Ny vinresa till Chile & Argentina: Vin, mat och tango – passion på vinresan i Sydamerika

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

En vinresa till Argentina och Chile handlar mycket om passion och entusiasm. Det är spektakulära men avlägsna vindistrikt. En underbar gastronomi. Välkomnande människor. Men det är också ett tillfälle att utforska städerna: Buenos Aires, Santiago, Valparaiso. BKWines nya vinresa och matresa till Chile och Argentina är lanserad.

Tango på Pampas, Valparaiso, Andernas toppar… Det finns mycket annat än vin som lockar i Sydamerika. Men även vinet lockar. Sedan ett par decennier tillbaks har både Chiles och Argentinas viner nått världsklass. Båda länderna har också en genuin matkultur, speciella gastronomiska traditioner. Allt detta får du uppleva på den nylanserade vinresan och matresan till Chile och Argentina.

Vingårdar på bergssluttningen i Colchagua, Chile
Vingårdar på bergssluttningen i Colchagua, Chile, copyright BKWine Photography

Mendozas vindistrikt är imponerande. Vingårdarna är ofta vidsträckta. Vinanläggningarna är ofta moderna. Valet av vindruvssorter och vintyper är ibland oväntat. Det är faktiskt inte alls så att vinlandet Argentina helt domineras av den fylliga och intensiva malbec-druvan. Här finns en stor variation av både röda och vita viner.

Man ska dock inte förledas att tro att allt här är volymviner producerade i stora anläggningar. Faktum är att det nästan är tvärt om. Det finns mycket av nybyggaranda och pionjärer här. Vinentreprenörer.

När vi var i Mendoza på vår senaste vinresa dit så inledde vi med en lunch i en vinanläggning som inte ens var färdigbyggd, Bodegas Krontiras. Rå betong både här och där. Den startades för bara några år sedan av en grekisk entreprenör och är uppbyggd enligt biodynamiska principer. Vi satt i skuggan och hade framför oss den tomma, nybyggda poolen och bakom ryggen hade vi de skinande jästankarna i rostfritt stål.

På bordet stod en hel serie viner på olika druvsorter och olika årgångar (i den mån det fanns – bodegan är ju ny!). Vi var nog de första som besökte stället. Inte var det lätt att hitta och vår chaufför hade en hel del utmaningar för att ta sig fram på grusvägen.

En härlig asado på en vingård
En härlig asado på en vingård, copyright BKWine Photography

Men det var det värt. Hemlagade delikatesser, empanadas till att börja med. Grillat kött av många sorter. Blodkorv, spännande att smaka. Majsanrättningar. Mogna frukter. Mendoza är också en stor fruktodlingsregion. Och så vidare. Allt tillrett på gården och tillagat framför oss på en stor öppen eld.

En härlig inledning!

Det blev sedan många vingårdsbesök på resan, först i Argentina, sedan i Chile. Alla helt olika. Alla med ett fantastiskt mottagande, många spännande viner, människor och gastronomiska äventyr.

Men innan vi anlände i vindistriktet Mendoza så hade vi några dagar i Buenos Aires. Åker man så här långt så vill man ju se till att se så mycket som möjligt, så några dagars upptäcktande i storstaden Buenos Aires var givetvis inplanerade. På samma sätt som vi i Chile fick utforska Santiago. Och så förstås Valparaiso. På något sätt är Valparaiso nästan något mytologiskt, så dit måste man ju! Det är en speciell och märklig stad, byggd på kullar. Rustik hamnstad, förvisso, men också vacker. Och överraskande.

Den otroliga staden Valparaiso
Den otroliga staden Valparaiso, copyright BKWine Photography

Överraskande var även ett av de sista vinbesöken.

Andra halvan av resan är i Chile. Vi tar oss till Chile i buss över Anderna. Bara det är en upplevelse som är värd en resa! Otroligt spektakulär väg över bergen. Men i en mycket komfortabel buss förstås.

Men till vinbesöket i Chile. Där hälsade vi på hos en norrman (!) som bestämt sig för att göra Sydamerikas bästa vin, Alexander Vik på Viña Vik. Jo, han har tillräckligt med pengar för att faktiskt uppnå sitt mål att göra det bästa vinet.

Även här var det mycket rå betong. Vinanläggningen var precis färdigbyggd inför 2014 års skörd. Allt byggt med stor hänsyn till miljön och naturen. Vi hade en spännande provning i fatkällaren av alla de olika druvsorterna som de använder. De gör bara ett vin, en ”bordeauxblandning” så att prova druvsorterna var för sig är en unik upplevelse. Och sedan förstås det färdiga vinet.

Att vi sedan avslutade besöket högt uppe på en bergstopp med milsvid utsikt, med en fantastisk måltid tillagad på plats gjorde det hela mycket speciellt. Som de sa: ”Det är första gången vi tar emot besök på det här viset”.

Läs mer om Vina Vik på BKWine Magazine: Viña Vik, spektakulär och storslagen vingård i Chile.

Mellan det första och det sista besöket var det förstås många andra besök. Alla unika. Alla genuina och personliga. Och minnesvärda.

Vinresan till Chile och Argentina: En resa som börjar i Buenos Aires, sedan går till Mendoza och dess vingårdar, vidare över Anderna, till Chiles vindistrikt, inklusive Santiago och Valparaiso. Och hemresa från Santiago. Även med gott om tid att lata sig vid poolen, dricka pisco sour (ett måste) och bara ha det skönt.

Ett minne för livet.

Nästa års resa blir förstås ännu bättre!

Nya programmet: Nästa vinresa och matresa till Chile och Argentina i Sydamerika blir i mars 2015.

Från Mendozas vingårdar i Argentina ser man många av Andernas toppar
Från Mendozas vingårdar i Argentina ser man många av Andernas toppar, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!