Fransk vinturism från amerikanskt perspektiv

Mike Veseth skriver (den utmärkta) vinbloggen The Wine Economist. Han råkade få i sin hand ett nummer av den franska vintidningen La Revue du Vin de France som var helt ägnat åt vinturism: ”de 35 bästa vinreseturerna” var titeln på tidningen.

La Revue du Vin de France, vinturism

La Revue du Vin de France, vinturism

Mike har granskat den franska tidningen med ett kritiskt öga, men också med ett öga som är uppenbart amerikanskt. Hela hans resonemang är mycket intressant. Han noterar bland annat att av 35 vinturerna är 29 vinresedestinationer i Frankrike. Det är väl kanske inte så mycket att förvånas över eftersom tidningen är skriven för franska läsare och fransmän tenderar att semestra i Frankrike.

Att det inte nödvändigtvis handlar om ”världens bästa vinresedestinationer” är därför ganska naturligt. (Ungefär som när en svensk vintidning skriver om ”världens bästa viner” som i stort sett alla råkar finnas på Systembolaget. Urvalet är anpassat till de svenska läsarna och vad de kan köpa, trots att många av världens bästa viner inte alls finns att köpa i Sverige.)

Världens ”största” region för vinresor är annars Napa Valley enligt Mike, där man har över 20 miljoner besökare per år och vinturismen omsätter $2,1 miljarder! Imponerande, men inte nödvändigtvis en rättvis jämförelse.

Läs vår mer ingående kommentar av Mikes artikel här: French wine tourism from an American perspective

Här är Mikes avslutande kommentar:

Vin är bra, säger jag till mina vänner, men ännu bättre är vin med en berättelse. Vinturism handlar om att lära sig mer om den berättelsen och upptäcka det själv. Det måste finnas femtio olika sätt att göra detta (RVF ger oss åtminstone 35) och även om att besöka vingårdar och vinproducenter är det mest rättframma sättet av vinturism så finns det säkert andra sidor av historien.

Läs vår kommentar här  French wine tourism from an American perspective och hela Mikes artikel här Wine Tourism à la Français[e].

Och om du skulle bli lockad att upptäcka lite mer av berättelsen bakom vinet så kan du ju komma med på en av våra aktuella vinresor och matresor, eller varför inte diskutera en skräddarsydd vinresa med oss?

Vingårdar och bergsformationer i Franschhoek

Vingårdar och bergsformationer i Franschhoek, copyright BKWine Photography

Gamla vinflaskor åldras i vinkällaren

Gamla vinflaskor åldras i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Print Friendly, PDF & Email

, ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. The Wine Economist tar sig en titt på fransk vinturism och jämför med Napa Valley | BKWine Magazine - October 22, 2012

    […] håller väl inte riktigt med i hela hans resonemang. Läs vår kommentar på BKWines Reseblogg: Fransk vinturism från amerikanskt perspektiv A main standing waiting on a train platform, copyright BKWine Photography /* This post is also […]

Leave a Comment

Subscribe to comments:

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

Prenumerera på BKWine Brief!

Fyll i din emailadress:


Gör dina vänner glada!

Och oss också. Dela och Gilla detta!

Nyhetsbrev om vin & resor!