Att resa till Alentejos vindistrikt, Cortes de Cima och många andra spännande vingårdar

En ensam ek mitt i vingården

En ensam ek mitt i vingården, copyright BKWine Photography

Alentejo är ett vindistrikt i Portugal som genomgått en veritabel revolution under de senaste årtiondena. Från att ha varit ett avlägset, ensligt och tämligen fattigt jordbruksområde har det blivit ett av de mest spännande vindistrikten i Portugal, där mycket nyinvesteringar gjorts i vinproduktionen – ibland i imponerande omfattning. Idag finns det många vinproducenter i Alentejo som gör viner av mycket hög kvalitet, och några av dem har snabbt nått ett internationellt erkännande.

Det är också ett vindistrikt där man hittar ett spännande lokalt ”kök”, den alentejanska gastronomin. Tänk till exempel på den fantastiska torkade skinkan från den lokala rasen av svarta grisar. Grisar som fötts upp på ekollon – ekarna finns överallt i landskapet. Eller de härliga färska frukterna och grönsakerna. Det grillade köttet…

Dessutom ligger Alentejo bara en och en halv timmes väg från Lissabon så det är lätt för den vinintresserade resenären att ta sig dit.

Alentejo är därför ett av de självklara valen att ha på listan för destinationer för vinresor i Portugal.

I höst har vi en vinresa till Alentejo där vi kommer att besöka flera av de mest spännande vinproducenterna. En av de som vi kommer att besöka på den vinresan är Cortes de Cima. Det är nog en av de internationellt mest kända vingårdarna i Alentejo, vilket kanske kan förklaras av att vingården ägs av ett dansk-amerikanskt par: Hans Kristian och Carrie Jorgensen. Och förstås av kvaliteten på deras viner!

För en tid sedan, på en annan vinresa bland vingårdarna i Alentejo, hade vi tillfälle att träffa Hamilton Reis, Cortes de Cimas vinmakare. Vi gjorde en kort intervju med honom där han berättar om de viner de gör och sin vinmakarfilosofi:

Du kan läsa mer om det på BKWine Magazine: Hamilton Reis, vinmakare på Cortes de Cima berättar om sina viner.


Den kommande hösten organiserar vi en privat, specialbeställd vinresa till Alentejos vindistrikt. Kontakta oss om du är intresserad av att resa på en vinresa till Alentejo. Kanske kommer vinregionen att vara på reseprogrammet för nästa säsong, eller kanske kan vi arrangera en skräddarsydd resa just för dig.

Vinprovning i provningsrummet hos en vinproducent

Vinprovning i provningsrummet hos en vinproducent, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!