Saint Emilion, en liten stadsguide

Dela / gilla artikeln:

En höjdpunkt på en Bordeaux-resa är att promenera runt i den lilla staden Saint Emilion. En pittoresk stad med sina branta (ibland rejält branta!) kullerstensgator, caféer, vinbarer, vackra gamla hus och sin vidsträckta utsikt över vingårdarna.

Det var på 700-talet som en munk från Bretagne slog sig nere på den plats som senare skulle blir Saint Emilion. Livet och människorna behandlade honom ofta orättvist men han mötte alltid dessa orättvisor med godhet. Här, i framtida Saint Emilion, gjorde munken Emilion, som han hette, sig ett eremitage och ägnade all sin tid åt Gud, långt ifrån alla människor.

Idag är inte Saint Emilion fritt från människor, tvärtom. Staden är ett av Frankrikes mest populära utflyktsmål. Hit kommer vinturister naturligtvis, men inte bara. Den oförstörda, medeltida karaktären som råder i stan lockar även historie- och kulturentusiaster. Och som tur är kan inte horder av turister förstöra det lugn och den harmoni som finns i stan.

Hustaken i Saint Emilion
Hustaken i Saint Emilion, copyright BKWine Photography

Kanske är det den vackra, ljusa kalkstenen som gör det. ”Det var denna kalksten som användes till att bygga Bordeaux”, berättar Christophe Dussutour, vinmakare på välkända Château Trottevieille. ”Det är en kalksten som är lätt att bryta och hela trakten är full av stenbrott.” Det är en vacker sten, med en fin lyster. I Frankrike finns det människor som kallar sig amateurs des vieilles pierres – ”älskare av gamla stenar” – och i Saint Emilion får de sitt lystmäte. Hela Saint Emilion är byggd av och på denna sten. Att alla husen har samma rödlätta takpannor bidrar till den harmoniska helheten.

Något av det mest exceptionella i Saint Emilion är den imponerande monolitkyrkan. Det är en underjordisk katedral vars höga torn reser sig högst i Saint Emilion medan resten av kyrkan ligger under marken. Kyrkan skapades i klippan, ur en enda sten (därför namnet monolit) mellan 700- och 1100-talet genom att man utvidgade redan existerande grottor och stenbrott. Det är den största monolitkyrkan i Frankrike och omfånget, höjden och de perfekta valven är magnifika.

Monolitkyrkan på Place du Marche i Saint Emilion
Monolitkyrkan på Place du Marche i Saint Emilion, copyright BKWine Photography

Det finns så många kilometer underjordiska gallerier under Saint Emilion att biltrafiken är starkt begränsad inne i stan. Och på de smala gatorna passar det bäst att gå till fots i vilket fall.

Det bor faktiskt 2000 människor i stan men jag undrar ibland var dom handlar sin mat. Jag har aldrig sett så mycket som ett bageri. Fast det är inte riktigt sant, här bakas ju ”macaroner” för fulla muggar. ”Les véritables macarons de Saint Emilion”, står det på skyltar lite varstans och ut kommer en förförisk doft av nygräddade mandelkakor. De allra mest äkta sägs göras av Madame Blanchez på rue Gaudet. Hon har ett recept från 1620 som lär vara originalreceptet. Tillagningen är enkel, resultatet oemotståndligt. Det är en rund liten kaka som enbart innehåller sötmandel och bittermandel, färska äggvitor och socker, absolut inga konserveringsämnen eller färgämnen.

Blanchez macaroner i Saint Emilion
Blanchez macaroner i Saint Emilion, copyright BKWine Photography

Butiker finns det dock gott om, och de flesta är naturligtvis vinbutiker. Turistfällor? Ja, en del av dem, men långt i från alla. De som har erbjudande på trepack som står ute i varma solen ska man akta sig för. Men många är seriösa. Som l’Essentiel på rue Guadet. Denna kombinerade butik och vinbar ägs av Jean Luc Thunevin, ägare till flera vinslott, bl a Château Valandraud. Designern Bruno Dolis från Bordeaux har gjort en modern och färgglad inredning, en läcker kontrast till den ljusa stenen. Runt 300 flaskor erbjuds till försäljning: stora Bordeaux-viner som Yquem och Cheval Blanc, Thunevins egna viner och också mindre kända men utmärkta lokala slott. Hyllorna innehåller även en del bra utländska viner. Vid en bardisk kan man prova vad man vill tillsammans med lite goda ostar. En lounge erbjuder lite mer avslappnad provsmakning.

En brant kullerstensgata i Saint Emilion med Logis de la Cadene
En brant kullerstensgata i Saint Emilion med Logis de la Cadene, copyright BKWine Photography

Är man ute efter att handla vin är ett annat bra tips att ta sig till Maison du Vin de Saint-Emilion, på Place Pierre Meyrat (bredvid turistbyrån). Här finns ”La Boutique”, en butik som erbjuder 250 olika viner till slottspriser. Vad det nu innebär; de flesta Bordeaux-slott säljer ju inte viner direkt på slottet, även om det börjat bli mer vanligt idag. Här finns också en stor samling vinböcker och böcker om Saint Emilion.

En mycket trevlig vinbar där man också kan äta riktig mat är Chai Pascal (ordlek: chez som betyder hos och chai som betyder vinkällare uttalas nästan på samma sätt). Den öppnade för ett par år sedan och det är Pascal själv som vi hittar bakom disken. Han arbetade tidigare i en av Paris bästa vinbutiker men tröttnade på storstaden och begav sig ner till Bordeaux. Vinutbudet är suveränt. Man kan t o m få en god torr sherry från Lustau, en raritet i Frankrike! Ostarna och de baskiska charkuterierna rekommenderas varmt.

Promenad på en kullerstensgata i Saint Emilion
Promenad på en kullerstensgata i Saint Emilion, copyright BKWine Photography

Ett annat ställe med både bra mat och bra viner är L’Envers du Decor, 20 meter från turistbyrån. Lite rustikt och välkomnande restaurang. En fin sommarkväll äter man gärna middag ute på deras stora, lugna bakgård. Kyparna är pigga och glada och mycket språkkunniga. Man har specialiserat sig på att servera bra, och även lite äldre viner, på glas. En meny på runt 30 euro kan innefatta ostron från Arcachon, grillat ankbröst (magret) eller entrecote med rödvinssås och schalottenlök och en len crème brûlée. Restaurangen har nyligen bytt ägare (Gérard Perse på Château Pavie) men verkar fortsätta i samma stil.

En stor fördel med Saint Emilion är att stan ligger mitt bland vingårdarna. Man behöver inte gå många meter från stadskärnan för att komma ut i vingården. Åt ena hållet kommer man till Clos Saint Julien, åt ett annat håll kommer man till Ausone, Clos Fourtet, Grandes Murailles… Listan kan göras lång. Det är bara att börja promenera.

Chateau Ausones vingård och Saint Emilion
Chateau Ausones vingård och Saint Emilion, copyright BKWine Photography

En bra promenadrunda kan vara att börja ”högst upp i byn”, i början av Rue Guadet. Promenera ned in mot staden. Ta till höger på Rue des Girondins för att komma fram till Place du Clocher med den fantastiska utsikten över stadens tak, tornet Château du Roy, och vingårdarna. Ta några steg tillbaks och ta den branta kullerstensgatan Rue du Tertre de la Tente ner till stora torget, Place de l’Eglise Monolithe. Alternativt, från utsiktstorget, kan man ta vägen längs med vingårdarna, på västra sidan om stan och få en glimt av Clos Fourtet och av Chateau Ausones vingårdar. Fast bäst av allt är kanske att bara strosa runt lite i de slingriga gränderna och insupa atmosfären som sipprar ut ur ”de gamla stenarna”.

Nämnt i texten:

  • Chai Pascal, 37 rue Guadet
  • L’Envers du Decor, 11 rue du Clocher
  • Essentiel, 6 rue Guadet
  • Maison du Vin de Saint-Emilion, Place Pierre Meyrat
  • Les Veritables Macarons de Mme Blanchez, 9, rue Guadet
Utsikt över byn Saint Emilion, torget och vingårdarna
Utsikt över byn Saint Emilion, torget och vingårdarna, copyright BKWine Photography

Mer restauranger i Saint Emilion

Restaurangscenen – liksom butiker – kan förändras fort. Om någon här nedan försvunnit, hör av dig! Eller om du har något annat att rekommendera!

Utöver de nämnda ovan:

Logis de la Cadène, 3 Place du Marché au Bois: En klassiker av mycket bra kvalitet som nyligen köpts av Hubert de Boüard (Château Angélus), som antagligen kommer att dra upp den till lyxnivå.

Hostellerie de Plaisance, 5 Rue du Clocher: Mycket lyxigt med stjärnor i Michelin. Ägs också av Gérard Perse. Inte billigt.

Le Clos du Roy, 12 Rue de la Petite Fontaine: Klassisk franks av bra kvalitet. Har även uteservering. Medelprisnivå.

Le Tertre, 5 Rue du Tertre de la Tente: Klassisk fransk mat med lite elegans. Medelprisnivå.

Det finns många fler!

Mer video från Saint Emilion och från Bordeaux här.

Nu har du det viktigaste att veta om Saint Emilion för en besökare. Så nu återstår bara att åka dit, och vad bättre sätt än på en fantastisk vinresa till Bordeaux med oss på BKWine!

Res till världens vinländer med de som kan vin och den lokala kulturen, de som ger dig den bästa vägledningen. Res med de som kan ta dig med till de bästa producenterna och till de vackraste platserna. Där du får prova de mest spännande vinerna, personligen träffa vinmakarna, och njuta av den lokala gastronomin.

Res med BKWine Vinresor!

En kullerstensgata i Saint Emilion och Chateau du Roy (eller Tour du Roy)
En kullerstensgata i Saint Emilion och Chateau du Roy (eller Tour du Roy), copyright BKWine Photography
En brant kullerstensgata i Saint Emilion med en macaron-butik
En brant kullerstensgata i Saint Emilion med en macaron-butik, copyright BKWine Photography
Tour du Roy (eller Chateau du Roy), Kungens torn i Saint Emilion
Tour du Roy (eller Chateau du Roy), Kungens torn i Saint Emilion, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!