Piemonte, ett av de stora vindistrikten i Italien

Bland de mest exklusiva och högst skattade vinerna hittar man uppe i Piemonte, i norra Italien. Där finns Barolo och Barbaresco, de kraftfulla strama vinerna, som var bland de första vindistrikten i Italien att få den högsta kvalitetsklassifikationen, DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Garantita.

Vy över vingårdarna

Vy över vingårdarna, copyright BKWine Photography

Vi har just publicerat ett typprogram, ett exempel på hur en vinresa till Piemonte kan se ut. Vi gör regelbundet resor till Piemonte (liksom även till andra vindistrikt i Italien).

Men här I Piemonte finns många andra spännande viner också: Den lättsamma bubblande Asti (fd Asti Spumante). Barbera som var ganska liten och okänd for några årtionden sedan men som nu når nya höjder varje år. Andra viner gjorda på nebbiolo förstås. Och man ska inte glömma de vita: cortese, gavi och arneis för att nämna några.

Många av vinerna här uppe i Piemonte skiljer sig från viner från andra delar av Italien i att de är strama och ”seriösa” matviner. Men även gastronomin här uppe i norr är annorlunda. Faktum är att varje region i Italien har sin alldeles egna gastronomi.

Här äter man till exempel mer ris än pasta. Man är expert på risotto. I säsong kan det vara risotto med tryffel. Den berömda vita tryffeln från Alba kommer ju härifrån. Man har sin egen ras av nötdjur som ger ett extra smakrikt och mört kött. Man serverar det ofta som carne cruda en sorts råbiff med olivolja.

Vi har regelbundet vinresor och matresor till Piemonte på vårt program. Vi har nyligen publicerat ett exempel på hur ett sådant program kan se ut. Det blir mycket vin och mycket italienska mat. Är det i säsong så blir det även en hel del tryffel. (Tryffeln finns bara på hösten och tidig vinter. Vi undrar ibland hur det går till på en del ”tryffelresor” som äger rum på våren eller sommaren…)

Ta en titt på exemplet på hur en vinresa till Piemonte i Italien kan se ut. Programmet finns under menyvalet Våra resor > Populära resmål. Om du vill se om vi har någon sådan vin- och matresa på programmet just nu så hittar du info under menyvalet Våra resor > Aktuella vinresor.

Följ länkarna nedan för mer att läsa!

I vinkällaren hos La Spinetta

I vinkällaren hos La Spinetta, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!