En vinresa till Chile är inte bara vin! Också pisco sour!

Åker man på vinresa till Chile så är det klart att det blir massor med spännande viner och goda måltider. Men åker man till Chile så måste man också pröva en (eller två, eller tre) pisco sour.

Pisco Especial Elqui Tres Erres

Pisco Especial Elqui Tres Erres , copyright BKWine Photography

Pisco är en av Chiles nationaldrycker. Fast Peru anser det vara deras. Konkurrensen mellan länderna om vem som är det rätta hemmet för pisco är dock inte så hård. Snarare vänlig. Chilensk och peruansk pisco är dessutom ganska olika. Säger de. Jag har bara prövat den chilenska varianten.

De säger också att pisco sour är farligt beroendeframkallande. Inte därför att det är beroendeframkallande, som en drog, utan för att det är så gott. Det stämmer! Nästa vecka ska vi på Peruansk restaurang (man måst ju jämföra!) här i Paris. Det blev så främst för att vi ville få en till pisco sour.

Här nedan kan du se hur det går till att göra en pisco sour. Videon kommer från vår vinresa till Chile (och Argentina) nyligen. Det är bartendern på flygplatsen i Santiago som visar. Baren hette The Last Pisco Sour… Och det var det!

Nu blir det ju förstås många viner på vinresan också. 114 viner blev det ungefär på den senaste resan.

Är du nyfiken på Chiles och Argentinas viner (och pisco sour!), och vill hjälpa till med att slå rekordet i antal viner, så är du välkommen att komma med på nästa vinresa till Chile och Argentina. Den kommer att bli i februari 2014.

Pisco är en druvsprit som tillverkas både i Chile och i Peru. Tillverkningen är lite olika i de två länderna så smaken blir också olika.

Pisco sour-recept:

1. Blanda två dela pisco med en del citronsaft. Tillsätt en rejäl dos socker. Skaka energiskt i en cocktailshaker. De flesta recept inkluderar också en matsked äggvita. En del använder lime istället för citron (gott!). En del använder florsocker eller flytande socker istället för vanligt socker. En del lägger till ett litet stänk angostura bitter. Du får pröva dig fram till din egen perfekta blandning!

2. Servera iskallt i sval skugga en het dag i Chile efter en lång dag fylld av vinprovningar.

Sen är det bara att luta sig tillbaks och njuta av sin välförtjänta pisco sour!

Pisco sour i skuggan

Pisco sour i skuggan, copyright BKWine Photography

Pisco Tres Erres och en pisco sour

Pisco Tres Erres och en pisco sour, copyright BKWine Photography

 

Print Friendly, PDF & Email

, , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!