Spektakulära landskap, spektakulära viner; ny vinresa i Dourodalen

Man tappar lätt andan när man reser i Douros vindistrikt

Vi har nyligen publicerat det nya vinreseprogrammet för Dourodalen. Douro är ett av världens mest spektakulära vindistrikt. Under de senaste årtiondena har man haft en veritabel renässans (eller revolutioni?)  både för portvinerna, för de nya ”bordsvinerna” och för maten.

Dourodalen är faktiskt ett ”måste” för den vinintresserade resenären. Det är vackert så att man kan tappa andan, med sin slingrande flod och de terrasserade sluttningarna med vingårdar där man bara inte kan förstå hur någon kan ha fått för sig att plantera vinrankor.

Dourodalen är ett vindistrikt fyllt med underbara överraskningar.

Oundvikligen startar en vinresa till Dourodalen i Porto (eller Oporto som en del fortfarande kallar staden). En charmig liten stad av hanterbar storlek. Om du har tur med vädret (ganska troligt) så kan du ta en promenad i Porto längs med stranden på Atlantkusten. Kanske stanna till för lunch (grillade sardiner! Eller en langust…).

Grillade sardiner, en portugisisk delikatess

Grillade sardiner, en portugisisk delikatess, copyright BKWine Photography

Det tar ett bra tag att köra uppströms, till vindistrikten. Man får inte ha bråttom när man är på vinresa här! Även om det nu finns en modern motorväg så är vägen slingrande och går över (relativt) höga berg.

Och sen är du framme i vindistriktet, bland vinrankorna. Här kommer de stora överraskningarna. Till att börja med alla olika sorter av viner, av enastående kvalitet. Den största överraskning, bortsett från landskapet (!), är kanske alla ”bordsviner” (till skillnad från starkviner) som man gör och som håller världsklass. Här hittar man många ypperliga röda viner, och även en hel del vita. Om man vet hos vem man ska knacka på!

Flaskor med vin i vinkällaren hos Quinta do Tedo

Flaskor med vin i vinkällaren hos Quinta do Tedo, copyright BKWine Photography

Men du kommer också att upptäcka en oväntad variation i stil och smak på de portvin som man gör. Gamla årgångsviner – vintage – förstås. Men också utsökta tawnies, unga som gamla. Spänstiga rubys. Portvin i modern stil med lite mindre sötma.

Och det här är bara början. Man ska till exempel inte glömma gastronomin, den portugisiska maten.

Det är verkligen ett vindistrikt att åka till för att uppleva något speciellt och annorlunda. Det är kort sagt fantastiskt.

Ta en titt på vårt nya reseprogram för vinresan till Dourodalen, inklusive Porto!

Låter det inte lockande?

En vinanläggning på toppen av ett berg mitt i vingården

En vinanläggning på toppen av ett berg mitt i vingården, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!