Champagne, 16-20 september 2020

I KORTHET

 • 4 nätter
 • Klassiskt och nytänkande
 • Stora hus och högklassiga odlarchampagner
 • Magnifika champagne-luncher
 • Privata vinprovningar
 • Pris 14 800 SEK

Den sprudlande vinresan med och i Champagne!

— Det finns väl inte något annat i vinets värld som för tankarna till fest på samma sätt som Champagne? Men på denna resa kommer du att upptäcka att champagne är så mycket mer än en festdryck.
Det är framför allt ett högklassigt vin. Det finns inget som går upp mot att uppleva denna fantastiska dryck på plats! En resa fylld med extraordinära bubbliga viner och gastronomisk mat.

Program    |    Resfakta    |    Boka resan    |    Mer om resan

”Degorgering” av en flaska champagne

”Degorgering” av en flaska champagne, copyright BKWine Photography

Det finns många mousserande viner i världen men bara ett distrikt får kalla sina viner för Champagne.

Under våra dagar i Champagne kommer du att få lära dig det mesta om denna bubblande dryck och varför champagne är så unikt. Hur skiljer sig champagne från andra mousserande viner? Hur ser jordmånen ut? Vad betyder det nordliga klimatet? Hur går degorgeringen går till? Allt detta och mycket mer kommer du att få svar på.

För att du ska få ett bra grepp om Champagne så kommer vi att blanda besök på större champagne-“hus” med besök hos små oberoende odlare.

De flesta kända champagner kommer från mycket stora vinanläggningar (”hus”). Vi kommer att framför allt fokusera på mindre, mer exklusiva och kvalitetsinriktade producenter på denna resa. En del av dem är du kanske bekant med men andra har du kanske aldrig hört talas om, även fast de gör enastående viner. Ytterligare en av Champagnes ”hemligheter” som du får med dig hem!

Lite champagne till aperitif före lunchen

Lite champagne till aperitif före lunchen, copyright BKWine Photography

Vi äter fantastiska luncher med genomgående champagne och vi får då tillfälle att se hur man bäst kombinerar en hel måltid runt champagne. I de flesta fall blir lunchen hemma hos en producent tillsammans med producenten själv.

De mest berömda champagnerna kommer från tre områden runt Epernay och Reims: Vallée de la Marne, Montagne de Reims och Côte des Blancs. Du kommer att bekanta dig med alla.

Vi träffas i Reims, 15 mil öster om Paris. Här finns flera kända champagnehus. Till exempel Pommery inhyst i ett palats-vineri i Tudor-stil, Taittinger, Veuve-Clicquot, Ruinart, Krug, Roederer och Mumm, bara för att ge några exempel.

Katedralen i Reims är en av de vackraste och mest imponerande i Frankrike och är på Unescos lista med världskulturarv. Den har överlevt många vedermödor sedan den byggdes på 1200-talet, inte minst första världskrigets bombningar. De blyinfattade fönstren är magnifika, och berömda. Man bör inte missa de nyare som har ritats av Chagall.

Du tar dig själv till Reims. Det är bara en 45 minuters resa med snabbtåget, TGV, från Paris (Gare de l’Est). Man kan också åka direkt från flygplatsen Charles de Gaulle till Reims.

Flaskor i en vinkällare i Champagne

Flaskor i en vinkällare i Champagne, copyright BKWine Photography


Boken om champagne

Champagne, vinet och odlarna

Champagne, vinet och odlarna

För lite sedan kom vi dessutom ut med en ny bok om Champagne. Det är en unik bok som förklarar allt om vad champagne är för sorts vin och hur det görs, vad det är som gör det till det unika bubblande vin det är. Vi berättar både om de glansiga fasaderna och om vad som verkligen händer i vingårdarna och vinkällarna.

Det är också en omfattande guide till de spännande ”odlarchampagnerna” som idag leder loppet mot ännu bättre, mer spännande, och karaktärsfulla champagner.

Den enda boken på svenska om champagne som ger dig all fakta och kunskap.

Kan vara en bra förberedelse för resan kanske?

Det borgar förstås också för att om du reser med BKWine så kommer du att resa med Sveriges kanske kunnigaste champagneexpert.

Vingårdar i Champagne

Vingårdar i Champagne, copyright BKWine Photography

Mer reseinformation

Här finns ytterligare några sidor med råd och tips om att resa hit:

Ännu mer info

Vi har tidigare skrivit mycket om hur det är att komma med på en vinresa till Champagne och vad vi gör, vad du kan förvänta dig.

Här finns mer att läsa, bilder och videos: om att resa i Champagnes vindistrikt.

Du kan också hitta mer info om Champagne, vinerna och vinproducenterna på BKWine Magazine.


Program — Vinresa i Champagne

För mer detaljer kontakta BKWine.

Programmet i korthet

 • Onsdag — Ankomst till Reims
 • Torsdag — Södra Montagne de Reims
 • Fredag — Côte des Blancs, Vallée de la Marne
 • Lördag — Reims, Montagne de Reims, ekologisk champagne
 • Söndag — Hemfärd

Onsdag 16 september — Ankomst till Reims

Ankomst till Reims och incheckning på vårt centralt belägna, fyrstjärniga hotell, Hotel Holiday Inn Reims Centre Ville. Fri kväll på egen hand.

Det är lätt att ta sig från Paris (Gare de l’Est) till Reims. Resan tar knappt en timme och tågen går ofta. Det går också tåg med ett lätt byte från flygplatsen Charles de Gaulle. Dessa går inte lika ofta.

Stora ekfat med champagne

Stora ekfat med champagne, copyright BKWine Photography

Reims är en stad med knappt 200 000 invånare. Många av champagnehusen har sitt säte här i Reims. I de underjordiska källarna vilar miljontals flaskor i väntan på att så småningom släppas ut och drickas upp.

Reims är en trevlig och livlig stad med flera högklassiga restauranger och många vin- och champagnebarer. Katedralen Notre Dame de Reims, en av Frankrikes vackraste katedraler, är den stora sevärdheten.

Denna första kväll kan vi rekommendera att du börjar med en promenad i stadens central delar. Det finns ett elegant promenadstråk med många uteserveringar och restauranger. I närheten ligger katedralen.

Vädret är nog så skönt att ett glas champagne på en uteservering säkert lockar!

Tusentals flaskor champagne i källaren

Tusentals flaskor champagne i källaren, copyright BKWine Photography

Torsdag 17 september — Montagne de Reims, Vallée de la Marne

Vår buss hämtar oss vid hotellet efter frukost. Vi ska börja vårt utforskande av Champagne-regionen. Vi håller oss idag i den södra delen av distriktet Montagne de Reims.

Champagne är serverad

Champagne är serverad, copyright BKWine Photography

På morgonen besöker vi en odlare i byn Ludes som förklarar den speciella processen man använder sig av för att göra champagne: varför skörden alltid görs för hand, det speciella sättet att pressa druvorna på, magiken i ”den andra jäsningen osv.

Vi fortsätter söderut och stannar hos ett litet men mycket exklusivt ”hus” som bjuder in oss till en gourmetlunch med ett urval av deras bästa champagner.

Efter lunchen tar vi en kort promenad, välbehövligt, till en av deras mytomspunna vingårdar, en av de bästa i Champagne, med en perfekt terroir och mikroklimat: En drygt 5 hektar stor muromgärdad vingård med ett av Champagnes mest exceptionella lägen: en brant, solig sydsluttning ner mot floden Marne, som man med rätta är mycket stolt över.

På eftermiddagen kör vi vidare mot Vallée de la Marne och besöker en familjeproducent som gör utmärkta champagner huvudsakligen från druvan pinot meunier (!). Det ger viner med mer kropp och frukt än vad man vanligen förväntar sig i Champagne. Pinot meunier har fått en renässans i Champagne de senaste åren och är nu trend-druvan par excellence.

Vår odlare kommer också att förklara det viktiga, avgörande, momentet med blandningen i Champagne. Sättet man blandar vin i Champagne är unikt för området och förekommer nästan ingen annan stans.

Sen eftermiddag är vi åter tillbaka på hotellet. Fri kväll i Reims. En lätt middag efter vår (g)astronomiska lunch?… Men du kanske är nyfiken på någon annan av stadens restauranger?

Utsikt över vingårdar och en by i Vallée de la Marne i Champagne

Utsikt över vingårdar och en by i Vallée de la Marne i Champagne, copyright BKWine Photography

Fredag 18 september — Côte des Blancs, Vallée de la Marne

Efter frukost sätter vi oss i bussen och åker söderut, mot Côte des Blancs, distriktet strax söder om Epernay som är känt för sina fina chardonnay-odlingar.

Vinkällaren hos Champagnes Benoit Marguet

Vinkällaren i champagne, copyright BKWine Photography

När vi åker förbi Epernay tar vi tillfället i akt att åka in i stan och ta en titt på vackra Avenue de Champagne med alla sina champagne-hus, inte minst Moët & Chandon.

Vi fortsätter sedan mot kända och pittoreska grand cru-byar som Mesnil-sur-Oger, Cramant och Avize. Många odlare här gör naturligtvis en blanc de blancs, en champagne på enbart chardonnay.

Vi börjar med att besöka en familjefirma med runt 10 hektar vingårdar, det mesta byarna Mesnil-sur-Oger och omkringliggande grand cru-byar. Enbart egna druvor används och champagnerna har både fin finess och bra koncentration.

Lunch blir det på den tjusigt designade restaurangen “Les Avisés” i Avize. Restaurangen, som också är ett litet lyxigt hotell, ägs av kände champagne-producenten Champagne Jacques Selosse. Vi äter en 3-rättersmeny med lite olika champagner till. Det blir naturliga och ekologiska champagner, bl a en av Selosses fantastiska, men mycket speciella champagner.

Vi avslutar med ett besök i Vallée de la Marne då vi tränger ännu djupare in i Champagnes hemligheter genom att också prova de stilla basvinerna, les vins clairs. Alltså “champagne” utan bubblor, innan den andra jäsningen.

Tidig kväll är vi åter tillbaka i Reims för lite avkoppling efter denna intensiva dag. Kvällen är fri.

Massor med champagnekorkar

Massor med champagnekorkar, copyright BKWine Photography

Lördag 19 september — Reims, Montagne de Reims

Vi stannar i Reims på morgonen och besöker ett av de stora kända husen. De imponerande kilometerlånga källargångarna, de äldsta från romartiden, med miljontals flaskor i lager är något som man måste se när man är i Champagne.

Vertikal vinprovning med champagne i olika årgångar

Vertikal vinprovning med champagne i olika årgångar, copyright BKWine Photography

Vi fortsätter sedan några kilometer söderut, till ett litet kvalitetsmedvetet hus i Montagne de Reims. Här ska vi äta lunch men först går vi ut i vingården för att prata om det viktiga arbetet ute på fältet. Vi tittar på jorden och vinrankorna och vi får veta hur man sköter sin vingård. Utan fina druvor blir det ju ingen bra kvalitet på vinet.

Till fyrarätters-lunchen smakar vi oss igenom sortimentet av goda och kraftfulla champagner. Flera är gjorda huvudsakligen på pinot-druvor.

Vi hinner med ytterligare ett besök innan det blir dags att ge oss tillbaka till Reims. Det blir i Bouzy, hos en egendom som grundades på 1800-talet, då champagne började säljas världen över. Byn Bouzy är känd för sina fina pinot noir. Vi provar igenom sortimentet och vi passar på att ställa de frågor vi ännu inte fått svar på.

Kvällen är ledig för avkoppling och nya gastronomiska upptäckter.

Champgneflaskor i "pupitres" i vinkällaren hos Champagnes Benoit Marguet

Champgneflaskor i “pupitres” i en vinkällare, copyright BKWine Photography

Söndag 20 september — Hemfärd

Resan slut efter frukost och därefter hemfärd på egen hand.

Reservation för eventuella ändringar.

Den nya fatkällaren hos Champagnes Duval Leroy

Den nya fatkällaren, copyright BKWine Photography


Fakta — vinresan till Champagne

Datum: 16-20 september 2020

Pris: 14 800 SEK

Enkelrumstillägg: 2900 SEK

I resans pris ingår:

 • 4 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost, på bra medelklasshotell:
  • Fyrstjärnigt hotell i Reims, Holiday Inn Reims Centre Ville
 • Måltider enligt programmet (*):
  • 3 gastronomiska och lyxiga flerrätters-luncher med genomgående champagne på Champagne-hus
 • Start- och slutpunkt: Reims
 • Buss på plats
 • Samtliga vingårdsbesök, cirka 3 per dag, med omfattande privata vinprovningar
 • Tolkning till svenska vid besöken (vissa besök kan dock vara på engelska)
 • Vinguidning och reseledning på svenska av BKWines expertguide under hela resan

(*) Se även nedan angående måltiderna.

I resans pris ingår inte:

 • Resan ner och hem

Du tar dig själv till Reims. Det är lätt att ta sig från Paris till Reims. Resan tar knappt en timme och tågen går ofta från vackra Gare de l’Est. Tågbiljetter kan bokas 3 månader innan avfärd. Ju tidigare man bokar, desto bättre priser får man. Man kan också ta tåget direkt från flygplatsen Charles de Gaulle till Reims. Boka här: https://en.oui.sncf/en/.

Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 10 deltagare vid ”sista bokningsdatum”.

Boka resan

Sista bokningsdag: 1 juni 2020

Bokning bekräftas genom inbetalning av bokningsavgiften på 3000 SEK.

Detaljer om hur du betalar får du vid bokning. Resterande avgift ska vara inbetald senast en månad före avresedatum (se BKWines resevillkor). Betalning görs via banktransfer till BKWines svenska konto. Du får detaljerad information när du bokar resan.

Läs mer viktig information om resegaranti, resevillkor och innehållet i våra resor nedan. Och om varför du ska resa med just BKWine.

Boka hos Britt:

Intresseanmälan:

"Jag är intresserad av Champagne-resan i september!"

(*) = obligatorisk info

Finns det plats(er) kvar?
Bara nyfiken på info
Jag vill boka plats!

Ämne (*)
    Antal personer:

Ditt meddelande (*)

Ditt namn (*)

Din e-postadress (*) (kontrollera stavningen!) och telefonnummer

Info: Vi skickar dig en kopia på detta mail. Om du INTE har fått denna mailkopia inom några minuter så har nog något gått fel! Kanske var det ett stavfel i din mailadress? (Titta i din spamfolder också.) Pröva en gång till eller skicka oss ett mail till vår mailadress som du hittar här ovan i bokningsinfon. I de flesta fall så svarar vi på ditt mail inom en dag.


Mer om våra resor

v.19.01

Om de vinproducenter vi besöker

En koncentrerad vinproducent i Champagne

En koncentrerad vinproducent i Champagne, copyright BKWine Photography

Vi vill att du ska få uppleva det bästa och det mest intressanta.

Vi lägger ner stort arbete på att hitta riktigt bra vinbesök. Ofta är det inte de mest ”kända” vingårdarna som är de intressantaste vinegendomarna i en viss vinregion.

Riktigt roligt och spännande blir det när man träffar vinmakaren eller ägaren själv, och kanske t o m hans (eller hennes) familj på vinslottet – och börjar diskutera och komma dem inpå livet, och kanske äter lunch hemma hos dem eller på vinegendomen.

Behöver vi tillägga att vi alltid har privata vinprovningar på egendomarna?

Därför är resan inte ”fullspäckad” med besök. Men ofta blir det ändå snålt om tid eftersom diskussionen – och vinprovningen! – lätt drar ut på tiden…

Våra resor är upplagda med en blandning av små familjeproducenten och mer internationellt kända vinegendomar – allt noga utvalt för att du ska få en unik upplevelse och en bra inblick i vindistriktets karaktär, traditioner och kultur.

Alla besök är inte ”spikade” när vi skriver programmet eftersom vi kontinuerligt jobbar på och förbättrar programmet. De domäner / vinslott / vingårdar som vi besöker kan därför delvis bli andra än de som omnämns i programmet. Kontakta oss ifall du vill veta mer, eller om du har några särskilda önskemål.

Med de kontakter vi har och vår erfarenhet av vinvärlden, efter mer än 20 år som vinjournalister, med mer än tio vinböcker skrivna, och som vinresearrangörer, har vi unika kontakter och en ojämförlig kunskap. Du kan vara säker på att du får de bästa vinreseupplevelserna med BKWine.

Om våra måltider

Vinprovning och lunch hos en vinproducent

Vinprovning och lunch hos en vinproducent, copyright BKWine Photography

Vin och mat hör intimt ihop. Det hör till vår filosofi; vin är en del av gastronomin. En vintur med oss är därför också en exklusiv gastronomisk upplevelse.

De måltider som ingår i en resa är ofta på en hög gastronomisk nivå. Ibland är det hemma hos en vinproducent, kanske i vinkällaren, som vi kombinerar mat och vin. Ibland kan det vara en gourmetmåltid på en lyxig restaurang. I andra fall är det inte på en på en prestigefylld gourmetrestaurang utan på en lokal krog; inte alltid lyx, men alltid charm och kvalitet.

I samtliga fall lägger vi vikten på den lokala maten och hur man i vindistriktet kombinerar mat och vin.

Förvänta dig inte en picknick med färdigblandad sallad och skinka från snabbköpet, vin i plastglas… Föreställ dig istället en specialkomponerad lunch med tre-fyra rätter (ibland mer) och goda viner.

En vinresa med BKWine är också en kulinarisk upplevelse både för vinälskaren och för gourmeten. En verklig gourmetresa.

Resegaranti

BKWine är en svensk researrangör. BKWine har resegaranti hos Kammarkollegium, i enlighet med svensk lag och EU-regler, så att du kan känna dig trygg när du bokar hos oss. BKWine följer de riktlinjer som Konsumentverket definierat i samarbete med resebranschen vad gäller paketresor. Kontrollera alltid att din researrangör har ställt resegaranti!

Läs mer om detta i våra resevillkor.

Informationen nedan kommer från Kammarkollegiet. Alla ”paketresearrangörer” ska obligatoriskt ha denna information i sina reseprogram, i anslutning till där man bokar:

”De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.

Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget BKWine AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.

Dessutom har företaget BKWine AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.

Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302.”

Läs mer om detta på vår sida med information om resegaranti.

Hälsa, vaccination, mm

Våra resor ställer inga särskilda krav på hälsa. Dock kan det bli en hel del promenerande i vingårdar och i källare liksom att besök och provningar ofta kan vara stående. Läs mer om det i våra resevillkor. Kontakta oss om har några frågor.

De flesta av våra resmål har inga speciella krav på vaccination, hälsa eller hälsointyg. Krav på vaccination och liknande är dock beroende på vilken nationalitet man har och/eller vilket land man kommer ifrån, så det är omöjligt att ge allmängiltiga riktlinjer. Läs mer om detta i våra resevillkor och kontakta din läkare, en vaccinationscentral eller oss om du har frågor.

Reseförsäkring

BKWine tillhandahåller inte reseförsäkring. Vill du ha reseförsäkring, kontrollera om din hemförsäkring redan innehåller en eller kontakta ditt vanliga försäkringsbolag eller en reseförsäkringsspecialist.

Varför resa med BKWine?

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Vi är experter på vinresor och vinturism, men även på vin i ett bredare perspektiv.

Ingen annan researrangör har samma erfarenhet av vinresor och matresor eller samma kunskap om vin som vi på BKWine.

Vi har gjort hundratals vinresor och matresor. Det är det här vi älskar att göra, därför att det är roligt, trevligt, och spännande. Vi vill inget hellre än att dela med oss av alla dessa upplevelser till dig.

Våra resor är inte till för att få dig att köpa vin från en viss producent, till skillnad från resor arrangerade av vinimportörer eller vinhandlare, som givetvis väljer besök hos deras egna huvudmän/vinproducenter. Istället kan vi välja de vingårdsbesök som är bäst för dig!

Vare sig du är en ”total nybörjare” och novis på vin och mat, eller en erfaren räv i vinbranschen så kommer vi att ge dig en alldeles unik upplevelse. På ett sätt som ingen annan researrangör kan.

Vi skriver i vintidningar och har gjort vinböcker som fått pris bl.a. som världens bästa. Vi ombeds regelbundet att delta som vindomare i internationella vintävlingar.

Vi besöker själva runt 300 vingårdar varje år. Vi har organiserat flera hundra vinresor sedan tjugo år tillbaks. Konferenser om vinturism och kulinariska resor ber oss emellanåt att delta som talare på branschevenemang för att dela med oss av vår erfarenhet.

Till och med FN och Världsbanken har frågat oss om råd om vinturism. Det är vi stolta över!

Vi väljer ut våra resmål och våra besök med stor omsorg. Inte för att de råkar ha ett ”känt namn” eller är trendiga just nu utan för att de ger en speciell upplevelse. Ger dig en speciell upplevelse när du kommer dit med BKWine.

Vare sig du längtar efter en kort men intensiv “vinhelg”, en helgresa med vin, eller en längre vin-semester kan du vara säker på att du får en resa med kvalitet – en upplevelse för livet med BKWine. Eller i alla fall en upplevelse som räcker fram till nästa gång du kommer på en BKWine-resa. Väldigt många av våra resenärer är återkommande kunder!

En vinresa eller matresa med BKWine är alltid guidad av en kunnig BKWine-guide, din ”ciceron”, som är specialist på vinet, gastronomin, kulturen och språket.

Utmärkelser och omnämnanden

Några utmärkelser och omnämnanden vi och våra resor fått:

 • World’s Top Wine tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
 • Best Wine Tasting Holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
 • Av Munskänkarna rekommenderade resor – samtliga våra vinresor
 • World’s Best Wine Book for Professionals liksom Sveriges bästa vinbok
 • Sveriges bästa vinbok för professionella och silver i kategorin World’s Best Wine Education Book
 • OIVs (International Organisation of Vine and Wine) bokpris, enda svenska författare som fått deras prestigefyllda “Nobelpris i vinlitteratur”.
 • Årets vinprofil av Munskänkarna
 • The Wine Media Power List, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter

Mer om varför man ska välja BKWine när man vill åka på en vinresa eller gourmetresa.

Mer om vad de som rest med oss säger om våra vinresor och matresor.

Viktigt att veta

Vi reser alltid i små grupper. Maximalt antal deltagare är runt 20 personer. Detta är viktigt för att besöken ska bli så intressanta, trevliga och kvalitativa som möjligt. Vi gör inte resor med ”minimum 20 personer, maximum 45”… Detta gör en enorm skillnad i kvalitet och upplevelse (och påverkar förstås även priset). Vi är måna om att du får ett personligt mottagande och en minnesvärd och unik vinresa.

Det är viktigt att du läser våra resevillkor!

Du organiserar själv din resa till resedestinationen, för de flesta av våra resor, men vi kan hjälpa till. Väl på plats tar vi hand om allt.

För mer inspiration

Läs vår vinreseblogg. Och även:

 • Tipsa en vän om denna resa: använd Share/Save-knappen nedan!

Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief. Varje månad kommer det med nyheter från vinets värld, restaurang- och resetips, rekommendationer på bra vinproducenter och mycket annat. Och en av Sveriges mest omfattande bevakningar av Systembolagets nyhetsutsläpp. Plus förstås senaste nytt om våra vinresor och matresor!

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda vinresor och gourmetresor om du vill resa på andra datum eller till andra destinationer; specialgjorda resor för privatpersoner, vinklubbar, företag m.m.

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!