Den röda själen i Toscanas viner: sangiovese

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

Det kan kräva lite ansträngning för att verkligen uppskatta vinerna från Toscana men matcha dem med den utsökta maten från denna vackra vinregion och ni kommer både att bli lyckliga.

Italien är ett paradis för vinälskare. Vart man än går du hittar man något nytt att smaka, en ny druvsort att upptäcka, en intressant vinproducenter att prata med. Regionen Toscana har allt detta, och mycket mer.

Italien, en stövel fylld med “mamas”

I detta stövelformade landet finns mer än 350 olika druvsorter. Många av dessa är inhemska och finns inte någon annanstans. Detta innebär att de flesta av de italienska druvsorterna är födda och uppvuxna i Italien. Och de gillar inte att flytta. De italienska druvorna är ganska lika italienarna själva: de stannar hemma hos “la mama” tills de är fyrtio år gammal.

En klassisk toscansk villa med cypresser och vingård
En klassisk toscansk villa med cypresser och vingård, copyright BKWine Photography

Alla de tjugo italienska regionerna har sina egna druvsorter och sina egna traditioner om hur man arbetar i vingården och i källaren. Som en konsekvens finns det en aldrig sinande källa med olika viner att prova. Du kan åka runt i Italien i mer än femtio år utan att bli uttråkad.

Toscana betyder rött, utom…

Säg “Toscana” och en italienare tänker automatiskt rött vin. Med rätta. I själva verket är 90 % av produktionen i Toscana rött vin. Och 100 % av Chianti. Det enda traditionella vita vinet här kallas Vernaccia di San Gimignano DOCG. Vernaccia är en druvsort vars ursprung finns här Toscana. San Gimignano är en liten medeltida by sydväst om Florens, känd för sina medeltida torn.

Att ha ett torn under medeltiden var som att ha en Ferrari idag, det innebar makt.

Vy över en by och landskapet och vingårdarna
Vy över en by och landskapet och vingårdarna, copyright BKWine Photography

Med undantag av Vernaccia di San Gimignano är alla traditionella viner från Toscana röda. Och den grundläggande ingrediensen i alla traditionella viner är druvsorten sangiovese. Jupiters blod!

Men eftersom italienarna ibland tenderar att göra enkla saker svåra, även när de inte behöver, har de givit olika namn till sangiovese beroende på var den är i Toscana.

Sangiovese är fortfarande sangiovese, även med ett annat namn

I regionerna Chianti och Chianti Classico, två DOCG regioner runt Florens, kallas sangiovese helt enkelt sangiovese. Men kom till den lilla byn Montalcino och prova den utmärkta Brunello di Montalcino DOCG. Ett vin som görs med 100 % brunello druvor. Brunello betyder den lilla bruna. Det är fortfarande sangiovese.

 

Gamla flaskor i vinkällaren
Gamla flaskor i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Åk vidare till Montepulciano och fråga vilken den viktigaste druvan är i Vino Nobile di Montepulciano DOCG och svaret blir prugnolo gentile. Det snälla plommonet. Det är fortfarande sangiovese.

Vidare söderut i Scansano kan du prova Morellino di Scansano och du kommer att inse att morellino, den lilla mörka – kan du gissa? – är fortfarande sangiovese. Jag skulle kunna fortsätta med många andra exempel.

Sangiovese, inte en lycklig druva

Sangiovese är långt ifrån en lycklig druva. I själva verket beskrivs den mycket ofta av kvinnliga vinmakare som “en gammal envis man” och av manliga vinproducenter “som en hysterisk kvinna”. (Kom ihåg att vi är i Italien.)

Sangiovese är en stor utmaning för vinproducenterna. Druvsorten kännetecken är en höga syra, en ganska ljus färg, en hel del tanniner och fina men diskreta dofter. Om du inte är försiktig med sangiovese får du ett hårt och surt vin med bittra tanniner och inga dofter alls. Förmodligen inte något som du skulle vilja dricka.

Toscanas böljande landskap med kullar och vingårdar
Toscanas böljande landskap med kullar och vingårdar, copyright BKWine Photography

Å andra sidan, om du tar väl hand om sangiovese så kommer du att få ett friskt vin med fin syra och en trevlig struktur, tack vare alla tanniner. De fina aromerna i bouqueten kommer att göra att du sitter med dit glas i en halvtimme och bara lukta på det, och längtan efter mer. (Reds. Anm.: Tjuren Ferdinand?)

Toskanarna uttrycker det bra: “du kan antingen göra ett utmärkt vin med sangiovese, eller ett riktigt dålig vin. Ingenting där emellan.”

Femtio nyanser av rött: sangiovese

Kanske säger du nu “OK jag har förstått, alla viner i Toscana är gjorda med sangiovese så de kommer att vara mer eller mindre lika?” Nej, och nej, och nej, och nej.

Det är därför det är så intressant. Det är en reaktiv druvsort, en som påverkas mycket av sin omgivning. Även viner som görs på exakt samma sätt, men i olika delar av Toscana kommer att smaka helt annorlunda.

En vinkällare med ekfat där vinet åldras
En vinkällare med ekfat där vinet åldras, copyright BKWine Photography

Det lyckliga slutet

Och glöm aldrig: sangiovese är ett matvin. Liksom förresten de flesta italienska viner. Du måste äta något när du dricker en sangiovese. Jag ska förklara varför. Ett vin gjort på sangiovese har en hög halt av tanniner. Tanniner gillar proteiner.

Om du inte äter något med högt proteininnehåll, såsom till exempel den toskanska pecorino, en bit av toskansk salami eller den underbara florentinska T-benssteken, la bistecca alla fiorentina, då kommer tanniner att attackera din mun istället. Eftersom vi har proteiner i vår saliv. Om munnen är tom så kan det bli riktigt ruskigt.

Så snälla lämna alla tankar på en diet hemma när du kommer till Toscana. Ät och drick en myriad av olika sangiovese-viner medan du njuter av det otroliga landskapet. På det viset kommer först och främst du att bli glad och nöjd och belåten. Och sangiovese blir åtminstone lite mer glad än vanligt.

Läs mer om att resa i och njuta av mat och vin i Chianti och Toscana här.Att kombinera toskanska viner med god mat från regionen är en viktig del av att resa hit till Toscana. Du kan njuta av det till fullo när du kommer på en vin- och matresa till Toscana med BKWine. Gastronomi och lokala specialiteter är alltid en viktig del av resorna.

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor. 

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!