En vin-ö att upptäcka: Sicilien

En vinresa till medelhavets största ö, med en unik gastronomi och (vin)kultur

Sicilien, medelhavets största ö, gör idag viner som tävlar bland Italiens bästa. Ön har också ett fantastiskt landskap med allt från en aktiv vulkan till doftande apelsinodlingar. Dessutom har men en italiensk mat som grundar sig på allt som finns lokalt: fisk och skaldjur, färska grönsaker, frukt, oliver och mycket annat gott.

Vi har just publicerat ett exempel på hur en vinresa till Sicilien kan se ut. Ett av många spännande vindistrikt i Italien som vi arrangerar vin- och matresor till.

Een vinproducent på Etnas sluttningar på Sicilien i sin vingård

En vinproducent på Etnas sluttningar på Sicilien i sin vingård, copyright BKWine Photography

Det känns att man rest långt när man kommit till Sicilien. Det tar ett bra tag att flyga dit, men det är inte bara det. Det är också t.ex. vädret; i slutet på oktober kan det vara svenskt sommarväder. Det är livet på gatorna. Vimlet. Alla caféer och restauranger. Dofterna av mat, kaffe och pizzaeldar… Dygnet runt. Den enorma fiskmarknaden i Catania. Med mera.

Och så är det förstås vinet och maten. Vinerna är överraskande. Så här långt söderut skulle man tro att vinerna var tunga och allt för alkoholrika. Inte alls. De lokala, ganska okända druvsorterna ger viner med mycket friskhet och spänst, både röda och vita. Många tävlar idag bland topparna i Italien. Cataratto, nero d’avola, frappato, osv heter druvorna. Många vinmakare från andra delar av Italien eller från andra länder har faktiskt kommit hit just för att det finns så spännande druvor och så bra vingårdslägen. Till exempel på vulkanen Etnas sluttningar.

Vin och gastronomi på toppnivå

Man har gjort enorma framsteg i kvaliteten. Sicilien har lämnat långt bakom sig rollen som leverantör av enkla viner till Norditalien. Idag ligger man också långt framme vad gäller ekologisk odling. Eftersom det inte finns lika mycket traditionstyngda vindistrikt som i t.ex. Toscana eller Piemonte så experimenterar man friskt och driver kvalitetsvinerna framåt. Spännande!

En sicilians specialitet: kaningryta och svart ris

En sicilians specialitet: kaningryta och svart ris, copyright BKWine Photography

Ön är bergig, det är inte bara Etna som reser sig högt. Det tar tid att åka runt på de slingriga vägarna, men vad gör det? Det finns så mycket att se på. Grekiska tempel, olivlundar, apelsinodlingar, som doftar som ett helt parfymeri när de blommar, eller varför inte Sankta Lucias hemstad Syrakusa. En pärla med en gammal stadskärna som döljer arkitektoniska och gastronomiska överraskningar runt varje hörn.

Den Sicilianska maten ja. Visst är den mycket italiensk men ändå framförallt genuint siciliansk. De färska grönsakerna, fyllda med smak, används mycket. Färska, grillade, inlagda i olja osv. Ön är omgiven av Medelhavet så det finns mycket fisk: skaldjur av alla sorter, bläckfisk, tonfisk, sjöborrar, plus en uppsjö av vackra (och goda) fiskar som man aldrig har hört talas om eller sett deras like. Ofta serverar man fisken rå eller bara lätt inlagd, nästan som i Japan. Inte konstig, eftersom fisken kommer nästan direkt från havet. Det är en unik och härligt egen gastronomi på Sicilien.

Det finns massor att upptäcka på Sicilien! Vin, mat, och andra sevärdheter. Värt en resa!

Ta en titt på exemplet på hur en vinresa till Sicilien i Italien kan se ut. Programmet finns under menyvalet Våra resor > Populära resmål. Om du vill se om vi har någon sådan vin- och matresa på programmet just nu så hittar du info under menyvalet Våra resor > Aktuella vinresor.

Följ länkarna nedan för mer att läsa!

Vingårdar och olivlundar på Sicilien

Vingårdar och olivlundar på Sicilien, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!