Fransk vinturism från amerikanskt perspektiv

Dela / gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on email

Mike Veseth skriver (den utmärkta) vinbloggen The Wine Economist. Han råkade få i sin hand ett nummer av den franska vintidningen La Revue du Vin de France som var helt ägnat åt vinturism: ”de 35 bästa vinreseturerna” var titeln på tidningen.

La Revue du Vin de France, vinturism
La Revue du Vin de France, vinturism

Mike har granskat den franska tidningen med ett kritiskt öga, men också med ett öga som är uppenbart amerikanskt. Hela hans resonemang är mycket intressant. Han noterar bland annat att av 35 vinturerna är 29 vinresedestinationer i Frankrike. Det är väl kanske inte så mycket att förvånas över eftersom tidningen är skriven för franska läsare och fransmän tenderar att semestra i Frankrike.

Att det inte nödvändigtvis handlar om ”världens bästa vinresedestinationer” är därför ganska naturligt. (Ungefär som när en svensk vintidning skriver om ”världens bästa viner” som i stort sett alla råkar finnas på Systembolaget. Urvalet är anpassat till de svenska läsarna och vad de kan köpa, trots att många av världens bästa viner inte alls finns att köpa i Sverige.)

Världens ”största” region för vinresor är annars Napa Valley enligt Mike, där man har över 20 miljoner besökare per år och vinturismen omsätter $2,1 miljarder! Imponerande, men inte nödvändigtvis en rättvis jämförelse.

Läs vår mer ingående kommentar av Mikes artikel här: French wine tourism from an American perspective

Här är Mikes avslutande kommentar:

Vin är bra, säger jag till mina vänner, men ännu bättre är vin med en berättelse. Vinturism handlar om att lära sig mer om den berättelsen och upptäcka det själv. Det måste finnas femtio olika sätt att göra detta (RVF ger oss åtminstone 35) och även om att besöka vingårdar och vinproducenter är det mest rättframma sättet av vinturism så finns det säkert andra sidor av historien.

Läs vår kommentar här  French wine tourism from an American perspective och hela Mikes artikel här Wine Tourism à la Français[e].

Och om du skulle bli lockad att upptäcka lite mer av berättelsen bakom vinet så kan du ju komma med på en av våra aktuella vinresor och matresor, eller varför inte diskutera en skräddarsydd vinresa med oss?

Vingårdar och bergsformationer i Franschhoek
Vingårdar och bergsformationer i Franschhoek, copyright BKWine Photography
Gamla vinflaskor åldras i vinkällaren
Gamla vinflaskor åldras i vinkällaren, copyright BKWine Photography

Dela/gilla artikeln:

Nyhetsbrev:

Dela/gilla artikeln:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on reddit
Share on tumblr
Share on email

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Månatligt nyhetsbrev om vin och resor.

Passa på. Prenumerera nu!

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

Explore all our wine tours:

Kom med på en av våra legendariska vinresor till en av våra reguljära destinationer.

Vill du ha en alldeles egen privat vinresa? Läs mer om skräddarsydda vinresor.

Eller ta en titt på urvalet av våra populära vinresedestinationer.