Vin, mat och grappa på Tenuta di Biserno i Toscana

En super-toskansk lunch på Antinoris berömda vingård

Tenuta di Biserno är en av de relativt nya vingårdarna i Maremma på Toscanas kust. Det är en av de vinproducenter som gör de berömda ”supertoscana”-vinerna. Vi var på väg till Biserno för vår lunchträff på en av våra vinresor till Toscana nyligen.

För att komma till Tenuta di Biserno så åker man nästan ända ner till kusten i Toscana och siktar på Bolgheri. Precis innan man kommer fram till byn Bolgheri tar man till vänster in på en liten väg och snart ser man den berömda vingården Campo di Sasso på höger hand. Då är det dags att svänga in på en ännu mindre väg, en grusväg, som slingrar up på Maremmas kullar.

Lunch och vinprovning hos Tenuta di Biserno, Toscana

Lunch och vinprovning hos Tenuta di Biserno, Toscana

Tenuta di Biserno startades av Lodovico Antinori efter att han sålt Ornellaia, en av pionjärerna bland de super-toscanska vinproducenterna. Idag driver Lodovico Biserno tillsammans med sin bror Piero Antinori och Umberto Mannoni.

Den ansvarige vinmakaren på Tenuta di Biserno heter Helena Lindberg, och jo, hon är svensk. Helena är utbildad vinmakare från vinuniversitetet i Bordeaux och hamnade sedan här i Toscana. Till sin hjälp har hon konsulten Michel Rolland och Ranieri Orsini, som är vingårdsansvarig.

Men tillbaks till vår lunch… Det är alls inget dumt ställe att ha en lunch på när man reser runt bland vingårdarna i Toscana! Men först måste man komma dit förstås, det är inte alltid en lätt sak att komma in på en av juvelerna i familjen Antinoris vinimperium. Sedan måste man hitta vägen.

Men när man klarat av de två små utmaningarna så kommer man fram till en underbar toscansk villa. Vackert som en dröm. Utsikt över vingårdarna och havet.

Och så sätter man sig ner för att njuta av lunchen. Det var en riktigt varm dag när vi var där så vi slog os ner i inomhus i en av villans salonger, i svalkan. Tja, du kan se själv i videon nedan.

Vinerna, vi provade dem alla (plus grappa): Insoglio del Cinghiale från Campo di Sasso, sen Il Pino di Biserno, och så prestigevinet Biserno.

Det är svårt att ge sig iväg efter en sådan lunch. Inte därför att det var många viner och grappa utan snarare därför att … man vill bara luta sig tillbaks och njuta!

Ta en titt i vårt reseprogram Våra Resor > Aktuella Resor för att se om vi har en resa till Toscana på gång. Här finna annars ett exempel på hur en vinresa till Toscana kan gå till. Eller kontakta oss för att planera en skräddarsydd vinresa!

Ett besök på vingården Tenuta di Biserno på en vinresa med BKWine. Med vinprovning och lunch med utsikt över det vackra toscanska landskapet.

Och Tenuta di Bisernos egen video om vingården:

Print Friendly, PDF & Email

, , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!