“Nytt från golv till tak i Rioja”, säger Jancis Robinson

Nyligen skrev Jancis Robinson i sitt nyhetsbrev att det är “nytt från golv till tak i Rioja”. Jag kan bara hålla med!

Hon berättade om en stor vinprovning som en av hennes medarbetare, den fd El Bulli-sommelieren Ferran Centelles, gjort av ett omfattande urval av Rioja-viner. Hans slutsats var att Rioja idag inte är som det var innan. “Den stora majoriteten av de mest spännande röda vinerna som görs i Spaniens mest kända vindistrikt idag undflyr de gamla kategorierna Reserva och Gran Reserva och säljs istället i den mer liberala Cosecha-kategorin.”

När jag var i Rioja för lite sedan var mitt intryck samma. Den “gamla stilen” av rioja, med massor av ek och vanilj och lång tid på fat, lyste inte helt med sin frånvaro. Det fanns fortfarande en del av det. Men det verkade som om många vinproducenter i stället lade sina ansträngningar på frukt och terroir än på lång tid i ek.

Ekfat i en gammal vinkällare, Rioja

Ekfat i en gammal vinkällare, Rioja, copyright BKWine Photography

Reglerna dikterar att gran reserva måste lagras ganska länge i ek. Därför var många av de mest ambitiösa viner inte gran reservas. Några var reservas, andra crianzas, andra ingenting alls (eller cosechas, helt enkelt årgångsbetecknade). Det var slående hur mycket experimenterande fanns över allt.

En vinregion kan inte och bör inte helt ändra stil och karaktär i ett svep. Tradition är viktigt och kundernas förväntningar också. Samtidigt måste också en vinregion se framåt. För några år sedan verkade det som om Rioja hade lite för mycket fastnat i gammal vanilj- och ek-stil. Inte nu längre!

Det ska bli mycket intressant att komma tillbaka dit i september för vår kommande vinresa till Rioja. Jag räknar med att hitta många fler nya upptäckter! (Några få platser kvar om du är intresserad.)

Håll ögonen öppna och kom tillbaka hit för en uppdatering.

Landskap med vingårdar och berg, Rioja

Landskap med vingårdar och berg, Rioja, copyright BKWine Photography

Landskap med vingårdar och berg, Rioja

Landskap med vingårdar och berg, Rioja, copyright BKWine Photography

Stora ektankar i en modern vinkällare i Rioja

Stora ektankar i en modern vinkällare i Rioja, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!