Vinresa i Toscana: ett besök på vingården Colombaia i södra Chianti

Dela / gilla artikeln:

Förra veckan hade vi en vinresa till Toscana. Vi hade strålande väder och många spännande besök. En av vingårdarna vi besökte var Azienda Agricola Colombaia i Chianti, Toscana, eller som alla säger: Colombaia. Colombaia drivs av Dante Lomazzi, vinmakare, och Helena Variara.

Här är lite bilder och videosnuttar från besöket.

Det vita vinet från Colombaia i Toscana är spännande och originellt
Det vita vinet från Colombaia i Toscana är spännande och originellt

Vi provar det mycket originella vita vinet från Azienda Agricola Colombaia i Chianti i Toscana. Det görs på druvorna trebbiano och malvasia och är ett fylligt, speciellt och mycket spännande vin. Ett vin och en stil som man sällan har möjlighet att prova.

När vi besökte Azienda Agricola Colombaia i Chianti på vår vinresa i Toscana så fick vi tillfälle att ta en titt på deras eleganta toskanska villa, som ligger helt omgiven av vingårdar i ett sagolikt vackert landskap. Och så bjöds vi in till att prova deras viner tillsammans med ägarna runt deras matsalsbord. Ett varmt mottagande.

På Azienda Agricola Colombaia i Chianti, Toscana, är trebbiano-druvorna nästan helt mogna när vi gör en promenad i vingården på vårt besök på vinresan. Druvorna är härligt söta att äta men kommer att bli del av den blandning som de gör till sitt vita toskanska vin.

Sangiovese är huvudingrediensen i det röda vin de gör på Azienda Agricola Colombaia i Chianti, Toscana. Druvorna är mogna och nästa klara för skörd när vi kommer på besök på vår vinresa i Toskana. Vi provar deras eleganta och klassiskt stilrena Chianti senare i deras provningsrum.

Azienda Agricola Colombaia i Chianti, Toscana, gör också ett mycket intressant mousserande rosévin som vi fick prova n:ar vi var där på vår vinresa. Det tillverkas ”på uråldrigt vis” (méthode ancestrale), dvs utan några som helst tillsatser: inget socker, ingen jäst för att få igång den andra jäsningen på flaska. Och det är tillslutet med en ”ölkapsyl” (kronkork). Ett utsökt läckert mousserande rosé som passar perfekt till aperitif (vi provade strax före lunch) eller till lättare maträtter.

Vingården Azienda Agricola Colombaia i Chianti, Toscana, drivs både ekologiskt och biodynamiskt. Deras vingård sköts ”naturligt” med så lite kemisk och annan behandling som möjligt. De låter gräs och andra växter växa mellan vinranksraderna för att få maximal biodiversitet. Här är ett fält med sangiovese. När vi besökte dem på vår vinresa i Toscana så såg både vinrankorna och druvorna strålande friska ut trots en mycket het och torr sommar. Skörden skulle alldeles snart börja.

Vingården Azienda Agricola Colombaia i Chianti, Toscana, drivs både ekologiskt och biodynamiskt. Deras vingård sköts ”naturligt” med så lite kemisk och annan behandling som möjligt. Här är ett fält planterat med trebbianodruvor och med det böljande toskanska landskapet i bakgrunden. När vi besökte dem på vår vinresa i Toscana så såg både vinrankorna och druvorna strålande friska ut trots en mycket het och torr sommar. Skörden skulle alldeles snart börja.

Här är provningen som det blev när vi besökte Azienda Agricola Colombaia i Chianti, Toscana, på vår vinresa till Toscana. Colombaia är en mycket intressant ekologisk och biodynamisk producent i södra Chianti. De gör två röda viner i traditionell toskanska stil som de dock buteljerar som IGT Rosso Toscano även fast de görs huvudsakligen på sangiovesedruvor. De gör ett vitt vin, mycket annorlunda och intressant, och ett mousserande rosé enligt ”uråldrig metod”, dock endast i mycket små kvantiteter. Ibland gör de även andra cuvéer.

Det vita vinet från Colombaia i Toscana är spännande och originellt
Det vita vinet från Colombaia i Toscana är spännande och originellt

Från vingården Colombaia Azienda Agricola Nadia Castagnedi, som drivs av Dante Lomazzi, vinmakare, och Helena Variara.Varför inte komma med på en resa till Toscana. BKWine organiserar regelbundet vinresor till detta kanske det mest italienska av Italiens vindistrikt. 

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!