Nya Zeeland, 9-24 mars 2020

I KORTHET

 • 16 dagar + resdagar
 • Nord- och Sydön
 • Många vinbesök & provningar
 • Magnifika naturupplevelser, gejsrar, glaciärer…
 • Hawke’s Bay, Marlborough, Central Otago mm
 • Pris 70 800 SEK

Den fantastiska upptäcktsresan till Nya Zeeland!

— Den mycket populära vinresan till Nya Zeeland kommer igen. Vi lovar dig ett vinäventyr som du sent kommer att glömma. Det är en lång resa dit och därför kommer vi att visa dig så mycket som möjligt av detta fantastiskt spännande land. Det blir mycket vin och gastronomi men även mycket annat, natur, kultur med mera. Vi börjar i Auckland på Nordön och avslutar i Queenstown på Sydön. Vi reser i 16 dagar och besöker de flesta vindistrikten.

Program    |    Resfakta    |    Boka resan    |    Mer om resan

Du kan skriva ut en utskriftsvänlig version av programmet, eller ladda ner en PDF, med Print/PDF-knappen i slutet av programmet.

Nya Zealand har på bara 20-25 år blivit ett känt och respekterat vinland. Det började med sauvignon blanc-vinerna från Marlborough. Idag är mångfalden stor. Här finns en mängd olika druvor som växer i olika typer av jordar och olika typer av klimat på både Nordön och Sydön. Och en mängd olika vinstilar.

Landet blev först känt som ett svalklimatsland. Men efterhand som vinindustrin har utvecklats har man upptäckt de skillnader som finns mellan Nordön och Sydön. Klimatet varierar mer än man tror mellan de olika vindistrikten. Nya Zeeland är inte alls bara sauvignon blanc och pinot noir. Även om dessa druvor i sig är värda en resa!

Vingårdar på Nya Zeeland

Vingårdar på Nya Zeeland

De första sauvignon blanc-vinerna lanserades på marknaden så sent som 1979 och ingen hade nog kunnat drömma om den succé som dessa viner skulle få. Idag är sauvignon blanc överlägset den mest planterade druvan på Nya Zeeland.

Nya Zeeland är ett litet land och därmed ett litet vinland men på 20 år har vinindustrin inte slutat att växa. Exporten har växt med 17 % varje år. Idag har landet runt 38 000 hektar. Marlborough är med god marginal det största vindistriktet med 25 000 hektar.

Nya Zeeland är från norr till söder 1500 kilometer långt. Landskapet är fascinerande. Det är ett smalt land, omgivet av vatten vilket naturligtvis påverkar klimatet. Vintrarna är milda och somrarna är varma men sällan heta. Hösten är lång och skön. Topografin är viktig för vinproducenterna. Västkusten får regnet men vingårdarna ligger skyddade på östkusten där det är torrare och varmare.

Varma källor, Te Puia Rotorua

Varma källor, Te Puia Rotorua, photo Adam Bryce, used with permisson

Som alltid på våra resor har vinet huvudrollen. Men vi har också lagt in andra aktiviteter. Vi njuter av den unika naturen, vi förundras över sprutande gejsrar, vi åker ut med båt och tittar på glaciärer, vi lär känna maori-kulturen, inte minst deras speciella sätt att laga mat. Vi äter många måltider tillsammans, flera av dem på vingårdar. Vi diskuterar mat- och vinkombinationer.

Vi hälsar naturligtvis på landets symbol, kiwin, fågeln som inte kan flyga. Och vi lär säkert se ett eller annat får! Det finns några stycken på nya Zeeland. Det är inte bara bungy jumping som är en populär sport här utan även fårklippning!

Vi har valt att åka buss hela vägen från Auckland till Queenstown. Det ger oss en ypperlig chans att se mycket av landet och det magnifika landskapet. Det kommer att bli en oförglömlig road trip!

Emma Jenkins, Master of Wine från Nya Zeeland om Nya Zeeland

Vad har hänt på Nya Zeeland de senaste tio åren? Och vad är det mest spännande, vad man absolut inte får missa?


Program — Vinresa på Nya Zeeland

Preliminärt program.

Den kan bli vissa ändringar vad gäller vilka producenter som vi besöker. Som alltid på våra vinresor lägger vi stor vikt vid att besöken ska bli speciella och minnesvärda. Vi besöker kanske inte alltid de mest namnkunniga (de som har ett halvdussin anställda guider) utan istället de som ger dig mest unik upplevelse.

För mer detaljer kontakta BKWine.

Programmet i korthet

 • Dag – – — Avresa hemifrån
 • Dag 1 — Ankomst till Auckland
 • Dag 2 — Waiheke Island
 • Dag 3 — Auckland till Rotorua, gejsrar, maori-kulturen
 • Dag 4 — Rotorua till Napier
 • Dag 5 — Hawkes Bay
 • Dag 6 — Napier till Martinborough
 • Dag 7 — Martinborough
 • Dag 8 — Wellington, färjan till Sydön
 • Dag 9 — Marlborough
 • Dag 10 — Marlborough
 • Dag 11 — Blenheim till Christchurch
 • Dag 12 — Christchurch till Mt. Cook National Park.
 • Dag 13 — Mt Cook till Central Queenstown
 • Dag 14 — Central Otago
 • Dag 15 — Central Otago
 • Dag 16 — Hemfärd
 • Dag – – — Hemkomst

Dag – – — Avfärd hemifrån

Du lämnar antagligen hemma en dag tidigare, eller kanske fler. Ett alternativ är att göra ett stopp på vägen. Du kanske väljer att komma några dagar tidigare (vi kan hjälpa dig att ordna det), eller så anländer du senast den dagen programmet startar, Dag 1. (Se vidare kommentar nedan för mer info, under rubriken ”Flyg”.)

Dag 1, måndag 9 mars — Ankomst till Auckland

Du anländer till Auckland. Kanske väljer du att komma hit några dagar innan, det är en stad som är väl värd några dagars turistande.

Auckland kallas ibland för The City of Sails. Staden sägs ha fler fritidsbåtar per invånare än någon annan stad i världen. Med tanke på det tjusiga läget mellan Stilla Havet och Tasmanhavet så kan man förstå att många här dras till vattensporter.

Auckland är Nya Zeelands största stad med runt 1,5 miljon invånare. Det är en livlig och kosmopolitisk stad med en stor hamn och fina stränder för bad och surfing. Men man kan också njuta av gamla fina parker, nöjesliv, shopping. Här finns restauranger som tillfredsställer den mest kräsne gourmet-resenär.

Vid ankomst checkar du in på vårt hotell, Grand Millennium Hotel, centralt beläget nära Princes Wharf och livliga Queen Street. Hotellet har en bar, ett brasserie och en högklassig japansk restaurang. Det kanske känns skönt med några simtag i inomhuspoolen efter den långa flygresan. Vi ska bo här i två nätter.

På kvällen träffas vi alla för en gemensam välkomstmiddag.

Devonport, Auckland, Nya-Zeeland

Devonport, Auckland, Nya Zeeland

Dag 2, tisdag 10 mars — Vin på Waiheke Island

Vi gör en mjukstart idag med ett besök på den vackra Waiheke Island, en 45 minuters resa med färja från Auckland genom Hauraki-golfen. Vi njuter av utsikten och de många öarna i den lilla skärgården.

Färjan lägger till på Waiheke Island vid Matiatia Wharf. Där väntar en buss som ska ta oss på en upptäcktsresa runt ön.

Waiheke Island har runt 7000 fasta invånare och en mängd tillfälliga besökare. Klimatet är milt och fint och idealiskt för vinodling. Det hade funnit vinrankor här tidigare men den moderna eran för vinodling på ön startade 1978. Idag finns här ett 20-tal vingårdar. De flesta av dem är ganska små, men bland dem finns några av Nya Zeelands bästa. Bland druvsorterna märks cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, malbec, petit verdot, syrah, chardonnay, viognier och sauvignon blanc.

Waiheke Island ligger öster om Auckland och är delvis skyddad från de svala och regniga vindarna från väster och är därmed både varmare och torrare än Auckland. Vinrankorna trivs och även olivträden.

Vi besöker en eller två vinproducenter på ön och vi kommer att äta lunch hos en av dem.

Vi är tillbaka på hotellet i Auckland på eftermiddagen. Fri kväll att utforska staden.

Waiheke Island, Auckland

Waiheke Island, Auckland, photo Miles Holden, used with permission

Dag 3, onsdag 11 mars — Auckland till Rotorua, gejsrar och maori-kulturen

Vi checkar ut från hotellet efter frukost. Vi sätter vi oss i bussen och börjar färden mot söder, först i sydöstlig riktning, mot staden Rotorua.

Rotorua ligger i ett vulkaniskt område som är känt för sin geotermiska aktivitet. Vi kommer att se exempel på detta under dagen. Befolkningen här är till stor del maori, Nya Zeelands ursprungliga befolkning, så hit åker man också för att lära känna deras kultur och historia.

Färden går genom ett bördigt jordbrukslandskap och vi passerar små byar, betande mjölkkor och små och stora jordbruk.

Väl framme i Rotorua börjar vi med en guidad tur av Whakarewarewa Geothermal Valley för att titta närmare på några av dessa termiska fenomen, bl.a. den kända gejsern Pohutu, den största aktiva på södra halvklotet. Pohutu får utbrott tjugo gånger om dagen.

Rotorua, med sina heta källor, har alltid ansetts som en helig plats för maorierna. Vår guide kommer att ge oss en inblick i maori-befolkningens historia och kultur. Vi får bl.a. se hur de upprätthåller traditionellt hantverk som vävning och träsnideri.

Och inte minst, under turen kommer vi att få hälsa på kiwin, Nya Zeelands typiska fågel. Det är sällsynt att man ser den i naturen så detta är ett bra tillfälle.

Innan kvällens aktiviteter börjar checkar vi in på vårt hotell, Novotel Lakeside Hotel i Rotorua.

På kvällen fortsätter vår introduktion till maori-kulturen med en traditionell välkomstceremoni som inkluderar en haka, en traditionell dans som utförs innan ett krig (numera snarare innan en rugbymatch). Festligheterna fortsätter med en bankett med mat tillagad på traditionellt maori-sätt, nedgrävt i jorden.

Pohutu-geyser, Whakarewarewa, Rotorua

Pohutu-geyser, Whakarewarewa, Rotorua

Dag 4, torsdag 12 mars — Rotorua till Napier, vinprovning i Hawke’s Bay

Vi checkar ut efter frukost och fortsätter vår färd söderut. Vi kommer att se ytterligare heta källor och gejsrar ända ner till staden Taupo.

Vi fortsätter sedan ner till vindistriktet Hawke’s Bay (som ligger vid Hawke Bay) och vi kommer att vara framme lagom till lunchdags. Vi äter en god lunch på en av vingårdarna och har ytterligare ett vinbesök på eftermiddagen.

Hawke’s Bay är en av de varmaste och torraste vinregionerna på Nya Zeeland med ett skyddat läge mellan berg och hav. De böljande sluttningarna med vinrankor, olivlundar, palmer och cypresser och den blåa oceanen i bakgrunden gör det också till ett av de vackraste. Hawke’s Bay är den näst största vinregionen på Nya Zeeland med drygt 4500 hektar. Det är varmare här än i Marlborough och druvor som merlot och syrah trivs fint. Chardonnay är också mycket planterad.

Sen eftermiddag checkar vi in på trevliga Scenic Hotel Te Pania i Napier. Det ligger centralt och vi rekommenderar en promenad i staden som anses helt unik i världen tack vare sina art deco-byggnader. Bakgrunden till denna fina 1930-tals arkitektur är att Napier totalförstördes vid en jordbävning 1931. Återuppbyggnaden gjordes i den stil som var på modet just då, alltså art deco.

Kvällen är fri.

Vingårdar i Hawke's Bay

Vingårdar i Hawke’s Bay

Dag 5, fredag 13 mars — Vinbesök Hawke’s Bay

Idag har vi en heldag bland vingårdarna i Hawke’s Bay, som kan skryta med att vara den äldsta vinregionen på Nya Zeeland. Vi kommer idag mest att röra oss söder om Napier, runt staden Hastings.

De röda vinerna dominerar i Hawke’s Bay och det är inte sällan ganska kraftfulla viner med bra kropp och struktur. Vissa producenter gör jämförelser med Bordeaux. Regionen är Nya Zeelands ”fruktskål” och här odlas inte bara vin utan också mängder av frukt och oliver.

Vinproducenterna har på senare år upptäckt att deras terroir är oerhört varierad. Nu försöker man ta tillvara skillnaderna genom att anpassa bl.a. skördedatum och druvsorter.

Vi gör tre olika besök under dagen varav ett blir ett lunchbesök. Vi åker bl.a. till den fina Te Awanga-kusten söder om Napier där det finns ett flertal välkända producenter, bl.a. den spektakulärt belägna Elephant Hill, ett stenkast från oceanen.

Sen eftermiddag är vi tillbaka på hotellet i Napier. Fri kväll.

Gimblett Gravels, Hawkes Bay, Nya Zeeland

Gimblett Gravels, Hawkes Bay, Nya Zeeland, photo Chris McLennan, used with permission

Dag 6, lördag den 14 mars — Napier till Martinborough, vinbesök i Wairarapa

Vi checkar ut på morgonen från vårt hotell. Vi fortsätter söderut. Idag ska vi åka till ett vindistrikt som heter Wairarapa och som omfattar välkända Martinborough.

Vi kommer dit lagom för lunch på en av vingårdarna i Gladstone, en av Wairarapas underregioner. De andra två är Martinborough och Masterton. Wairarapa fick sina första vinrankor i slutet av 1970-talet. En av pionjärerna var den numera mycket välkända egendomen Ata Rangi. Det är en liten region med drygt 1000 hektar totalt men med några mycket välkända producenter.

Pinot noir är den stora druvan som här ger viner med bra struktur och kropp. Sauvignon blanc-vinerna är utmärkta och riesling och pinot gris utmärker sig mer och mer.

Sen eftermiddag checkar vi in på Peppers Parehua Martinborough, som ligger charmigt, mitt bland vinrankorna. Vi får alla vår egen stuga/villa med gott om plats. Hotellet har en trevlig bar och restaurang och det finns pool, möjlighet att hyra cyklar eller spela boule eller krocket för den som vill röra lite på sig.

Vi äter en gemensam middag på hotellet. Kanske blir det tillfälle att smaka en stor specialitet, green lipped mussels, Nya Zeelands egen blåmussla, fast med grönaktigt skal.

Vingård på Waiheke Island, Auckland, Nya Zeeland

Vingård på Waiheke Island, Auckland, Nya Zeeland, photo Julian Apse, used with permission

Dag 7, söndag 15 mars — Martinborough

Idag fortsätter vi att utforska Wairarapa. Vi har mycket nära till första besöket så idag kan vi lova en lång och härlig frukost.

Martinborough är omgiven av små, familjeägda vingårdar. Idag kommer vi, förutom pinot noir, att stifta bekantskap med syrah-vinerna. Syrah trivs också mycket bra i det soliga och torra men inte för varma klimatet. Höstarna är långa och fina och druvorna har tid på sig att utveckla sina aromer.

Vi gör två vinbesök idag och vi äter även lunch tillsammans. Vi kommer också att ha tid att ta en liten promenad i pittoreska Greytown från 1854, den äldsta staden i Wairarapa med fint renoverade viktorianska hus. Greytown blev utsedd till Nya Zeelands vackraste småstad 2017!

Kvällen är fri.

Martinborough Square

Martinborough Square

Dag 8, måndag 16 mars — Wellington till Blenheim

Vi checkar ut på morgonen och åker en knapp timme över Rimutaka Hill för att komma till Wellington, Nya Zeelands huvudstad.

Den välordnade staden är byggd på höjden runt en stor hamn och ligger så långt söderut man kan komma på Nordön. Detta är landets mittpunkt och också dess politiska och administrativa centrum. Vi gör en rundtur med bussen och vi blir avsläppta vid Waterfront för ett par timmars eget strosande. Fri lunch.

Tidig eftermiddag tar vi oss ner till hamnen för att ta färjan över till Picton, på Sydön. Det blir en härlig kryssning genom Wellingtons hamn, tvärsöver Cook Strait och genom pittoreska Queen Charlotte Sound. Färden tar cirka tre timmar. Håll utkik efter delfiner och albatrosser!

Vi lägger till i den livliga hamnen i Picton och vi hoppar på vår buss igen. Vi har nu cirka en halvtimmes resa för att komma till Blenheim, centralorten i vindistriktet Marlborough.

Vi checkar in på vårt hotell i centrala Blenheim. Här ska vi stanna i tre nätter. Fri kväll att upptäcka den lilla staden. Det bor runt 30 000 människor i Blenheim och här finns gott om restauranger.

Marlborough-sundet

Marlborough-sundet, photo James Heremaia, used with permission

Dag 9, tisdag 17 mars — Vinbesök Marlborough

Idag har vi en heldag bland vinrankorna i Marlborough, Nya Zeelands största och mest kända vindistrikt. Ett vindistrikt som är i stort sett helt och hållet förknippat med sauvignon blanc.

18 400 hektar av distriktets drygt 25 000 hektar är planterade med sauvignon blanc. Det var den nästan överdrivet aromatiska sauvignon blanc-karaktären i Marlborough-vinerna som tog vinvärlden med storm på 1980-talet. Denna stil är fortfarande mycket eftertraktad men det finns idag även mer nyanserade viner härifrån. Vissa använder eklagring, andra söker en mer stålig, krispig stil. Vissa skördar mognare druvor för att få fyllighet. Vissa experimenterar med vildjäst och skalkontakt.

Marlboroughs övriga druvor blir mer och mer uppmärksammade: pinot noir, chardonnay, riesling, pinot gris, gewurztraminer, grüner veltliner, syrah med flera.

Här finns en mängd olika typer av vingårdar, från superkändisen Cloudy Bay, numera ägd av franska lyxföretaget LVMH, till små, personliga ”boutique”-vingårdar.

Vi besöker tre olika vingårdar och äter lunch på en av dem.

Sen eftermiddag är vi åter tillbaka på hotellet. Kvällen är fri.

Auckland City, Auckland

Auckland City, Auckland, photo Matt Crawford, used with permission

Dag 10, onsdag 18 mars — Vinbesök Marlborough

Vi har återigen en heldag med vin i Marlborough. Vi kommer att besöka ytterligare tre vingårdar. Vi kommer att röra oss ganska nära Blenheim.

De ursprungliga vinplanteringarna på 1970-talet gjordes nära Blenheim men vingårdarna har nu spridit sig både österut, söderut och norrut. Men det är fortfarande ett ganska kompakt distrikt med korta avstånd mellan vingårdarna.

Marlborough har bra förutsättningar för vinodling. Gott om sol och precis lagom med regn. De tre underregionerna, Awatere Valley, Wairau Valley och Southern Valleys, bjuder på lite olika karaktärer. Jordmånen varierar. En del Marlborough-sauvignon har en sötare frukt, mer passionsfrukt, medan andra har en krispigare och grönare ton. Men vinmakaren bestämmer till ganska stor del själv vilken stil han vill ha på sitt vin.

De första vinrankorna planterades på 1970-talet i Marlborough. 1980 dominerade den tyska druvan müller-thurgau, som numera nästan helt borta. 1990 hade sauvignon blanc gått upp till tredje plats med 15 % av arealen men fortfarande med müller-thurgau i ledande ställning. Sedan år 2000 är sauvignon blanc ohotad i toppen.

Sen eftermiddag är vi åter tillbaka på hotellet. Kvällen är fri.

Vinkällaren på Church Road Cuves, Nya Zeeland

Vinkällaren på Church Road Cuves, Nya Zeeland

Dag 11, torsdag 19 mars — Blenheim till Christchurch

Vi checkar ut och lämnar Blenheim efter frukost. Idag blir det både natur- och djurupplevelser samt ett nytt vindistrikt, Waipara, som ligger strax norr om Christchurch.

Det blir en vacker vägsträcka på cirka 50 kilometer längs havet från Blenheim ner till Kaikoura som blir vårt första stopp. Vägen går så nära vattnet att vi utan problem kan njuta av det rika fågellivet och den nyzeeländska pälssälen.

Kaikoura har idag blivit en vallfärdsort för dem som är intresserad av valar och annat marint liv. Vi stannar till här för en tidig lunch. Staden är nämligen också känd för sina fantastiska skaldjur.

Vi fortsätter sedan söderut och gör nästa stopp utanför den lilla staden Waipara. Vi är nu i vindistriktet med samma namn. Det är ett av de mindre vindistrikten med runt 1200 hektar vinodlingar. De första vinodlingar kom så sent som på 1980-talet men det är en lovande region. Den är känd för sina pinot noir och riesling men även pinot gris och gewurztraminer har visat sig bli utmärkta här.

Tidig kväll checkar vi in på vårt hotell i Christchurch, Crowne Plaza Hotel. Christchurch är Sydöns största stad. En del av de byggnader som förstördes under jordbävningarna 2010 och 2011 håller på att byggas upp igen, bl.a. katedralen som byggdes mellan 1864 och 1904.

Vi äter gemensamt på hotellets trevliga Market Place Restaurant.

Christchurch City, Canterbury

Christchurch City, Canterbury, photo used with permission (Julian Apse)

Dag 12, fredag 20 mars — Christchurch till Mount Cook, Southern Alps och glaciärer

Idag tar vi en liten paus från vinprovandet (dock inte vindrickandet!). Vi har en lång och spännande dag framför oss och vi kommer att starta ganska tidigt från hotellet.

Vi fortsätter att åka söderut. Vägen går genom bördiga Canterbury Plains, en betydande jordbruksbygd. Vi tar sedan av och åker mer in mot landet, till Mackenzie County, uppkallat efter en fårtjuv på 1800-talet. Vi gör ett kort stopp vid den vackra Lake Tekapo med sin extra djupblå färg. Vi tittar på den pittoreska Church of the Good Shepherd som är byggd vid sjöns sydspets. Vi åker sedan vidare längs Lake Pukaki. Nu kommer vi snart att ha en strålande utsikt mot Nya Zeelands högsta berg Mount Cook och The Southern Alps.

Vårt mål för dagen är Mount Cook Village som ligger i Mt Cook National Park. Nationalparken är drygt 70 000 hektar av is, snö, 5 stora glaciärer och 15 bergstoppar, flodbäddar och en alpin växtlighet med hedar och småväxta buskar. Över allt tronar Mount Cook med sina 3754 meter. Berget är också känt under sitt maori-namn Aoraki.

Någonstans under resan kommer vi att ha en enkel lunch tillsammans.

Vid ankomsten till Mount Cook Village kommer vi direkt att ge oss ut på en spännande och intressant tur till Tasman Glacier Lake. Turen börjar med en halvtimmes promenad och sedan väntar en båtfärd på sjön för att på nära håll utforska isbergen (och kanske gå på dem om vädret tillåter). Totalt tar hela turen 2 ½ timme. Tasman-glaciären är Nya Zeelands största glaciär.

Väl tillbaka checkar vi in på Hermitage Hotel i Mount Cook Village. Lite fri tid och sedan äter vi middag tillsammans. Det blir en spännande buffé med en mängd olika sorters maträtter. Efter middagen, om himlen är klar (den är tyvärr inte alltid det), så kan det vara ett bra tillfälle att titta lite extra på den vackra stjärnhimmeln.  Södra jordklotets stjärnhimmel har många fler stjärnor än det norra.

Tasmanglaciären, Mount Cook

Tasmanglaciären, Mount Cook, photo Vaughan Brookfield, used with permission

Dag 13, lördag 21 mars — Mount Cook till Queenstown

Vi checkar ut från hotellet efter frukost. Idag gör vi ett första besök i spektakulära Central Otago, en region som blivit känd över världen för sina pinot noir-viner.

Men mycket annat är på gång i denna spännande region. Central Otago var centrum för guldruschen på 1800-talet och fortfarande vilar det något äventyrligt över regionen.

Men först åker vi tillbaka längs Lake Pukaki och passera de små städerna Twizel, där många scener i Lord of The Rings-filmerna spelades in, och Omarama. Vägen slingrar sig upp genom ett landskap av dramatiska och oländiga berg upp till toppen av Lindispasset innan den sluttar nedåt igen mot Central Otago.

Vi kommer att stanna till innan vi är framme i Queenstown, i närheten av den lilla staden Cromwell, i ett av Central Otagos deldistrikt. Här ligger bl.a. Felton Road, en legend bland vingårdarna och Mt Difficulty, också en av pionjärerna. Vi börjar med lunch på en av vingårdarna här i Cromwell och gör ett besök efteråt.

Sen eftermiddag checkar vi in på Millennium Hotel i Queenstown där vi ska stanna 3 nätter. Fri kväll.

Lake Pukaki, Canterbury, Nya Zeeland

Lake Pukaki, Canterbury, Nya Zeeland, photo Vaughan Brookfield, used with permission

Dag 14, söndag 22 mars — Vinbesök Central Otago

Omgivningarna här i Central Otago, med berg, dalar, floder och sjöar, är enastående vackra. Men klimatet och landskapet är utmanande för en vinmakare. Det gäller att hitta de rätta platserna att plantera vinrankor på.

Regionen är utspridd, mycket mer utspridd än Marlborough även om den planterade arealen bara är 2000 hektar. Idag åker vi upp till södra spetsen av Lake Wanaka. På andra sidan sjön ser vi snöklädda alptoppar. Här ligger några kända egendomar. Rippon Vineyards var en av de första här uppe och har sedan dess fått sällskap av bl.a. utmärkta Kalex Wines och Prophet’s Rock.

Vi gör två vinbesök idag. En av egendomarna har en fantastisk restaurang med en mycket välmeriterad kock. Vi äter en avsmakningsmeny med matchande viner till.

Vi kommer tillbaka till hotellet mitt på eftermiddagen. Det blir lite tid till avkoppling och eget strosande i Queenstown. Fri kväll.

Vingårdar på Elephant Hill, Nya Zeeland

Vingårdar på Elephant Hill, Nya Zeeland

Dag 15, måndag 23 mars — Central Otago

Idag fortsätter vi att utforska Central Otago. Det är kanske inte så förvånande att detta är världens sydligaste vindistrikt.

På 1970-talet var det inte många i Nya Zeelands vinindustri som trodde att man skulle kunna göra vin här. Man trodde helt enkelt inte att druvorna skulle hinna bli mogna. Men den långa, varma och torra hösten uppväger den något instabila och svala våren. Speciellt pinot noir trivs utmärkt under dessa förhållanden. Denna druva dominerar starkt i Central Otago med nästan 80 % av planteringarna. Andra viktiga druvor är chardonnay, pinot gris, riesling och sauvignon blanc.

Vi besöker tre olika producenter runt Gibbston. Ett av besöken inkluderar lunch.

Sen eftermiddag är vi åter tillbaka på vårt hotell i Queenstown. Lite senare på kvällen träffas vi igen för vår avskedsmiddag.

Gimblett Gravels, Hawkes Bay, Nya Zeeland

Gimblett Gravels, Hawkes Bay, Nya Zeeland

Dag 16, tisdag 24 mars — vinresan slut i Queenstown

Dags att lämna Nya Zeeland. Resan slut efter frukost i Queenstown.

Men kanske väljer du att stanna några extra dagar för att utforska mer av Nya Zeeland (vi kan hjälpa dig med arrangemang).

Dag – – — Hemkomst

Om du reser direkt hem anländer du antagligen en dag senare, beroende på hur lång din resa är.

Reservation för eventuella ändringar.

Lake Hayes, Queenstown, Nya Zeeland

Lake Hayes, Queenstown, Nya Zeeland, photo Julian Apse, used with permission


Fakta — vinresan till Nya Zeeland

Datum: 9-24 mars 2020

Pris per person: 70 800 SEK

Enkelrumstillägg: 16 500 SEK

I resans pris ingår:

 • 15 hotellnätter i dubbelrum, inklusive frukost, på 4-stjärniga hotell, enligt programmet
  • Flera olika hotell allt eftersom vi reser genom Nya Zeeland
 • Måltider enligt programmet (*) :
  • 10 gastronomiska flerrätters-luncher med regionala specialiteter, på vingårdar, samtliga inklusive viner
  • 2 enklare luncher inklusive vin på vingård eller restaurang, samtliga inklusive viner
  • 6 gastronomiska flerrättersmiddagar på vingård eller restaurang, samtliga inklusive viner
 • Start: i Auckland.
 • Slut: i Queenstown.
 • Busstransport under hela resan
 • Båtturer enligt programmet
 • Samtliga vingårdsbesök, med omfattande privata vinprovningar
 • Dagsutflykter enligt programmet
 • Vinguidning och reseledning av BKWines expertguider och grundare Britt och Per Karlsson under hela resan

(*) Se nedan angående måltiderna.

Språket under resan är engelska.

I resans pris ingår inte:

 • Resan ner och hem

Du tar dig själv till Auckland och hem från Queenstown. Vi ger gärna tips om resesätt och kan förmedla kontakt med en av våra resebyråpartners för bokning av flyg om du vill få hjälp med det.

Vi kan också varmt rekommendera att spendera några extra dagar här om man vill förlänga semestern.

För att denna resa ska bli av krävs att vi har minst 16 deltagare vid ”sista bokningsdatum”.

Maximalt antal deltagare på resan är 25.

Språk

Språket under våra vinbesök och under resans gång är engelska.

Denna resa finns även på vårt engelska program på BKWineTours.com och är med andra ord även öppen för engelskspråkiga resenärer! Även guidning i bussen kan därför komma att vara på engelska. Tänk på dina utländska bekanta! Bjud in dem på resan!

Flyg

Vi har valt att lägga upp denna resa utan att inkludera flyget från Europa. Det kan vara värt en förklaring.

Att vi inte inkluderat flyget beror i första hand på två saker: Idag är det så att man ofta bokar flyg billigare som privatperson än som researrangör. Sedan innebär det också att du har större flexibilitet i hur du planerar din resa: du kan anpassa längden på resan så att den passar dig, och du kan välja att resa från en ort som passar dig, må det vara Stockholm, Köpenhamn, Oslo, Helsingfors, Bryssel, London eller något annat.

Däremot så lovar vi att göra det enkelt för dig att själv boka ditt flyg. Vi ger dig all den information som du behöver för att lätt boka din resa på internet.

Föredrar du ändå att få din flygbiljett ordnad av en resebyrå så har vi samarbete med en resebyrå som effektivt kan ta sig an den uppgiften.

Om du vill så hjälper vi dig gärna med att boka extra hotellnätter. Vår resebyråpartner kan även hjälpa till med att ordna andra tilläggsarrangemang.

Boka flyget till Nya Zeeland

Vi föreslår att du t ex bokar ett flyg som anländer någon gång under dagen ”Dag 1” (eller tidigare). På kvällen ”Dag 1” träffas vi för en välkomstmiddag. Detta är början på programmet. Kommer du tidigare så kan vi hjälpa dig

Särskilda avbokningsvillkor, Nya Zeeland

För denna resa gäller särskilda avbokningsvillkor, som skiljer sig från de som finns i BKWines allmänna resevillkor.

Avbeställning av denna resa kan göras enligt följande villkor:

 • Mer än 60 dagar före resans början: mot erläggande av en kostnad motsvarande anmälningsavgiften.
 • 46 till 60 dagar före resans början: resenären betalar 75 % av hela resans pris.
 • 45 dagar eller senare före resans början: resenären betalar hela resans pris.

Vänligen notera: BKWine säljer inte ”avbeställningsskydd” eller ”reseförsäkring”. Kontakta ditt vanliga försäkringsbolag eller en reseförsäkringsspecialist för sådant.

Boka resan

Sista bokningsdatum: 10 oktober 2019 Fullbokad. Nästa resa till Nya Zeeland i februari 2021. Preliminärboka nu!

Bokning bekräftas genom inbetalning av bokningsavgiften på 10 500 SEK.

Detaljer om hur du betalar får du vid bokning. Resterande avgift ska vara inbetald senast 60 dagar före avresedatum (se BKWines resevillkor). Betalning görs via banktransfer till BKWines svenska konto. Du får detaljerad information när du bokar resan.

Läs mer viktig information om resegaranti, resevillkor och innehållet i våra resor nedan. Och om varför du ska resa med just BKWine.

Boka hos Britt:

Intresseanmälan:

"Jag är intresserad av Nya Zeeland-resan i februari!"

(*) = obligatorisk info

Finns det plats(er) kvar?
Bara nyfiken på info
Jag vill boka plats!

Ämne (*)
    Antal personer:

Ditt meddelande (*)

Ditt namn (*)

Din e-postadress (*) (kontrollera stavningen!) och telefonnummer

Info: Vi skickar dig en kopia på detta mail. Om du INTE har fått denna mailkopia inom några minuter så har nog något gått fel! Kanske var det ett stavfel i din mailadress? (Titta i din spamfolder också.) Pröva en gång till eller skicka oss ett mail till vår mailadress som du hittar här ovan i bokningsinfon. I de flesta fall så svarar vi på ditt mail inom en dag.


Mer om våra resor

v.19.01

Om de vinproducenter vi besöker

En av Chiles berömda vinmakare

En av Chiles berömda vinmakare, copyright BKWine Photography

Vi vill att du ska få uppleva det bästa och det mest intressanta.

Vi lägger ner stort arbete på att hitta riktigt bra vinbesök. Ofta är det inte de mest ”kända” vingårdarna som är de intressantaste vinegendomarna i en viss vinregion.

Riktigt roligt och spännande blir det när man träffar vinmakaren eller ägaren själv, och kanske t o m hans (eller hennes) familj på vinslottet – och börjar diskutera och komma dem inpå livet, och kanske äter lunch hemma hos dem eller på vinegendomen.

Behöver vi tillägga att vi alltid har privata vinprovningar på egendomarna?

Därför är resan inte ”fullspäckad” med besök. Men ofta blir det ändå snålt om tid eftersom diskussionen – och vinprovningen! – lätt drar ut på tiden…

Våra resor är upplagda med en blandning av små familjeproducenten och mer internationellt kända vinegendomar – allt noga utvalt för att du ska få en unik upplevelse och en bra inblick i vindistriktets karaktär, traditioner och kultur.

Alla besök är inte ”spikade” när vi skriver programmet eftersom vi kontinuerligt jobbar på och förbättrar programmet. De domäner / vinslott / vingårdar som vi besöker kan därför delvis bli andra än de som omnämns i programmet. Kontakta oss ifall du vill veta mer, eller om du har några särskilda önskemål.

Med de kontakter vi har och vår erfarenhet av vinvärlden, efter mer än 20 år som vinjournalister, med mer än tio vinböcker skrivna, och som vinresearrangörer, har vi unika kontakter och en ojämförlig kunskap. Du kan vara säker på att du får de bästa vinreseupplevelserna med BKWine.

Om våra måltider

Vinprovning och lunch hos en vinproducent

Vinprovning och lunch hos en vinproducent, copyright BKWine Photography

Vin och mat hör intimt ihop. Det hör till vår filosofi; vin är en del av gastronomin. En vintur med oss är därför också en exklusiv gastronomisk upplevelse.

De måltider som ingår i en resa är ofta på en hög gastronomisk nivå. Ibland är det hemma hos en vinproducent, kanske i vinkällaren, som vi kombinerar mat och vin. Ibland kan det vara en gourmetmåltid på en lyxig restaurang. I andra fall är det inte på en på en prestigefylld gourmetrestaurang utan på en lokal krog; inte alltid lyx, men alltid charm och kvalitet.

I samtliga fall lägger vi vikten på den lokala maten och hur man i vindistriktet kombinerar mat och vin.

Förvänta dig inte en picknick med färdigblandad sallad och skinka från snabbköpet, vin i plastglas… Föreställ dig istället en specialkomponerad lunch med tre-fyra rätter (ibland mer) och goda viner.

En vinresa med BKWine är också en kulinarisk upplevelse både för vinälskaren och för gourmeten. En verklig gourmetresa.

Resegaranti

BKWine är en svensk researrangör. BKWine har resegaranti hos Kammarkollegium, i enlighet med svensk lag och EU-regler, så att du kan känna dig trygg när du bokar hos oss. BKWine följer de riktlinjer som Konsumentverket definierat i samarbete med resebranschen vad gäller paketresor. Kontrollera alltid att din researrangör har ställt resegaranti!

Läs mer om detta i våra resevillkor.

Informationen nedan kommer från Kammarkollegiet. Alla ”paketresearrangörer” ska obligatoriskt ha denna information i sina reseprogram, i anslutning till där man bokar:

”De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.

Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget BKWine AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.

Dessutom har företaget BKWine AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.

Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302.”

Läs mer om detta på vår sida med information om resegaranti.

Hälsa, vaccination, mm

Våra resor ställer inga särskilda krav på hälsa. Dock kan det bli en hel del promenerande i vingårdar och i källare liksom att besök och provningar ofta kan vara stående. Läs mer om det i våra resevillkor. Kontakta oss om har några frågor.

De flesta av våra resmål har inga speciella krav på vaccination, hälsa eller hälsointyg. Krav på vaccination och liknande är dock beroende på vilken nationalitet man har och/eller vilket land man kommer ifrån, så det är omöjligt att ge allmängiltiga riktlinjer. Läs mer om detta i våra resevillkor och kontakta din läkare, en vaccinationscentral eller oss om du har frågor.

Reseförsäkring

BKWine tillhandahåller inte reseförsäkring. Vill du ha reseförsäkring, kontrollera om din hemförsäkring redan innehåller en eller kontakta ditt vanliga försäkringsbolag eller en reseförsäkringsspecialist.

Varför resa med BKWine?

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren

Flaskor, flaskor vilande i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Vi är experter på vinresor och vinturism, men även på vin i ett bredare perspektiv.

Ingen annan researrangör har samma erfarenhet av vinresor och matresor eller samma kunskap om vin som vi på BKWine.

Vi har gjort hundratals vinresor och matresor. Det är det här vi älskar att göra, därför att det är roligt, trevligt, och spännande. Vi vill inget hellre än att dela med oss av alla dessa upplevelser till dig.

Våra resor är inte till för att få dig att köpa vin från en viss producent, till skillnad från resor arrangerade av vinimportörer eller vinhandlare, som givetvis väljer besök hos deras egna huvudmän/vinproducenter. Istället kan vi välja de vingårdsbesök som är bäst för dig!

Vare sig du är en ”total nybörjare” och novis på vin och mat, eller en erfaren räv i vinbranschen så kommer vi att ge dig en alldeles unik upplevelse. På ett sätt som ingen annan researrangör kan.

Vi skriver i vintidningar och har gjort vinböcker som fått pris bl.a. som världens bästa. Vi ombeds regelbundet att delta som vindomare i internationella vintävlingar.

Vi besöker själva runt 300 vingårdar varje år. Vi har organiserat flera hundra vinresor sedan tjugo år tillbaks. Konferenser om vinturism och kulinariska resor ber oss emellanåt att delta som talare på branschevenemang för att dela med oss av vår erfarenhet.

Till och med FN och Världsbanken har frågat oss om råd om vinturism. Det är vi stolta över!

Vi väljer ut våra resmål och våra besök med stor omsorg. Inte för att de råkar ha ett ”känt namn” eller är trendiga just nu utan för att de ger en speciell upplevelse. Ger dig en speciell upplevelse när du kommer dit med BKWine.

Vare sig du längtar efter en kort men intensiv “vinhelg”, en helgresa med vin, eller en längre vin-semester kan du vara säker på att du får en resa med kvalitet – en upplevelse för livet med BKWine. Eller i alla fall en upplevelse som räcker fram till nästa gång du kommer på en BKWine-resa. Väldigt många av våra resenärer är återkommande kunder!

En vinresa eller matresa med BKWine är alltid guidad av en kunnig BKWine-guide, din ”ciceron”, som är specialist på vinet, gastronomin, kulturen och språket.

Utmärkelser och omnämnanden

Några utmärkelser och omnämnanden vi och våra resor fått:

 • World’s Top Wine tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
 • Best Wine Tasting Holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
 • Av Munskänkarna rekommenderade resor – samtliga våra vinresor
 • World’s Best Wine Book for Professionals liksom Sveriges bästa vinbok
 • Sveriges bästa vinbok för professionella och silver i kategorin World’s Best Wine Education Book
 • OIVs (International Organisation of Vine and Wine) bokpris, enda svenska författare som fått deras prestigefyllda “Nobelpris i vinlitteratur”.
 • Årets vinprofil av Munskänkarna
 • The Wine Media Power List, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter

Mer om varför man ska välja BKWine när man vill åka på en vinresa eller gourmetresa.

Mer om vad de som rest med oss säger om våra vinresor och matresor.

Viktigt att veta

Vi reser alltid i små grupper. Maximalt antal deltagare är runt 20 personer. Detta är viktigt för att besöken ska bli så intressanta, trevliga och kvalitativa som möjligt. Vi gör inte resor med ”minimum 20 personer, maximum 45”… Detta gör en enorm skillnad i kvalitet och upplevelse (och påverkar förstås även priset). Vi är måna om att du får ett personligt mottagande och en minnesvärd och unik vinresa.

Det är viktigt att du läser våra resevillkor!

Du organiserar själv din resa till resedestinationen, för de flesta av våra resor, men vi kan hjälpa till. Väl på plats tar vi hand om allt.

För mer inspiration

Läs vår vinreseblogg. Och även:

 • Tipsa en vän om denna resa: använd Share/Save-knappen nedan!

Nyhetsbrev om vin

Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev om vin, BKWine Brief. Varje månad kommer det med nyheter från vinets värld, restaurang- och resetips, rekommendationer på bra vinproducenter och mycket annat. Och en av Sveriges mest omfattande bevakningar av Systembolagets nyhetsutsläpp. Plus förstås senaste nytt om våra vinresor och matresor!

Skräddarsydda resor

Vi gör även skräddarsydda vinresor och gourmetresor om du vill resa på andra datum eller till andra destinationer; specialgjorda resor för privatpersoner, vinklubbar, företag m.m.

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!