En lunch och vinprovning på en vin-turné i Languedoc-Roussillon

På vinresan till Languedoc nyligen hade vi turen (?) att äta en magnifik lunch tillsammans med tre av de mest spännande vinerna i området. Languedoc är ett spektakulärt vindistrikt som verkligen förtjänar att upptäckas av fler vinälskare.

Pezenas är kanske mest känd för att Molière slog sig ner där en tid under 1600-talet med sin teatertrupp. Idag borde den lilla medeltida staden vara mer känd för sina viner. Pezenas är en av ”centralorterna” (stort ord för en liten stad) i det Nya Languedoc där man idag hittar massor med spännande vinproducenter.

På vår nyligen avslutade vinresa till Languedoc hade vi tillfälle att avnjuta en underbar lunch i fantastiskt oktoberväder med tre av de allra bästa languedocproducenterna på bordet!

Restaurangen och vinbaren där vi var hade det rättframma namnet Le Bar à Vin de Pézenas

En vinproducent i sin vinkällare

Daniel le Conte des Floris i sin vinkällare, copyright BKWine Photography

För några år sedan slog sig Daniel Le Conte des Floris ihop med Xavier Demas och öppnade en liten restaurang och vinbar i Pézenas. Daniel driver vingården som bär hans namn (Domaine Le Conte des Floris). Han är en av den nya generationens vinmakare i Languedoc som kommit utifrån och slagit sig ner här på grund av sin passion för vinet. Han var tidigare bl.a. vinjournalist, så han hade i alla fall lite vinbakgrund. Xavier Delams är dessutom professionell sommelier så när de tillsammans öppnade en liten restaurang var det ju givet att det skulle bli fokus på vinet!

Restaurangen är även vinbar och vinbutik. Den ligger på en av de stora boulevarderna runt den lilla medeltida stadskärnan, så det finns gott om plats för en uteservering. När vi var där i mitten på oktober var vädret verkligen ett perfekt höstväder: klart och soligt och nästan 25 grader i luften, så Xavier hade dukat för oss ute på trottoaren.

Det blev en enkel men nog så lång lunch där vi började med lokala charkuterier, kryddig chorizo-korv, torkad skinka mm. Det följdes av massvis med olika ostar (lokala och även några mer kända), tapenade (olivröra) och ansjovis, sallad med torkade tomater. Som avslutning blev det en fondant au chocolat som, precis som namnet avslöjar, smälte i munnen tillsammans med lite vanlijglass.

Och sen blev det förstås en del goda viner. Inte mindre än tre av de allra mest intressanta producenterna i Languedoc hade vi tillfälle att prova under lunchen! (Nu finns det ju förvisso många!) Domaine Le Conte des Floris egna viner förstås. Daniel lägger stor vikt vid de olika jordmånerna han har på sina olika vingårdsplättar och gör flera olika cuvéer för att visa hur olika jord ger olika viner och för att bäst ta tillvara terroirkaraktären.

En gammal vinkällare med vin som långsamt åldras på ekfat

En gammal vinkällare med vin som långsamt åldras på ekfat, copyright BKWine Photography

Domaine Fontedicto är en mycket liten biodynamisk producent som drivs av Bernard Bellahsen. Han arbetar med gamla traditionella metoder som ger mycket intressanta viner. Ibland kan man tycka att hans filosofi blir lite extrem (t.ex. att han mal sitt eget mjöl för att vara säker på kvaliteten eller att han spelar musik för vinerna i källare), men kvaliteten på vinerna kan man inte klaga på!

Ett medeltida fort på toppen av ett berg

Ett medeltida fort på toppen av ett berg, copyright BKWine Photography

Domaine Turner-Pageot är också en mycket liten vinproducent. Namnet kommer sig av att gården drivs av ett fransk-australiensiskt par (där Karen, den australiska halvan, samtidigt är ansvarig vinmakare på en av de stora kända namnen i Languedoc: Domaine Prieuré de Saint Jean de Bébian). Även de är biodynamiska (ganska vanligt i Languedoc) och gör flera mycket intressanta viner på sina fem hektar vingård. Bland annat gör de ett vitt vin som är vinifierat som vore det rött, dvs med skalen med under hela jäsningen. Mer om vingården Turner Pageot hittar du på BKWine TV med en serie videos.

Med andra ord, en mycket spännande lunch och vinprovning som vi fick på denna vinresa i Languedoc-Roussillon!

Languedoc är utan tvekan ett område i Frankrike med mycket dynamiska vinmakare där det finns många spännande upptäckter att göra! Varje gång vi kommer hit så hittar vi nya pärlor, nya duktiga vinmakare och nya fantastiska viner.

Den här resan tog oss även till flera andra av de högklassiga producenterna i Languedoc Roussillon, t ex Clos des Fées, Domaine Oustal Blanc, Domaine Cazes, Domaine St Jacques d’Albas, Domaine Combebelle, Domaine Piquemal…

Är du intresserad av en vinresa till Languedoc? Titta i vårt aktuella program eller kontakta oss för att höra vad som är på gång. Vi kan också organisera en skräddarsydd vinresa just enligt dina önskemål.

Vill du lära dig mer om Languedoc kan du läsa vår bok om vinerna från distriktet: Languedoc, möten med viner och vinodlare i Franska södern.

En vingård skyddad av ett bergsmassiv

En vingård skyddad av ett bergsmassiv, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, ,

No comments yet.

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!