Verona, vinets huvudstad i Veneto, en resa till Valpolicella, amarone, Soave

Veneto, Venetien, har amarone men man har också ”vanlig” valpolicella, soave, mousserande prosecco, och många andra viner. Man har också sin gastronomi, med läcker pasta, risotto, ostar, skinkor och mycket mer. Det är en av Italiens största vinregioner, vid foten av alperna.

Verona är utan tvekan vinets huvudstad i Veneto. Runt om kring finns det vingårdar. När man flyger in till Veronas flygplats ser man mycket av vingårdarna. Har man tur kommer man även in över alperna som i klart väder är en spektakulär uppvisning.

Strax väster om Verona ligger distriktet Valpolicella, där den berömda amarone kommer ifrån. Lite längre bort kommer man till Bardolino och Lugana. Ger du dig istället iväg öster från ut Verona så kommer du till Soave, Gambellara och till slut prosecco-land.

Vill du uppleva något av det bästa av allt detta så kan du komma med på vårens vinresa och matresa till Veneto, Valpolicella, amarone, Soave mm.

På en uteservering på Piazza delle Erbe i Verona

På en uteservering på Piazza delle Erbe i Verona, copyright BKWine Photography

Det är en kort taxi- (eller buss-)resa in till Verona från flygplatsen. Det är en behändig stad för en besökare. Nästan allt ligger inom gångavstånd. Men det är inte alls en liten stad, man har en kvarts miljon invånare. Tvärt om, det är en mycket elegant metropol. Via Giuseppe Mazzini är kantad av eleganta modebutiker.

I ena änden, på Piazza Brà, hittar du den gamla romerska arenan, känd för sina operaföreställningar. I andra änden av Via Mazzini ligger Piazza delle Erbe som har ett myller av uteserveringar. Perfekt för en drink före middagen. Några hundra meter in på Via Capello kan du se Julias balkong där hon stod och trånade efter Romeo.

Arenan i Verona

Arenan i Verona, copyright BKWine Photography

Till middag rekommenderar jag att du tar en promenad, några kvarter bort från de mest populära turistkvarteren. Du behöver inte gå längt för att komma till lite lugnare kvarter. Och du behöver inte heller gå långt för att hitta en bra restaurang. Det myllrar av dem här i gamla Verona.

Men tillbaks till vinet.

Visst är Veneto mest känt för sina kraftfulla intensiva amaroneviner. När du kommer ut bland vingårdarna och tittar in hos några vinproducenter så kommer du att få många exempel på det. Det är egentligen ett lite märkligt vin. Man torkar druvorna under ett antal veckor innan man jäser dem. Det ger den där turboeffekten till vinet.

Vingårdar och landskap i Valpolicella

Vingårdar och landskap i Valpolicella, copyright BKWine Photography

Men det är lite synd att de ”vanliga” vinerna från Valpolicella kommit lite i skymundan, bakom amarone. Om amarone är ett imponerande vin som passar bra till ostar, kraftiga kötträtter, eller bara som drickgodis, så är ”vanlig” valpolicella ett perfekt matvin. Elegant, fin frukt, och med balanserade smaker som passar till mycket mat.

Det kommer du också att upptäcka när du kommer med oss på några av vingårdsbesöken på vinresan till Veneto. Vi har planerat in några läckra luncher ”hemma hos” några av vinproducenterna. Till exempel på Villa della Torre, ett renässanspalats som ägs av Allegrini, där vi bjuder in till en härlig flerrätterslunch, kombinerad med ett antal olika viner.

Jag kan lova att det blir mycket god mat på den här resan.

Fira med ett gott glas valpolicella

Fira med ett gott glas valpolicella, copyright BKWine Photography

Här uppe i nordvästra Italien gör man också några av Italiens bästa viner. Till exempel hos La Cappuccina i Soave. Deras soave hör till de allra bästa i regionen.

Men de har även en del andra, kanske lite förvånande viner i sitt register. De gör till exempel en mycket läcker sauvignon blanc. Jo, sauvignon blanc som annars mest är känd från Sancerre och Nya Zeeland. Eller deras röda vin gjort på carmenere-druvan. Lite av en raritet. Mycket annorlunda än den chilenska carmenèren som ju är mycket mera känd.

Familjen gör inte bara vin. De har under många år drivit en restaurang, en av de bästa i regionen. Men när vi kommer dit och hälsar på så blir det hemlagat för hela slanten. Både mamma och syster och bror brukar hjälpa till. Det blir en riktigt lång italiensk lunch!

Vy över landskapet, vingårdarna och en medeltida by

Vy över landskapet, vingårdarna och en medeltida by, copyright BKWine Photography

Men här finns mycket annat både märkligt och gott. Vad sägs om t.ex. vinproducenten som gör ett mousserande vin som man ska öppna undre vatten. Jo, man får en instruktion hur det ska gå till. Eller vingården som en gång i tiden tillhörde Dante Alighieri. Medeltidspalatset i byn Soave där det idag bor en tidsenlig dam. Vingården där man råkade hitta rester av ett romerskt tempel, stenar som nu används som trädgårdsbänk. Och så vidare.

Det finns massor att upptäcka i Veneto och i Verona.

Läs mer om vårens reseprogram för vinresan och matresan till Veneto, med Valpolicella, amarone, Soave och mycket mer. Boka nu!

(Och passar det inte med våren så har vi ytterligare en vinresa till Veneto i höst.)

Vingården Le Fraghe i Bardolino, Veneto, Italien

Vingården Le Fraghe i Bardolino, Veneto, Italien, copyright BKWine Photography

Gamla flaskor amarone i vinkällaren

Gamla flaskor amarone i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Vy över landskapet och vingårdarna

Vy över landskapet och vingårdarna, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!