Alsace: mest vitt men mycket variation och mycket att upptäcka

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

Alsace är faktiskt ett av Frankrikes regnfattigaste område. Det är ju ingen dum egenskap för en resedestination. Varmt och soligt i säsong.

Samtidigt ligger det ju långt norr ut i Frankrike. (Nära till för en vinresa från Sverige.) Så vinerna blir både soliga och friska. Ofta är de aromatiska. Det har väl en hel del att göra med druvorna ocskå: riesling, muscat, gewurztraminer (plus några andra).

”Alsace” betyder ju i de allra flesta fall att man tänker torra vita viner, men inte alltid. Man gör en del utmärkta halvsöta och söta viner. De kan heta vendange tardive eller för de riktigt söta sélection de grains nobles.

Men även de utan tilläggsbeteckning kan ha en hel del sötma. Lite lurigt ibland, så det kan vara klokt att fråga innan man köper en flaska. Det är diskussioner på gång att man ska införa en skala på etiketten som indikerar söthetsgraden men det är inget som är infört som standard ännu. Men en del vinproducenter har det faktiskt redan.

Baksidesetikett med söt-torr-skala, Alsace
Baksidesetikett med söt-torr-skala, Alsace, copyright BKWine Photography

Britt har skrivit en artikel på BKWine Magazine om de söta alsacevinerna, och även lite om de röda. De röda är gjorda på pinot noir. Läs den på BKWine Magazine: Det ”andra” Alsace: söta vita alsaceviner och röda viner.

Vill du veta lite mer om Alsace som vindistrikt, dess historia, druvorna som man använder, grand cru beteckningen (ofta missförstådd), producenterna och mycket mer så ska du läsa Britts andra artikel på BKWine Magazine: Alsace – en blandning av franskt och tyskt?

I Sverige: Det finns ett hyfsat utbud av torra vita alsaceviner i monopolutbudet. Men det mesta kommer från stora internationellt kända producenter. Rött och sött är det magert med. Vill du upptäcka de små kvalitetsproducenterna så är det ingen dum idé att göra det på plats.

Och vill du verkligen komma alsacevinerna ”inpå kroppen” så är ju det allra bästa att komma med på en vinresa / matresa till Alsace! Då blir det inte bara många goda viner, utan också underbar mat och fantastiskt vackert landskap!

Vingårdar och en by, Hatschbourg Grand Cru, i Alsace
Vingårdar och en by, Hatschbourg Grand Cru, i Alsace, copyright BKWine Photography
En bistro med uteservering i Alsace
En bistro med uteservering i Alsace, copyright BKWine Photography

 

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!