Kryddor både i maten och i vinet! | Ny vinresa till södra Rhônedalen och Châteauneuf

Kryddiga viner, med timjan, rosmarin, örter och massor med frukt och värme. Nästan detsamma kan man säga om maten, plus solvarma grönsaker, grillade köttbitar, skaldjur och ostar. Vi pratar om ett av höstens resmål: Södra Rhônedalen!

Rhône-dalen har länge tillhört våra favoritdistrikt. Inte minst den södra delen, den som sträcker ut sig runt Avignon, på båda sidor om floden Rhône. Avignon är dessutom en av mina favoritstäder i Frankrike. Den är lagom stor med flera bra restauranger. Och det imposanta påvepalatset som tronar mitt i stan ger Avignon en fängslande historisk prägel.

Det pampiga påvepalatset i Avignon

Det pampiga påvepalatset i Avignon, copyright BKWine Photography

Avignon är verkligen omgiven av vingårdar, i alla väderstreck. Mot bergen österut ligger byarna Gigondas och Vacqueyras där dynamiska och skickliga producenter idag gör viner i toppkvalitet till mycket rimliga priser. Många spännande byar att stanna till i, eller prova vinet från, på en vinresa.

Bara en halvtimmes resa norröver från Avignon ligger Châteauneuf-du-Pape, en klassiker i Frankrike. Och idag en klassiker som inte känns bedagad utan full av framåtandra. Från terrassen på ståtliga Hostellerie du Château des Fines Roches kan man sitta och äta en god lunch och titta ut över de låga knotiga grenache-rankorna som kämpar i den magra, steniga jorden. Ja, det är så stenigt att man knappt kan gå i vingården. Stenarna värms av solen och värmen transporteras vidare till druvorna och till vinet. Värmen känns ofta som en mjuk kryddighet.

Härdiga vinrankor i stenig vingårdsmark

Härdiga vinrankor i stenig vingårdsmark, copyright BKWine Photography

Det är varmt och skönt på sommaren nere i Rhône och ofta långt in på hösten. Så det är kanske inte så konstigt att det finns en mängd ekologiska och biodynamiska odlare här nere. Svampsjukdomar är inte lika vanliga som längre norrut. Men trots värmen så får deras viner en härlig friskhet och syra, ett bevis på hur skickligt de arbetar, både ute på fältet och inne i källaren. Côtes-du-Rhône – ett enkelt bistro-vin? Inte längre!

Hösten är en härlig tid att åka på vinresa hit. Det kan vara strax efter skörden eller kanske mitt i. Man har i alla fall ganska goda chanser att uppleva varma dagar och ljumma kvällar på en resa hit, till och med i oktober.

I höst har vi en vinresa och matresa till Södra Rhônedalen med Châteauneuf-du-Pape där du får chansen att uppleva det bästa både av maten och vinet (och förhoppningsvis vädret)!

Vingårdar i Rhônedalen

Vingårdar i Rhônedalen, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!