Kom med på en promenad i staden Bordeaux!

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

Det finns ingen annan stad i Frankrike som utstrålar så mycket lyx och elegans som Bordeaux. Promenera längs floden Garonne på kvällen och staden ser ut som om den skimrar i guld. Ja, faktum är att den faktiskt gör det. Längs vattnet ligger en osannolik rad av vackra byggnader, många av dem förgyllda, åtminstone delvis.

Staden har genomgått en fantastisk förvandling under de senaste 20 åren. Det är en helt annan plats idag jämfört med när jag besökte den för första gången för nästan 25 år sedan. Vad som förr var smutsiga fasader, ostädade gränder, grusbelagda parkeringsplatser och nedgångna torg har förvandlats till något helt annat: En strandpromenad längs floden som är med på Unescos världsarvslista, en praktfull och välbevarad stadskärna från 1600-talet, en park längs floden med kaféer och utomhuskonst.

Idag Bordeaux är både välmående, livligt och charmigt.

Den fantastiska Miroir d’Eau i staden Bordeaux
Den fantastiska Miroir d’Eau i staden Bordeaux, copyright BKWine Photography

Grand Bordeaux

Men låt mig ta dig med på en promenad genom staden så kommer jag att visa dig några av de mindre kända delarna också.

Vi träffas självklart framför teatern, eller operan som det också kallas. Det är lätt att hitta. Det bästa stället för att stämma träff. Här de kallar det Le Grand Théâtre, med rätta. Grandiost är den verkligen!

Den byggdes på 1770-talet. Framsidan pryds av “grekiska” pelare. Interiören är ännu mer imponerande. Kanske är det till och med så att ditt hotell ligger mittemot, om du har tur (och är förmögen). Grand Hotel de Bordeaux var under många år en mörk och igenbommad byggnad. Fram till för några år sedan var det just en sak som Bordeaux inte hade: ett storslaget lyxhotell. Men nu finns det.

Le Grand Theatre i Bordeaux
Le Grand Theatre i Bordeaux, copyright BKWine Photography

Låt oss ta en snabb promenad upp längs Cours de l’ Intendance där man hittar de stora och kända namnen bland modebutikerna. Vi svänger snart till vänster och gör ett stopp vid en av de mest fantastiska bokhandlare som finns i Frankrike, Mollat. De har mer än 150 000 titlar på sina hyllor. De har ett helt rum fyllt med vin- och matböcker, i fall du behöver lite förströelse. Det är också ett bra ställe att hitta den där kartan som du glömde att ta med.

Dags för aperitif?

Men nu, sen eftermiddag, tror jag att det är dags för något mer seriöst: ett glas vin. Konstigt nog så brukade det vara så att det inte fanns några vinbarer i Bordeaux, men idag finns det gott om dem. De flesta ligger i den gamla delen av staden, ner mot floden från Mollat. Mest runt Place du Parlement, där det finns gott om restauranger och caféer med uteserveringar.

Vi går snabbt förbi Place du Parlement efter att ha beundrat det vackra torget. (Jag är lite allergisk mot platser där det kryllar av turister. Ja, jag vet, jag är också en turist, men än sen?) I stället ska vi ta oss en bit bort.

Stora flaskor på en restaurang
Stora flaskor på en restaurang, copyright BKWine Photography

Kanske till Bu Bar à Vin som har en av dessa fina nya tryck-på-en-knapp-vinautomater (bra om du vill smaka på många olika viner). Eller så kan vi gå ner mot Saint Michel-basilikan. Vi är nära universitetsdistriktet i Bordeaux här och man kan verkligen känna förändringen i atmosfären. (Och det finns inte heller så många förgyllda fasader.)

Men låt oss ändra planen. Vi hoppar över vinet (eller sparar det till senare!). Jag ska visa dig en annan av Bordeaux välbevarade hemligheter, dess egen aperitif: Lillet. Den är gjord på en bas av vin plus kryddor och örter. En liten aning söt (den “nya” röda versionen är ännu sötare) men bara tillräckligt för att man ska börja tänka på mat. Även James Bond drack den! Det är vad han beställer i sin Vesper Martini när han spelar i Casino Royale. Ett måste prova när man är i Bordeaux: Lillet Blanc!

Ett kafé med uteservering
Ett kafé med uteservering, copyright BKWine Photography

Börjar du bli hungrig?

Dags att tänka på middag? Då vet jag vart jag vill ta dig med…

Det finns gott om restauranger att välja mellan i Bordeaux. Allt från mycket, mycket enkla (vi är ju faktiskt i en universitetsstad) till super-lyxiga gourmetrestauranger. Men det är inte dit vi är på väg i kväll.

Vi kommer att hoppa på spårvagnen, skinande ny sedan ett par år tillbaka, efter tre år av vägarbete. (Bordeauxbon skulle kalla det tre års trafikinferno.) Den tar oss upp till Chartrons-distriktet i norra delen av centrum. Det är där alla vinlager (eller upplag, som man sa) brukade vara, innan de byggdes om till restauranger och lägenheter.

Här är det bostadskvarter, helt annorlunda än det mycket, mycket mer livfulla Gamla Stan. Här är också ett bra ställe att leta efter en trevlig liten restaurang, en sån dit lokalbefolkningen går. Om det är en varm kväll så är Place du Marché Chartrons ett bra ställe att hitta platser på en uteservering. Men det är inte där vi är på väg i kväll.

Bli inte orolig, jag vet vart vi ska, även om du kanske får intrycket att jag leder dig in på de mörkaste och de mest lugubra gränderna. Oroa dig inte. Vi är på väg till en av de mest annorlunda restauranger som man kan hitta i Bordeaux, La Cave de Bigoudy. Den är rustik, för att inte att säga enkel. I mitten finns en stor öppen spis. Sitt nära om du fryser, men inte för nära! Det blir riktigt varmt. (Jag vet…)

Menyn är enkel: välj vilken typ av kött du vill ha och välj ditt tillbehör. Välj hur köttet skall tillagas (saignant får jag hoppas!). Voilà! Vad som också gör restaurangen speciell är att allt är grillat på sarments, dvs grenar och kvistar från vinrankorna från beskärningen, riktiga kvistar, inget bluff, precis som de gör i vingårdarna. När du sitter och tittar på. Spektakulärt. Du kanske också vill våga dig på att prova några lite mer ovanliga saker, som t.ex. grillad fläsksvål. Hmm, intressant.

Och vad gäller vinet: restaurangen är också vinbutik, så det är enkelt. Du kan välja vad du vill på butikshyllan och ta med flaskan till bordet. Det blir mycket prisvärda viner på restaurang.

Jag sa ju till dig att det inte var lyxigt. Men kul. Och läckert.

Dags för sängen!

Läs mer om att besöka staden Bordeaux och vinregionen Bordeaux här.Bordeaux är en av vinvärldens mest magnifika städer. Ett perfekt tillfälle att utforska Bordeaux är när man kommer på en vinresa och gourmetresa till Bordeaux med BKWine!

Res till världens vindistrikt med experterna på vin och specialisten på vinresor!Quai des Chartrons i Bordeaux
Quai des Chartrons i Bordeaux, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Ta dig en titt på alla våra vinresor:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.

Nyhetsbrev

Prenumerera pa vårt nyhetsbrev!

25 000 prenumeranter får nyheter om vin och vinresor varje månad. Du också?

Följ oss!