Sydafrika: ett land med mångfald, och med många stora viner

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

Fokus på alla våra vinresor är att upptäcka de stora vinerna och den goda maten i landet och regionen vi besöker. Men en vinresa innehåller också många andra olika saker: kultur, historia, människor och mycket mer. Inte minst i Sydafrika, ett fantastiskt varierande, kontrastfyllt och spännande land.

Sydafrika är ett slående exempel på att resa på vinresa är inte “bara” en fråga om att upptäcka vingårdar, viner, och gastronomi.

Att uppleva landet och dess kultur är också en mycket viktig del av resan.

I Sydafrika är det också viktigt att förstå dess nutidshistoria för att förstå vad som händer i vinindustrin i Sydafrika.

Varför är den så dynamisk? Varför fungerar det ibland så helt annorlunda jämfört med den Gamla Världen? Hur kan det finnas en sådan mångfald på en så liten plats?

Mångfald är ett av nyckelorden för Sydafrika, både landet och vinet.

En skolklass på utflykt
En skolklass på utflykt, copyright BKWine Photography

Sydafrikas befolkning överstiger 50 miljoner personer: 80 % “afrikansk”, 9 % “vita”, 9 % “färgad”, och 2,5 % “indisk/asiatisk” (not 1).

De svarta etniska grupperna innefattar Zulu, Xhosa, Basotho, Bapedi, Venda, Tswana, Tsonga, Swazi och Ndebele. “Färgad” är en term (utan några negativa konnotationer i Sydafrika) som betecknar människor av olika blandade etniska bakgrunder: malaj, vit, khoi, san, och griqua. De “vita” är huvudsakligen ättlingar från nybyggare från Nederländerna, Tyskland, Frankrike (hugenotterna), England och judiska europeiska invandrare. Den indiska/asiatiska befolkningen kom främst till Sydafrika som arbetare i de brittiska sockerplantagerna.

Restaurangbrigaden, liksom gästerna, med belåtna miner efter en utsökt lunch
Restaurangbrigaden, liksom gästerna, med belåtna miner efter en utsökt lunch, copyright BKWine Photography

Sydafrika har nio provinser: Eastern Cape, Gauteng, KwaZulu-Natal, Mpumalanga, Northern Cape, Limpopo, North West, Free State och Western Cape.

Även om alla vi har träffat i Sydafrika talar engelska så finns det faktiskt elva (!) officiella språk: Afrikaans (13 %), engelska (8 %), isiNdebele (1,6 %), isiXhosa (18 %), isiZulu (24 %), sesotho sa leboa (9 %), sesotho (8 %), setswana (8 %), siSwatien (3 %), tshivenda (2 %), tshivenda (2 %), och xitsonga (4 %).

Idrott är mycket viktig i Sydafrika och att vara värd för fotbolls-VM 2010 var en stor händelse. Det sydafrikanska fotbollslandslaget kallas Bafana-Bafana. Rugby är förmodligen en lika stor sport, om inte större, och landslaget, Springboks, har vunnit världscupen två gånger (not 2). Cricket är också viktigt. Landslaget kallas Proteas.

En vaksam blesbuck-antilop
En vaksam blesbuck-antilop, copyright BKWine Photography

Även om det fortfarande finns mycket fattigdom i Sydafrika har det skett enorma framsteg sedan slutet av apartheid och demokratin införande. 1994 hade 62 % av befolkningen tillgång till rent dricksvatten. 2011 var siffran 93 %. 1994 hade 34 % av befolkningen tillgång till elektricitet. År 2011 hade man nått 84 %.

Detta är bara några fragment av information för att ge dig en försmak av några av de saker som du också kommer att upptäcka när du kommer på resa i vin- och matlandskapet i Sydafrika.

Vår nästa vinresa till Sydafrika blir i mars.

Not 1: Siffrorna och terminologin i denna artikel kommer från en bok som heter Dead at Daybreak av Deon Meyer. Meyer är en lysande sydafrikanska deckarförfattare och detta är hans andra roman. I slutet av boken han har ett kapitel, orelaterad till själva historien, där han förklarar sina åsikter och sin kärlek för Sydafrika. Skaffa dig några av hans böcker om du planerar att åka till Sydafrika!

Not 2: Springboks blev också känd för dem av oss som inte är rugby aficionados tack vare filmen Invictus. Det är en lysande film med skådespelarna Morgan Freeman (som Nelson Mandela) och Matt Damon om hur rugby spelade en viktig roll under de första dagarna av demokratin. Den är också något som definitivt är sevärt innan du kommer till Sydafrika

Ett dekorerat hus på Long Street i Kapstaden, Sydafrika
Ett dekorerat hus på Long Street i Kapstaden, Sydafrika, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Explore all our wine tours:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.