Ett speciellt vingårdsbesök i Argentina på Domaine Bousquet

Argentina är långt borta. När du är i Argentina, så är Mendoza långt borta. Två timmars flygtid från Buenos Aires. När du är i Mendoza, så är Uco-dalen långt borta. Och nästan i slutet hittar du Domaine Jean Bousquet.

Domaine Bousquet är historien om en fransk vinproducerande familj från Languedoc i södra Frankrike som beslutade att dra upp rötterna från hemregionen och flytta till Argentina.

Det är nog lite svårt att förstå hur det måste ha varit i mitten av 90-talet, när de kom till Uco-dalen. Mer eller mindre öken. Förmodligen inte en vingård i sikte. Mycket har förändrats sedan dess. På 90-talet hade Argentina just börjat att producera och att exportera kvalitetsviner. Idag är det en av de “heta” vinregioner för vinentreprenörer.

Domaine Bousquet Chardonnay Grande Reserve

Domaine Bousquet Chardonnay Grande Reserve, copyright BKWine Photography

Idag, om du besöker Domaine Bousquet, är det en oas av lugn, skönhet och fantastiska vyer. Men om man tittar på områdena runt omkring, där det inte finns vingårdar, är det torrt, öde och kargt. Ungefär som det måste ha varit när Bousquets kom hit från början.

Domaine Bousquet var på vår resrutt när vi var i Argentina tidigare i år. Vi hade planerat ett besök i vingården och i vinkällaren, och en lunch. Och vilket besök det blev. Chefsvinmakaren Miguel Lenin Martinez tog oss runt i vinkällaren. Vi hade till exempel en mycket intressant diskussion om användningen av ek och hur det påverkar vinet. Och om betydelsen av bevattning i Argentina. Utan bevattning i vingårdarna skulle de inte överleva.

Vi pratade också om att vara ekologisk vinodlare. Bousquet är en av pionjärerna inom ekologisk vinodling i Sydamerika. Det är faktiskt den största ekologiska vingården i Argentina med runt 300 hektar! Så de har en hel del erfarenheter att dela med sig av. De är också ett mycket bra exempel på att ekologiska viner kan vara mycket bra. Kan vara enastående bra.

Och sedan var det lunch.

En lunch som naturligtvis började med en vinprovning. Vi provade igenom en stor del av Domaine Bousquets breda sortiment av viner, inklusive t.ex. ett härligt mousserande vin som också var den perfekta aperitifen före lunch.

Vingården på Domaine Bousquet och Anderna

Vingården på Domaine Bousquet och Anderna, copyright BKWine Photography

Lunchen var i skuggan, på terrassen, med utsikt över Anderna.

Inte illa. Inte illa alls. Helt utmärkt faktiskt.

Titta på videon (ovan) för att se lite av vyerna över Anderna, vingården, och lunchen.

Vår nästa vinresa till Argentina och Chile blir i februari nästa år. Boka nu!

Ett glas rött vin på Domaine Bosquet

Ett glas rött vin på Domaine Bosquet, copyright BKWine Photography

Lunch at Domaine Boursquet, scallops

Lunch på Domaine Bousquet, pilgrimsmusslor, copyright BKWine Photography

En läcker köttbit till lunchen i Argentina på Domaine Bousquet

En läcker köttbit till lunchen i Argentina på Domaine Bousquet, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, , , ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!