Provensalsk värme, kryddiga viner och påvepalats | Vinresa i södra Rhône-dalen

Alla har vi våra historiska favoritbyggnader. Min är påvepalatset i Avignon. Det ligger mitt i stan. Man står framför det och kan inte riktigt få grepp om hur stort det är. Det är överväldigande ståtligt.

Det är inte bara för påvepalatset som vi valt att ha Avignon som bas på våra resor i Södra Rhône-dalen. Det är en härlig stad på många vis. En teaterstad, en kulturstad, en restaurangstad.

Och, inte minst, Avignon har ett perfekt läge för att utforska hela södra Rhône-dalens vindistrikt. Marseille ligger nära. Man kan flyga dit om man inte föredrar att flyga till Paris och ta tåget därifrån. Paris-Avignon med TGV snabbtåg tar knappt 3 timmar.

Det pampiga påvepalatset i Avignon

Det pampiga påvepalatset i Avignon, copyright BKWine Photography

Provencalska kryddor och kryddiga viner

Vindistrikten finns i alla riktningar. 20 kilometer norrut ligger Châteauneuf-du-Pape. Legendariskt, beryktat och prestigefyllt. Den provensalska värmen känns i vinerna som smakar av kanel och kryddnejlika. Men även örtkryddor som rosmarin, timjan och salvia, som växer vilt runt vingårdarna, ger sig tillkänna i vinerna. Jordmånen är världsberömd även den. Hur kan vinrankorna växa i denna jord som verkar bestå enbart av stora stenar?

Härdiga vinrankor i stenig vingårdsmark

Härdiga vinrankor i stenig vingårdsmark, copyright BKWine Photography

Själva byn Châteauneuf-du-Pape är liten. Några slingrande gator, ett trevligt torg med några restauranger. En stig därifrån tar oss upp till påvarnas sommarslott. Till skillnad från palatset i Avignon så är slottet här bara en ruin. Men det är en fin ruin och utsikten över vingårdarna och floden Rhône är magnifik. Vid klart väder kan man se ända bort till Avignon och Mont Ventoux, Provence högsta berg.

Châteauneuf-du-Pape är historiskt, har traditioner som tynger. Men en ny generation vinodlare ser nu till att förändringar genomförs där de behövs.

Lunch i skuggan under träden med utsikt över vingårdarna

Lunch i skuggan under träden med utsikt över vingårdarna, copyright BKWine Photography

Var det bättre förr?

Våra diskussioner med vinodlarna blir intressanta. Vad bör förändras? Vad var bättre förr? En mängd saker kommer upp till diskussion, inte bara vinmakning och teknik utan även försäljning och marknadsföring.

Vi fortsätter diskussionen under lunchen på tjusiga Hostellerie du Château des Fines Roches. Slottet ser ut som en medeltida riddarborg. Nu är det hotell och restaurang men också en vinegendom. Från terrassen där vi sitter och äter ser vi att stenarna i vingården nedanför faktiskt är större än någon annanstans.

En vinby med en pampig ruin i ett hav av vinrankor

En vinby med en pampig ruin i ett hav av vinrankor, copyright BKWine Photography

Upptäck kvalitetsrevolutionen i södra Rhônedalen

Många av de andra distrikten nära Châteauneuf-du-Pape har levt i skuggan av sin berömda granne, men inte längre. Det har skett ett otroligt lyft vad gäller kvalitet och karaktär i vinerna från Gigondas, Vacqueyras, Beaumes-de-Venises, Cairanne, Lirac med flera byar.

Appellationen Côtes du Rhône må anses enkel av många men här döljer sig guldkorn till bra priser. Många producenter är ekologiska, vissa biodynamiska. De gör sina viner med stor ambition och passion.

Hos Domaine Montirius i Vacqueyras berättar Christine och Eric Saurel gärna om hur det går till praktiskt att odla biodynamiskt. De visar, förklarar, vill att vi ska förstå.

Vi åker över floden till Lirac och Domaine Duseigneur där Bernard Duseigneur dukar upp en god buffé i trädgården. Vi provar hans olika viner till mat under avslappnade former. Kött grillas, kanske är något av barnen hemma och hjälper till med serveringen.

Gamla flaskor vilar i vinkällaren

Gamla flaskor vilar i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Tillbaka i Avignon igen hinner vi med lite sightseeing innan det är dags för middag. Ett måste är ett besök på Pont d’Avignon som egentligen heter Pont Saint Bénézet. Bron byggdes redan på 1100-talet och hade då 22 valv. Det var en lång bro för sin tid. Den var hel fram till 1660-talet. Då gav man upp kampen mot översvämningarna och lät bli att reparera den.

Ett besök i Avignon är inte komplett innan man har varit ute på bron och sjungit ”Sur le Pont d’Avignon, on y danse, on y danse, sur le Pont d’Avignon on y danse tous en rond.”

Följ med oss till södra Rhône på en härlig vinresa och matresa den 15-19 oktober.

Den berömda ruinen och byn Châteauneuf-du-Pape

Den berömda ruinen och byn Châteauneuf-du-Pape, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!