TWE världens bästa resmål för vinresor: Alentejo i Portugal

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

The Wine Enthusiast gjorde nyligen ett reportage om vilka de anser vara världens bästa resmål för vinresor 2016. Här är mer detaljer om en av de destinationer som de hade på listan: Alentejo i Portugal.

Läs mer och få hela Wine Enthusiasts lista med världens bästa vinresedestinationer här.

8.      Alentejo, Portugal

Alentejo är en inte särskilt välkänd men dock mycket stor vinregion i Portugal som snabbt blivit lite av en ledstjärna bland de portugisiska vindistrikten.

Så här säger Wine Enthusiast i sin introduktion till området:

“Rustik charm möter drick-färdiga röda viner i Portugals mest avslappnade vinregion. Med mil efter mil av vingårdar och korkekar, historiska bergsstäder och öde stränder – för att inte tala om allt mer varierade hotell- och restaurangutbud – har Alentejo något att erbjuda varje besökare. Portugals största region, Alentejo, täcker en tredjedel av landet.”

Alentejo börjar en kort bilfärd ut ur Lissabon och sträcker sig hela vägen bort till Spanien. En hel del investeringarna har på senare tid gjort detta till ett av Portugals mest dynamiska vindistrikt. Alentejo är en favoritdestination bland vinentusiaster som vill upptäcka “lite mer” av Portugal. Läs mer om vad man kan förvänta sig av en vinresa i Alentejo i Portugal.

Vinprovning och lunch hos en vinproducent
Vinprovning och lunch hos en vinproducent, copyright BKWine Photography

Vad kan du förvänta dig

Så fort du lämnar Lissabon blir landskapet lantligt. Vidsträckta fält och skogar. Det är ganska platt och, med undantag för våren, torrt. På sommaren kan det vara mycket varmt. Men om du tittar noga hittar du ett mycket livfullt landskap. Det är en region där man, märkligt nog, träffar på många storkar. Pylonerna är konstruerade med speciella plattformar för att göra det möjligt för storkarna att bygga bon. Det är också här du hittar de flesta av Portugals korkeksskogar. Portugal är världens största producent av naturkork.

Många av vingårdarna är moderna och ganska stora. EU har gett mycket stöd för att uppmuntra investeringar i denna historiskt sett ganska fattiga del av Portugal, och det märks. Det har haft en enorm inverkan på vinindustrin och har lett till att Alentejo nu gör några av Portugals mest intressanta viner.

Missa inte det här

Det är fascinerande att se hur denna region har förvandlats från ett lantligt och underutvecklat område till ett av Portugals mest dynamiska vindistrikt på bara några decennier.

Passa på att bli bekant med viner från några av de unika druvsorter som odlas här. Till exempel antão vaz, arinto, fernão pires, roupeiro för vita viner och alfrocheiro, alicante bouschet, castelão, trincadeira och fler för de röda. En annan rolig sak att pröva: prova att lära dig hur man uttalar dem på portugisiska…

Res med oss på en vinresa till Alentejo i Portugal!

Vinprovning hos en vinproducent
Vinprovning hos en vinproducent, copyright BKWine Photography
Lite läcker lufttorkad skinka
Lite läcker lufttorkad skinka, copyright BKWine Photography
En ensam ek mitt i vingården
En ensam ek mitt i vingården, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!