En svindlande vin- och matresa längs den vindlande Douro-dalen

Portugals och kanske världens mest spektakulära vindistrikt

Det finns flera olika vindistrikt längs Dourodalen men portvinsdistriktet är det mest kända. Floden Douro börjar i Spanien, under namnet Duero, men flyter ut i Atlanten i Portugal. Där är floddalen hem till ett av världens mest spektakulära vindistrikt, och även källan till många av Portugals bästa röda bordsviner. Liksom förstås till portvinet.

Vi har just publicerat ett typprogram, ett exempel på hur en vinresa till Douro-dalen kan se ut. Vi gör regelbundet resor till Douro (liksom även till andra vindistrikt i Portugal).

En vansinnig idé

Vinprovning i vinkällaren

Vinprovning i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Det är svårt att förstå hur man över huvud taget kan ha kommit på idén att odla vin i Douro-dalen.

Vingårdarna längs med floden stupar brant ner mot vattnet. Stackars den vingårdsarbetare som trampar snett! Men detta gör också landskapet hisnande vackert. Inte minst under hösten när kullarna skimrar i grönt, gult och rött.

Vinerna man gör här håller toppklass. Portvinet känner nog alla till men att Douro också är källan till många mycket spännande lättviner är mindre bekant. Nästan alla portvinsproducenter gör idag också lättvin. Ofta med oerhört höga kvalitetsambitioner.

Slingrande vägar, genuin mat

En båt glider uppför Dourofloden längs de terrasserade vingårdarna

En båt glider uppför Dourofloden längs de terrasserade vingårdarna, copyright BKWine Photography

Det är ett spännande distrikt att resa i. Vägarna slingrar sig fram så ibland kan det nästan kännas lite väl spännande när man får känslan av att halva bussen hänger utanför i kurvorna.

Den speciella upplevelsen med att resa i Dourodalen är en kombination av att hitta viner som hela tiden överraskar och en gastronomi och matkultur som man inte känner så väl till.

Maten är ofta rustik och lantlig, men alltid väldigt unikt portugisisk. En av de överraskande delikatesserna är stekt get! Jo, det låter konstig men det är delikat! Verkligen delikat. Vi brukar få det på menyn hemma hos en av de vinproducenter som vi brukar besöka på våra vinresor till Douro. Men där finns också mycket charkuterier, ostar, grytor, fisk och annat.

Ta en titt på exemplet på hur en vinresa till Douro-dalen i Portugal kan se ut. Programmet finns under menyvalet Våra resor > Populära resmål. Om du vill se om vi har någon sådan vin- och matresa på programmet just nu så hittar du info under menyvalet Våra resor > Aktuella vinresor.

Följ länkarna nedan för mer att läsa!

Utsikt över vingårdar och dalen i regn och sol, Dourodalen

Utsikt över vingårdar och dalen i regn och sol, Dourodalen, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!