Reims Stadsguide

Dela / gilla artikeln:

Reims är med sina 200 000 invånare den största staden i Champagne. Här finns flera av de stora champagnehusen men också annan industri och ett stort universitet. Med snabbtåget österut från Paris Gare de l’Est tar man sig snabbt och smidigt till Reims på bara 45 minuter.

De stora husen i Reims är Pommery, Taittinger, Veuve Clicquot, Piper-Heidsieck, Mumm, Charles de Cazenove, Charles Heidsieck, Henriot och Lanson. Några av de mindre husen är Ruinart, Krug, Bruno Paillard, Thiénot och Roederer. Här finns det stora kooperativet Jacquart och det mindre Palmer & Co.

Under Reims finns 200 kilometer källare, uthuggna i kritberget. Här förvaras miljontals champagneflaskor i sval temperatur. En del källare var ursprungligen stenbrott. Vissa började grävas ut redan på 300-talet efter Kristus. Stenen användes till att bygga hus och kyrkor. Andra källare har grävts ut på 1800- och 1900-talen just för lagring av champagner.

Crayère, kritkällare, i Champagne
Crayère, kritkällare, i Champagne, copyright BKWine Photography

Reims har moderniserats och rustats upp mycket på senare år. Det är idag en livlig stad som det är roligt att flanera i. Det är lätt att hitta bra restauranger och caféer med uteserveringar. Flera gator i centrum har blivit gågator.

Mitt i centrum ligger den ståtliga katedralen Notre Dame de Reims som firade sin 800-årsdag 2011. Här har de flesta franska kungar krönts. Den sista var Karl X som kröntes 1825. Katedralen var ett av de första monumenten som blev upptagna på UNESCO:s världsarvslista. En detalj som bryter av är de moderna fönstren i blått bakom altaret, ritade av Marc Chagall.

Många av originalfönstren har fått bytas ut. Under första världskriget bombades Reims och katedralen blev illa skadad. Man arbetade under tjugo år med renoveringen, till stor del med hjälp av pengar från John D. Rockefeller-fonden. Katedralen återinvigdes 1938. Gå upp rue Rockefeller för att få den bästa vyn av katedralen.

Den magnifika katedralen i Reims i Champagne
Den magnifika katedralen i Reims i Champagne, copyright BKWine Photography

Strax söder om centrum, runt 40 minuters trevlig promenad, ligger några av de stora husen, Pommery, Veuve Clicquot, Taittinger med flera. På vägen dit ligger en annan fantastisk kyrka, basilikan Saint Rémi. Den är lite äldre än katedralen, helt annorlunda i stilen och mycket vacker. Den är uppkallad efter den första biskopen i Reims som också var den som döpte Frankrikes förste kristne kung, Clovis, år 498. De äldsta delarna av basilikan är från 1000-talet.

Nära Pommery ligger den kända stjärnkrogen Les Crayères för den som vill ha en gastronomisk upplevelse. Annars finns många trevliga brasserier i Reims, bland annat runt matmarknaden Boulingrin. På rue du Temple finns trevliga Version Original på nummer 25 och Brasserie L’Affaire på nummer 23. På 31, rue de Mars ligger klassiska Brasserie Boulingrin.

Tresors de Champagne vinbutik i Reims
Tresors de Champagne vinbutik i Reims, copyright BKWine Photography

Runt hörnet, på boulevard Desaubeau, kan man beundra Porte de Mars, en imponerande romersk triumfbåge från 200-talet. På Rue de Mars nummer 4 finns Champagne Jacquarts kända fasadmosaiker som föreställer olika arbeten i vingården och vinkällaren.

För ett glas champagne och en god ost- eller charkuteritallrik finns vinbaren Le Wine Bar på place du Forum. På torget finns faktiskt ett antikt romerskt forum, men man kan inte se mycket av det. Runt detta livliga torg finns många caféer och restauranger. I närheten ligger det vackra Place Royal från 1700-talet, byggt för att hedra Ludvig XV.

På kvällen kan man gärna promenera förbi det ståtliga stadshuset, Hôtel de Ville. Det brukar vara vackert upplyst.

Läs mer: Vår guide om vinbutiker i Reims och Epernay.

Men det allra roligaste är förstås att åka dit. Och det bästa sättet att upptäcka Reims, Champagneregionen och alla dess viner är att komma med på en lyxig vinresa till Champagne med BKWine.

Basilikan i Reims, Champagne
Basilikan i Reims, Champagne, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!