut. Det blir mycket vin och mycket italienska mat. Är det i säsong så blir det även en hel del tryffel. (Tryffeln finns bara på hösten och tidig vinter. Vi undrar ibland hur det går till på en del ”tryffelresor” som äger rum på våren eller sommaren…)

Ta en titt på exemplet på hur en vinresa till Piemonte i Italien kan se ut. Programmet finns under menyvalet Våra resor > Populära resmål. Om du vill se om vi har någon sådan vin- och matresa på programmet just nu så hittar du info under menyvalet Våra resor > Aktuella vinresor.

Följ länkarna nedan för mer att läsa!

I den eleganta vinkällaren hos en vinproducent i Barbaresco
I den eleganta vinkällaren hos en vinproducent i Barbaresco, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!